streda 7. februára 2018

Nanukové rezy

Posledný víkend sa niesol u nás v znamení oslavy. Syn mal narodeniny. Okrem jeho obľúbených punčových rezov, recept nájdete TU, som oprášila aj tento "starodávny" recept. 
Uvedomila som si, že  zákusok som vlastne doteraz nepiekla... zabudla som na tieto rezy, ktoré sme u nás doma v období detstva  často  pekávali. Zákusok je veľmi dobrý, orechové cesto s použitým krémom mu dodáva príjemú chuť. Vyskúšajte 😊




Suroviny: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 10 PL uvarenej čiernej zrnkovej kávy, 200 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g mletých vlašských orechov.

Krém: 500 ml mlieka, 100 g hladkej múky, 20 g vanilínového cukru, 250 g masla, 230 g práškového cukru.

Poleva: 120 g čokolády na varenie, 100-120 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Vymiešala som žĺtky s 2/3 cukru do peny, prilievala som po lyžiciach vychladnutú kávu. Šľahala som kým nevznikla hustá nadýchaná pena. Znížila som otáčky šľahača a primiešala som postupne múku s práškom do pečiva. Zo zvyšku cukru a bielkov som vyšľahala tuhý sneh a ten som zľahka vareškom primiešala k žĺtkovej hmote. 
Cesto som rozotrela na plech (32x38) vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov som piekla 27-30 minút. 

(Nezľaknúť sa lebo pri pečení sa cesto dosť nadvihne do bubliny, potom sa  vyrovná).
Po vychladnutí som z cesta papier stiahla. 

Krém: V mlieku som rozmiešala hladkú múku a vanilínový cukor. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu.
(Pozor! zo začiatku sa budú tvoriť hrčky ale postupne miešaním a varením sa úplne stratia).

Zmäknuté maslo som vyšľahala s cukrom a potom som postupne prišľahávala vlažnú, nie horúcu kašu. Krém som natrela na upečený a vychladnutý plát a nechala som stuhnúť. Poliala som polevou.

Poleva: Šľahačkovú smotanu som dobre zohriala, k bodu varu a zaliala som nalámanú čokoládu. Chvíľu som nechala postáť a potom som vymiešala na hladkú polevu.

(Množstvo smotany je treba upraviť podľa potreby a radšej priliať ak treba aby nebola poleva veľmi riedka).




2 komentáre:

  1. U nás doma sa takéto zákusky nepiekli, na odbyt išlo iba kysnuté. Ale v mojej prvej kuchárke som našla tento recept a ko mladá gazdinka som ich párkrát robila. Chutili, aj keď nevyzerali tak pekne ako tie tvoje. Potom prišla iná móda aj v pečené a veru škoda. Musím ich pri nejakej príležitosti tiež oprášiť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na nanukové rezy sme pravidelne kedysi chodili v práci do bufetu ... Boli vynikajúce ... Ja som ich tiež ešte nepiekla ... Je čas to napraviť ... Už aj si tvoj recept ukladám do zbierky ... :)) Evka, pozdravujem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť