piatok 26. januára 2018

Tvarohový závin

Dostala som až neskutočnú chuť na sladké.   Presne som vedela, že chcem štrúdľu. Ťahané cesto som ešte neskúšala, vaľkané cesto  je síce rýchle ale nechcelo sa mi ho robiť.
Čo v takom prípade? Žiadny problém keď je doma lístkové cesto a to ja musím mať v mrazničke vždy. Vybrala som ho ráno, tvaroh som tiež mala, tak bolo rozhodnuté. Poobede sa piekla tvarohová štrúdľa, no skôr aby som pravú štrúdľu neurazila tak závin. Ale nech sa to už volá tak alebo tak, vždy chutí výborne, aspoň mne.😋




Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 750 g hrudkového tvarohu, 2 vanilínové cukry, trochu škorice, práškový cukor, 100 g masla, 1 vajíčko, hrozienka, strúhanka.

Postup: Najskôr som si opražila na troške oleja (1PL) asi 8 PL strúhanky a nechala som ju vychladnúť. Rozmrazené lístkové cesto som na tenko rozvaľkala, jemne natrela rozpusteným maslom a posypala strúhankou. 

Rozdrobila som na cesto tvaroh, posypala  troškou škorice, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom.
(Ten dávam podľa toho aký je kyslý tvaroh, podľa chuti). 

Pokládla som hrozienka, treba ich prepláchnuť vodou a chvíľu môžu vo vode aj postáť, aspoň zmäknú. Vrch som  pokvapklala maslom. 
(Trochu masla som si nechala na potretie závinu).
(Plnku nedávam na celú plochu cesta len do 2/3 šírky aby ju pri rolovaní nevytláčalo von). 

Stočený závin som položila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ho rozšľahaným vajíčkom. 

Piekla som pri teplote 200 stupňov 15 minút, potom som dopekala pri 190 stupňoch do zlatista. Keď som závin vybrala z rúra potrela som zvyšným maslom a prikryla papierom a utierkou. 

Vychladnutý som už len nakrájala a posypala práškovým cukrom.




4 komentáre:

  1. Jeeeejda Evka, ten vyzera tak veľmi jedlo až sa mi slinky zbiehajú. Možno spácham aj ja cez víkend nejaký podobný čin :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Najlepšie, rýchle a výborné! Nuž, ale cesto z obchodu :-)
    Na prípravu domáce nemám, ale moja svokra ho robila parádne, obdivovala som ju, že sa s ním vyhrala, aj keď ho už bolo dostať hotové.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evelina moja zlata,tento vikend sa u nas niesol v jablkovo a tvarohovo strudlovom duchu lebo ma zaujala ta oprazena struhanka pod tvarohom a dala som ju aj pod jabĺčka co bol top napad ...darmo,si ty šikovnica šikovna...merci,za to ze si...papa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Marienka, až teraz som si prečítala tvoj komentár...nejako nemám čas kvôli rodinným problémom venovať sa blogu, ale už som si povedala, že to musím napraviť...ďakujem za milé slová a hlavne som rada, že si bola s mojou maličkou radou spokojná...nech sa ti darí, ahoj

    OdpovedaťOdstrániť