nedeľa 9. apríla 2017

Bratislavské rezy

...pamätám si ich z detstva zo svadieb, mala som ich veľmi rada a dodnes si viem ich chuť predstaviť. Prezrela som si na internete všetky recepty ktoré som našla na tieto rezy.  Nevedela som sa rozhodnúť, lebo sa  odlišovali  hlavne krémom. Nakoniec som si vybrala, ale trošku som recept upravila. Rezy boli výborné aj keď mi v nich  k úplnej chuti tých na ktoré sa pamätám  niečo chýbalo...😊


Suroviny: 8 bielkov, 180 g kryštálového cukru, 180 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 PL oleja.

Postup: Bielky som šľahala so štipkou soli do peny. Postupne som  prisýpala  cukor a ďalej som šľahala kým nevznikol hustý lesklý sneh. Zašľahala som po jednom žĺtky a vareškou som zamiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a olej.  
Cesto som rozdelila na dve časti. Plechy som vyložila papierom na pečenie, rozotrela som cesto a upiekla som dva pláty. Piekla som pri teplote 180 stupňov 14 minút. 

Sirup na poliatie: 120 ml vody, 100 ml rumu, 100 g kryštálového cukru. Vodu s cukrom som zvarila, odstavila a primiešala som rum. Sirup som nechala vychladnúť.

Krém: 3 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 300 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok (40 g), 250 g masla, lekvár na potretie a čokoláda.
Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Nad parou som vyšľahala žĺtky s cukrom do husta. Chvíľu som nechala vychladnúť, nie do studena. Teplý žĺtkový krém som primiešala k teplému pudingu. Maslo som prešľahala a zašľahala som aj vlažný pudingovo-žĺtkový krém. (maslo nesmie byť studené)

Z upečených plátov som stiahla papier. Jeden plát treba natrieť rozpustenou čokoládou, toto som vynechala ale v recepte bolo uvedené, nabudúce urobím. 😉 Keď čokoláda stuhne, treba plát otočiť, potretá strana plátu bude na spodku koláča. 
Cesto som potrela lekvárom a priložila som druhý plát piškótového cesta. Jemne som pritlačila a celý vrch som poliala sirupom. Natrela som krémom. Koláč som dala stuhnúť a potom som na krém natrela čokoládovú polevu.

Poleva: 150 g čokolády na varenie a 100 g masla. Rozpustiť nad parou. Keď poleva stuhla, koláčik som pokrájala.



streda 29. marca 2017

Rýchle škvarkové pagáčiky II.

Z tejto dávky surovín som urobila 72 pagáčikov. Hneď som vedela, že toto množstvo tak rýchlo nezjeme 😂 Čerstvé pagáčiky boli výbornou chuťou a príjemne mäkučké. Najedli sme sa ich do sýtosti a tie čo zostali som vložila do mikrotenového sáčku a  mali sme čo pojedať ešte pár dní. A veru vôbec nebol problém zjesť ich, stále boli mäkké  a aj chuť výraznejšie. Takže  ako som si zo začiatku  myslela, že keď ich budem znova piecť musím znížiť dávku, určite ju neznížim a zase upečiem také množstvo. 



Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 450 g pomletých škvariek, 3 PL masti, 3 žĺtky, 300 ml mlieka, 3 KL soli, 3 PL kyslej smotany, 42 g droždia, 1 vajíčko na potretie.




Postup: Mlieko som si zohriala aby bolo vlažné. Odliala som do mištičky v ktorej som rozdrobila droždie a pridala 1 KL cukru. Nechala som vzísť kvások. Múku som preosiala do misky, primiešala som soľ, rozdrobila som tuhú masť. Žĺtky som rozmiešala v mlieku. Keď bol kvások hotový, primiešala som ho k múka a pridala som aj všetky ostatné suroviny: škvarky, smotanu a mlieko so žĺtkami. Vypracovala som vláčne cesto. Prikryté som nechala kysnúť 1 hodinu. Potom som ho opäť prepracovala a ešte 30 minút som ho nechala pokysnúť. (To už v recepte nebolo). Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, tupou hranou noža som naznačila do cesta mriežku a vykrajovala som pagáčiky s priemerom 5 cm. Pagáčiky som ukladala na plech s papierom na pečenie, nechala chvíľu podkysnúť  a nakoniec som ich potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 185 stupňov 28-30 minút. 









nedeľa 12. marca 2017

Francúzske jablkové rezy

Krehké tenučké cesto s bohatou jablkovou plnkou a mandľovou posýpkou dávajú koláču výbornú 
Suroviny: 250 g hladkej múky, 125 g masla (alebo Hery), 1 vajce, štipka soli, 60 g práškového cukru, 3-4 jabĺčka (podľa veľkosti), škorica, vanilínový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, hrozienka, mandľové lupienky, plátky masla.

Postup: Z múky, masla, vajca, práškového cukru a štipky soli som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladničky. (Ja som z neho robila až na druhý deň ale to nie je podmienka aby tak dlho odpočívalo, stačí aspoň 30 minút).

Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy vytretej maslom a vysypanej múkou, popichala som ho vidličkou. Pri teplote 190 stupňov som cesto predpiekla asi 12 minút. 

Jabĺčka som očistila a nakrájala na mesiačiky. Uložila som ich na predpečené cesto, posypala vanilínovým a kryštálovým cukrom, škoricou, hrozienkami a obložila som plátkami masla. 
Vrch som posypala mandľovými lupienkami.  
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 35-38 minút.