streda 30. augusta 2017

Krehké kysnuté rožteky s makom

Dnes je streda, musí byť niečo sladké na obed. 😊 K ľahkej kelovej polievočke uvarenej z doma vypestovaného kelu, ale tentokrát som do nej pridala aj opečenú klobásku, to kvôli chlapom 😉, pripravila som  kysnuté rožky plnené makom. 


Suroviny: 750 g polohrubej múky, štipka soli, 60 g čerstvého droždia, 1 prášok do pečiva, 4 PL práškového cukru, 300 ml mlieka, 250 ml oleja, 3 žĺtky.

Plnka: 200 g mletého maku, 200 g kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 1 KL mletej škorice, citrónová kôra, vanilínový cukor. 

Na potretie: 1 vajíčko, trochu mlieka, celý mak, kryštálový cukor.

Postup: Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, pridala som prášok do pečiva a štipku soli. Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Časťou mlieka som zaliala v mištičke rozdrobené droždie, pridala som k nemu aj 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Nechala som vzísť kvások. Vo zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou, prilievala som po častiach mlieko so žĺtkami a olej. Vymiesila som hladké vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala 30 minút kysnúť. Potom som ho opäť krátko prepracovala a nechala ešte kysnúť tiež asi 30 minút. 

Plnka: Kým cesto kyslo, pripravila som si náplň. Zvarila som mlieko s cukrom a vanilínovým cukrom, pridala som mak a chvíľu povarila. Odstavila som ho a primiešala som ešte škoricu a citrónovú kôru. 

Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 rovnaké časti. (Ja si cesto vždy rozvážim). Každú časť som rozvaľkala do tvaru kruhu s priemerom 26 cm, nakrájala na 8 častí. Na širšiu stranu každého vzniknutého trojuholníka som dala plnku asi 2 KL, stočila som a vytvarovala rožtek. Rožteky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Potrela som ich vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka, posypala som rožteky ešte kryštálovým cukrom a celým makom. Piekla som v rúra pri teplote 180 stupňov asi 18-20 minút. 


7 komentárov:

  1. Vyzerajú tak, ako rožky mojej sestry! Plnila makom a tvarohom, naše deti sa im vždy potešili, tie moje vraj neboli ono. Aj po 17. rokoch spomínajú na jej koláče - okrem rožkov, rôzne záviny, jablčníky ......, všetko z kysnutého cesta. Zaujímavé je, že aj ja pečiem kysnuté, aj im chutí, ale je to iné ako jej.
    Evka, tvoje pečenie obdivujem! Vidieť, že to robíš z lásky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evelina moja zlata prestudovala som cely recept zvladnem to asi aj ja co mam obe ruky lave😘len nam na Michala donesu domaci mak moc sa nato uz teraz tesim...
    Stretla si sa aj ty s tym,ze do obchodov dodavaju mak z ktoreho je odstredeny olej?pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienka, vôbec o tom nepochybuj že to nezvládneš, tiež som mala dlho rešpekt pred kysnutým cestom ale teraz ho robím veľmi rada. Piecť z domáceho maku je najlepšie, tiež ho radšej kupujem u trhovníkov keď ho vidím, navážia mi koľko chcem, ako keď mám kupovať v obchode ale bohužiaľ nie vždy mám možnosť kupiť na trhu...tak je to aj s orechami, nerada kupujem v obchode tie pomleté zmesy...brrrrrr už teraz mám stres z toho kde zoženiem orechy, u nás pomrzli stromy tak nebudú a keď príde niekto z oblasti kde sú orechy viem si predstaviť tú cenu :( Budem, rada, keď sa ti recept podarí k spokojnosti, ozvi sa potom...Pá

      Odstrániť
  3. Danka, to sa asi nikomu nikdy nepodarí upiecť alebo aj uvariť niečo presne tak ako nám to kedysi chutilo hlavne od svojich najbližších, mamy, sestry, svokry...ale hlavne že všetkým chutí aj to naše :) a to že pečiem rada a s láskou to máš úplnú pravdu. Mám vždy radosť keď môžem vyskúšať niečo nové, podarí sa mi to a hlavne že všetkým chutí, samozrejme nie vždy vyberiem ten najlepší a najchutnejší recept :))) Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som ja ale "krepa" Evelina moja:-)neboli moje také krásne nadýchané ako tieto Tvoje ...cez víkend vyskúšam upiecť podľa teba tie makové záviny vyzerajú mňamozne,;-)pa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A čo sa stalo? Nemala si prekysnuté cesto, alebo múka nebola OK ale zato nemôžeš, mám takú skúsenosť, keď je nie múka dobrá, hneď je všetko iné...Nevzdávaj sa preto, veď aj profesionálom sa vždy všetko nepodarí, koľkokrát sú v obchodoch nevzhľadné pečivá a predsa ich kúpime no nie? :))) Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Asi som "zabila" kvasinky v ceste, lebo som dala cesto kysnúť do teplejšie rúry ... No sikovnica šikovná som ,čo ti poviem;-))) pa

    OdpovedaťOdstrániť