nedeľa 25. marca 2018

Podplamenník

Zvrchu chrumkavý a vo vnútri mäkký koláč s fantastickou chuťou ponúkaný na jarmokoch sa dá veľmi jednoducho upiecť aj doma. Pekávali ho už naše prababičky a tie veru vedeli čo je dobré...😊 Už  bohaté obloženie slaninkou, cibuľou a syrom je zárukou, že to bude niečo výborné, čo si zamilujete. Uznajte, čo   môže byť nechutné na tejto kombinácii? K tomu všetkému ešte aj zasýti.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 1 vajce, 1/2 kocky čerstvého droždia (20-30 g), 2 uvarené zemiaky, 1 KL soli, 3 PL oleja.

Obloženie: 1 kyslá smotana, 200-250 g prerastanej slaninky, 2 cibule, 140 g syru Niva.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka a droždia. Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, pretlačené uvarené zemiaky, olej, vajce a kvások. 
Vypracovala som cesto a nechala som ho prikryté na teplom mieste vykysnúť. Ešte raz som ho prepracovala a nechala kysnúť asi 15 minút. 

Pripravila som si suroviny na obloženie.
Nakrájala som nadrobno slaninku, cibuľu som očistila a nakrájala na väčšie kúsky. Plech som dobre vytrela masťou.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. 
Potrela som ho dobre kyslou smotanou, rozložila som slaninu, cibuľu, nastrúhala som syr a ešte som pokvapkala zvyškom smotany. 
Nechala som podplamenník  chvíľu podkysnúť. 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 190 stupňov a dopekala som do zlatista. Trvalo to dosť dlho asi 25 minút, záleží od rúry. 



4 komentáre:

  1. Evka, už dávno som ho nerobila, akosi som naň pozabudla, ale musím napraviť, i keď môj receptík je trocha inakší, dávam aj kyslú kapustu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš Danka, budem mať čo urobiť nabudúce...podľa teba s kyslou kapustou :)

      Odstrániť
  2. Evi super recept, ja tiež robievam u nás doma veľmi obľúbený.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ďakujem, som rada že sem-tam nakukneš...ja stále čakám že aj ty niečo pridáš na svoj blog a ty nič :))) maj sa dobre.

      Odstrániť