sobota 23. mája 2020

Špaldový slivkový koláč s posýpkou

Robila som poriadok v mrazničke a objavila som balíček sliviek. Potešila som sa a hneď  som si ich predstavila uložené na kysnutom ceste a posypané posýpkou. Mňam...


Suroviny: 400 g špaldová hladká múka, 60 g práškového cukru, 60 g masla, 1 vajce, 200-250 ml mlieka, 20 g droždia, soľ, slivky, mletý mak, škorica, cukor, vanilínový cukor.

Postup: Z droždia, vlažného mlieka (asi 100 ml), 1KL kryštálového cukru a 1 KL múky som nechala vzísť kvások. 
Maslo som rozpustila. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, kvások. Prilievala som postupne mlieko a vlažné maslo. 
Zo surovín som vypracovala vláčne cesto. Prikryté som nechala vykysnúť, opäť som ho prepracovala a nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. Aby cesto veľmi nezvlhlo od sliviek, posypala som ho strúhankou. 
Uložila som slivky, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom (slivky boli kyslejšie), vanilínovým cukrom, mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a škoricou.  Potom som posypala  posýpkou. 

Posýpku som urobila asi  zo 100 g múky, 120 g masla, 100 g práškového cukru. Tiež si treba suroviny prispôsobiť aby vznikla drobivá zmes.

Koláč som nechala ešte podkysnúť a piekla som pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.



2 komentáre:

  1. Ahoj Evka! Koláčik by som si hneď aj dala, pohoď kúsok :-)
    Ja som chcela byť tiež cool a kúpila som si špaldovú múku, asi tak pred 3 rokmi, ale akosi sa mi pečenie z nej nevydarilo a tak som nepokračovala. Teraz, pre samu, už ani nepečiem :-(
    Dúfam, že máš doma všetkých zdravých, covid vás obišiel!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, teším sa že si napísala...doma sme zatiaľ v poriadku, ďakujem za opýtanie. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť