utorok 18. októbra 2016

Zákusok s punčovou plnkou

Manžel mal narodeniny a tak som trochu  vypekala. Okrem medovej krémešky, ktorá nesmie chýbať takmer na žiadnej našej oslave, lebo je veľmi obľúbená, upiekla som aj tieto rezy. Robila som ich prvýkrát a tešilo ma, že chutili. Kto robieva a má rád punčové guľky, nech vyskúša, rezy chutia veľmi podobne. 




Suroviny: 8 vajec, 320 g práškového cukru, 20 PL vlažnej vody, 18 PL oleja, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Plnka: jeden upečený pomrvený piškótový plát, 150 g masla, 1 PL kakaa, 5-6 PL práškového cukru, malinový lekvár, 150 ml malinového sirupu, 100 ml vody, punčová aróma, rum.

Poleva: 180 ml šľahačkovej smotany, 150 g čokolády na varenie.

Postup: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Postupne som pridávala po lyžiciach vlažnú vodu a olej. Keď už bola zmes bohatá, trochu zhustla a obelela, odstavila som šľahač a už len zľahka vareškou som primiešavala múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh.
Cesto som rozdelila na dva veľké plytké plechy. Rozotrela som ich na papier na pečenie a piekla pri teplote 175 stupňov asi 20-24 minút. Pláty som nechala vychladnúť. Jeden podkladový plát som hneď zrezala na veľkosť asi 36x27 cm a druhý plát aj s odrezkami som rozmrvila do misky.

Cesta bolo veľmi veľa, tak som musela žĺtkovú hmotu preliať do väčšej misky a v nej som cesto dokončila. 
Cesto sa môže sa robiť aj z polovičnej dávky surovín teda zo 4 vajec, 160 g práškového cukru, 10 PL vody, 9 PL oleja, 200 g polohrubej múky a 1/2 prášku do pečiva - upiecť jeden plát a z toho istého množstva ešte raz urobiť a upiecť druhý plát. Ja som si to uľahčila. 

Zvarila som vodu so sirupom, pridala som punčovú arómu a rum (to už podľa chuti), zaliala som rozmrvený plát v miske, premiešala som a zmiešala s vymiešaným maslom s cukrom a kakaom. Bolo to dosť husté, tak som primiešala  malinový lekvár a ešte som dochutila rumom. 
Plát cesta som potrela malinovým lekvárom a natrela som punčovú plnku. V chladničke som nechala koláč stuhnúť a potom som poliala čokoládovou polevou a posypala kokosom.

Poleva: Do horúca som zohriala šľahačku s maslom, nevariť. Zaliala som nalámanú čokoládu, nechala som chvíľu postáť a potom som miešaním čokoládu rozpustila, prilievala som zvyšok smotany a vymiešala do hladka. 


2 komentáre: