utorok 24. októbra 2017

Banánový zákusok s karamelovým krémom

Mali sme doma banány, ktoré akosi rýchlo prezrievali a tak som ich radšej spotrebovala. Využila som ich na tento zákusok. Skombinovala som  cesto z jedného receptu a plnku z druhého, niečo som doplnila a bol z toho nový recept.  Cesto bolo pripravené raz-dva len krém ma  nemilo prekvapil.  Problém bol v jeho tuhnutí. Podľa receptu bolo treba zmiešať uvarený puding so Salkom a tvarohom. Bolo to veľmi riedke a tak som primiešala maslo. Myslela som, že  pomôže tomu aby krém na zákusku stuhol,  nestalo sa tak. Našťastie sa dal  zákusok ako-tak pokrájať. Výborná banánovo-karamelová chuť vynahradila jeho nevzhľadnosť 😊




Suroviny: 500 ml zakysanky, 300 g jemného kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilínový cukor, 50 g mletých orechov, 260 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa.
Krém: 400 ml mlieka, 1 karamelový puding (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 1 Salko (sladené kondenzované mlieko - konzerva), 250 g jemného tvarohu, 150 g masla.
Na potretie cesta: 150 g masla, 100 g horkej čokolády, 5-6 banánov.

Na posypanie: čokoláda.

Postup: Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín. Stačí vymiešať ručne vareškou alebo ponorným mixérom. Hladké cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. (Veľkosť plechu 38x29).

Krém: V časti mlieka som rozmiešala pudingový prášok. Kryštálový cukor som skaramelizovala, zaliala zvyškom mlieka a rozvarila. Do vriaceho karamelového mlieka som pridala mlieko s pudingovým práškom a uvarila som hustý puding. Nechala som ho za občasného miešania vychladnúť aby bol vlažný a primiešala som tvaroh a Salko. Krém som zmiešala so zmäknutým maslom.

Na potretie cesta som rozpustila vo vodnom kúpeli čokoládu. Nie horúcu som zmiešala s maslom.

Nakrájala som banány na kolieska.

Vychladnuté cesto som potrela čokoládovým maslom, uložila som kolieska banánu a natrela som karamelovú plnku. Vrch som posypala postrúhanou čokoládou a keďže som mala doma krovky, tak som nastrúhala aj tie. Keď už karamelové tak nech to stojí zato. 😋


2 komentáre:

  1. Vyzerá parádne! Ja mám rada takéto kombinácie a vlastné dopĺňanie receptov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, ani tak dobre nevyzerá ako vynikajúco chutil :) Ďakujem za návštevu.

    OdpovedaťOdstrániť