streda 3. októbra 2018

Nakladaná kápia

Vynikajúca zjesť len tak, ozdobiť chlebíčky, misy ale aj pridať do šalátov. 
Potešila som sa, že sa jej tento rok v skleníku darilo. Nechala som ju vyfarbiť pekne do červena. Dnes som ju obrala a naložila do pohárov.



Recept mám domáci, robím podľa neho už veľmi veľa rokov.

Suroviny: 2 kg už očistenej kápie (môže sa použiť aj akákoľvek iná paprika), 700 ml vody, 125 ml octu, 100 ml oleja, 2 KL soli, 130 g kryštálového cukru.

Postup: Papriku som očistila a nakrájala. Jednu časť som krájala na väčšie kusy a druhú časť na kocky. 

Je to na každom kto ako chce a na čo chce papriku použiť.

Vodu spolu s octom, cukrom, soľou a olejom som zvarila v hrnci. Vložila som papriku a chvíľu, asi 3-4 minúty som papriku povarila. 
Čas netreba predlžovať aby nebola paprika potom mäkká. 
Papriku som vybrala na misku a postupne som sparila-povarila  všetkú papriku.

Keď paprika trochu ochladla, poukladala som väčšie kusy do pohárov, tie menšie som sypala. V pohári som papriku pozalievala nálevom a zatvorila. Sterilizovala som  10 minút. 



1 komentár:

  1. Si šikovná Evka a pekná úroda, cez zimu dobre padnú takéto dobroty ;-)

    OdpovedaťOdstrániť