nedeľa 9. apríla 2017

Bratislavské rezy

...pamätám si ich z detstva zo svadieb, mala som ich veľmi rada a dodnes si viem ich chuť predstaviť. Prezrela som si na internete všetky recepty ktoré som našla na tieto rezy.  Nevedela som sa rozhodnúť, lebo sa  odlišovali  hlavne krémom. Nakoniec som si vybrala, ale trošku som recept upravila. Rezy boli výborné aj keď mi v nich  k úplnej chuti tých na ktoré sa pamätám  niečo chýbalo...😊


Suroviny: 8 bielkov, 180 g kryštálového cukru, 180 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 PL oleja.

Postup: Bielky som šľahala so štipkou soli do peny. Postupne som  prisýpala  cukor a ďalej som šľahala kým nevznikol hustý lesklý sneh. Zašľahala som po jednom žĺtky a vareškou som zamiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a olej.  
Cesto som rozdelila na dve časti. Plechy som vyložila papierom na pečenie, rozotrela som cesto a upiekla som dva pláty. Piekla som pri teplote 180 stupňov 14 minút. 

Sirup na poliatie: 120 ml vody, 100 ml rumu, 100 g kryštálového cukru. Vodu s cukrom som zvarila, odstavila a primiešala som rum. Sirup som nechala vychladnúť.

Krém: 3 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 300 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok (40 g), 250 g masla, lekvár na potretie a čokoláda.
Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Nad parou som vyšľahala žĺtky s cukrom do husta. Chvíľu som nechala vychladnúť, nie do studena. Teplý žĺtkový krém som primiešala k teplému pudingu. Maslo som prešľahala a zašľahala som aj vlažný pudingovo-žĺtkový krém. (maslo nesmie byť studené)

Z upečených plátov som stiahla papier. Jeden plát treba natrieť rozpustenou čokoládou, toto som vynechala ale v recepte bolo uvedené, nabudúce urobím. 😉 Keď čokoláda stuhne, treba plát otočiť, potretá strana plátu bude na spodku koláča. 
Cesto som potrela lekvárom a priložila som druhý plát piškótového cesta. Jemne som pritlačila a celý vrch som poliala sirupom. Natrela som krémom. Koláč som dala stuhnúť a potom som na krém natrela čokoládovú polevu.

Poleva: 150 g čokolády na varenie a 100 g masla. Rozpustiť nad parou. Keď poleva stuhla, koláčik som pokrájala.



7 komentárov:

  1. Evka, veru naozaj bez týchto rezov kedysi neexistovala svadba, krstiny ..... V poslednom čase sa akosi vytratili, ale dobre, že si ich znovuobjavila :-)
    Ja takéto niečo neviem, a možno nechcem pre lenivosť, piecť, ale teraz by som si jeden - dva dala :-)
    A čože ti tam chýbalo???
    Ďakujem ti za množstvo komentíkov! Jedno v nich cítim tak ako ty - škoda, že sme tak ďaleko od seba, určite by sme si spolu dobre posedeli pri kávičke a pokecali si :-)))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, my dve máme nielen rovnaké spomienky ale aj tak veľa iného spoločného, ej veru určite by sme si veľmi rozumeli len tá diaľka....:( v koláčiku mi chýbala čokoláda na spodnom pláte cesta :) ale nevidno to...Pekný veľkonočný týždeň

      Odstrániť
  2. Tiež milujem tento koláčik ... Evka, máš ich krásne, určite veľmi chutné ... prajem pekné dni ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauri, na tento koláčik si ma ako prvá inšpirovala ty za čo ďakujem...Nech sa ti darí.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evka, tieto rezy mám tiež rada, ale ešte som ich nerobila. Máš ich krásne a tiež sa mi páči aj tá déčka. Tiež mám také po mojej babičke, sú mi vzácne a rada ich používam aj pri fotení

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka ďakujem za pochvalu, rezy určite vyskúšaj sú fakt dobré aj keď ako som spomínala, niečo mi do ich úplnej chuti akú si ju pamätám, v nich chýba...túto dečku som dostala od svokričky ale niekoľko som si ich urobila už aj sama...som rada, že si sa po dlhej dobe ozvala...maj sa dobre

      Odstrániť
    2. Ďakujem Evka...a pozerám, že som zle napísala, tak opravujem, myslela som dečka...tak nech sa ti dobre darí

      Odstrániť