streda 25. júla 2018

Makové záviny so slivkami


Sliviek sme mali tento rok požehnane.  Na jednom strome sa ich urodilo až až... Strom už máme viac rokov a nerodil. Možno pomohla moja vyhrážka na jar. Slivka bola nádherne zakvitnutá a ja som sa jej dosť "nevľúdne" prihovorila , že ak nebudú na nej ani tento rok plody, nahradíme ju inou. Pomohlo to, slivka skutočne zarodila, škoda že som ju neodfotila, možno to bolo prvý a poslednýkrát.... 

Niečo som zo sliviek zavarila, z mäkkých  uvarila lekvár, veľmi veľa ich bolo aj zlých a museli sa vyhodiť, bohužiaľ, ale aj do pečenia a na varenie z nich bolo a samozrejme aj na zjedenie.  
Nesmel chýbať môj najobľúbenejší kysnutý koláč so slivkami a posýpkou , veru som si ho vychutnala  a aj slivkové knedle boli na obed 😋  

Posledné slivky som spotrebovala do tohto receptu.  Je na dva makové záviny.   Ja som urobila iba z väčšej časti cesta  závin a zo zvyšku cesta do okrúhlej formy  koláč so slivkami a posýpkou. 



Suroviny: 400 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 80 g masla, štipka soli, 30 g droždia.

Plnka: 100 g masla, 300 g mletého maku, 150-180 g kryštálového cukru, vanilínový cukor, 2 KL škorice, 500 g sliviek.
Mak, vanilínový cukor, kryštálový cukor a škoricu som zmiešala. Slivky som vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky.

Postup: Z droždia, 100 ml vlažného mlieka, 1 PL hladkej múky a 1 KL kryštálového cukru som urobila kvások. 
Do misky som preosiala múku, cukor a pridala som štipku soli. Všetky suroviny som vareškou zmiešala. 
Mlieko som zohriala aby bolo vlažné a v časti som rozšľahala žĺtky. Maslo som nechala rozpustiť. 
Vykysnutý kvások som pridala do misky s múkou, mlieko so žĺtkami, prilievala som aj zvyšné mlieko a vlažné maslo. 
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť. Potom som ho opäť prepracovala a nechala podkysnúť. 
Cesto som rozdelila na dve časti. Rozvaľkala som na hrúbku asi 3-4 mm, potrela maslom (časť som nechala aj na pokvapkanie), posypala makovou plnkou a pokvapkala zvyškom masla.
Rozložila som slivky a stočila som do závinu. Závin som preniesla na plech potretý tukom. Jedno vajíčko som rozšľahala a potrela vrch závinu. Popichala som vidličkou a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 185 stupňov 20-25 minút. 

Ako som spomínala, zo surovín vyjdu dva záviny, preto si treba aj suroviny na plnku rozdeliť na dve časti. Ja som robila len jeden závin, z 1/2 dávky plnky a zo zvyšku cesta som urobila slivkový koláč.





6 komentárov:

  1. Juuuj Evelina moja aku maškrtu si upiekla:-)až do BA cítiť vôňu Tvojho domova ;-) vieš ty čo? Adoptujem si ťa ! čo ty na to?:-)

    Mary

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som nikdy neskušala kombináciu maku a sliviek, vždy s jablkami, ale už druhý raz vidím na blogu túto kombináciu a veru mám na ňu chuť! U nás slivky ešte nie sú dobré, ja ich sice na prechádzkach otrhávam a jem, ale ešte im treba slniečka. Určite potom vyskúšam!
    Evka, maj sa krásne a uživaj letné dni!
    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je dobrota! Krásne ich máš, tie slivky sú bezva nápad, k maku sa aj fajn hodia. Ty si ale šikulka, Evka!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evka, tie záviny sú krásne vydarené a takú chuť som na ne dostala, mňam :-)
    Teda ja som na blogu už tak dááááávno nič nepridala, až dnes a mala som normálne aj problém, ako vložiť príspevok, no podarilo sa a musím už aj sem častejšie nakuknúť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veru si tvoj krásny blog zanedbala :-) som rada že ho oživuješ...idem pozrieť.
    Ďakujem za pochvalu.

    OdpovedaťOdstrániť