pondelok 29. júla 2013

Ríbezľový zákusok

A tu je ďalší ríbezľový... Piekla som ho prvykrát ale neľutovala som že som recept vyskúšala. Zákusok nie je náročný na prípravu, jeho svieža kyslo-sladká chuť je veľmi príjemná...



Suroviny: 150 g Hery, 130 g práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 vanilkový cukor, 220 ml vlažného mlieka, 1-2 KL citrónovej šťavy, 410 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, aspoň 800 g očistených umytých ríbezlí (môže byť aj viac).

Sneh: 5 bielkov, 240 g kryštálového cukru, 2 PL maizeny - Solamyl, posekané orechy - podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle).

Postup: Vyšľahala som zmäknutú Heru s práškovým a vanilkovým cukrom na krém. Postupne som prišľahávala žĺtky, citrónovú šťavu, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som rozotrela na hlboký plech vytretý tukom a vysypaný múkou -  rozmerov 32x38 cm (vnútorný rozmer). Predpiekla som ho v rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Plech som vybrala a kým trochu cesto vychladlo, pripravila som si sneh.

Bielky som vyšľahala so štipkou soli na sneh, pridala som cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Pridala som Solamyl a ešte som chvíľu šľahala. Sneh musí byť pekný lesklý a krémový. 

Na predpečené cesto som rozložila ríbezle. Ja som ich trochu posypala cukrom aby neboli veľmi kyslé. Natrela som na ne sneh, posypala posekanými orechami a dala som piecť. Najskôr som piekla pri teplote 165 stupňov 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 170 stupňov a dopekala som do zlatista asi 15 minút.

Poznámka: Snehová vrstva  mohla byť aj hrubšia... nabudúce by som pridala aspoň o 1 vajíčko viac. Na zákusok sa môže použiť aj iné ovocie: maliny, jahody, marhule... 




streda 24. júla 2013

Tvarohový trhanec

Aby som sa zavďačila aj deťom, keďže je streda a to musí byť u nás niečo sladké na obed, urobila som  ich obľúbený tvarohový trhanec. 


Suroviny: 2 tvarohy (500 g), 100 g masla (Hera), 160 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 vanilkové cukry, 2 dl mlieka, soľ, citrónová kôra, 1/2 KL prášku do pečiva, 160 g hrubej múky, hrozienka.

Postup: Vymiešala som  maslo s cukrom  a štipkou soli. Postupne som pridávala  žĺtky, vanilkové cukry, citrónovú kôru, aj pár  kvapiek citróna.  Chvíľu som  miešala. Potom som primiešala tvaroh, pridávala som  mlieko a múku s práškom. Nakoniec som  zľahka primiešala sneh. Cesto som rozotrela  na plech vymastený a vysypaný múkou, na vrch som rozložila hrozienka a vložila som do rúry vyhriatej  na  teplotu 175 stupňov. Piekla som  asi 35 - 40 minút. 
Upečené cesto som vidličkou potrhala na kúsky.
Na tanieri som posypala práškovým cukrom. Trhanec sa môže   podávať aj poliaty kompótovou šťavou a s ovocím. 

Poznámka: S prípravou cesta sa netreba až tak "hrať". Ja všetko miešam len ručne vareškou. Keďže je masla málo, dosť ťažko sa to spája s cukrom ale dá sa, treba aby bolo maslo mäkké. Časť cukru sa môže vyšľahať aj s bielkami. Pečiem na hlbokom plechu vnútrajší rozmer 32x38 cm. Po upečení je cesto nízke. 

Polievka z kelu

Neviem ako vy, ale ja mám veľmi rada zeleninové polievky. Nezáleží či sú robené na sladko alebo na kyslo, mne chutia a hlavne v lete, keď ich môžem uvariť z čerstvých surovín. Dnes som uvarila ľahkú polievku z kelu. 


  

Suroviny: hlávkový kel, mrkvička, petržlen, zemiaky,  cibuľka, olej, hladká múka, mletá červená paprika,  petržlenová a zelerová vňaťka, cesnak, majoránka, alebo oregano mletá rasca, soľ, vňaťka petržlenová, zelerová, ligurček.

Postup: Na oleji som do zlatista orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu.  Zaprášila som hladkou múkou a chviľu som popražila. 
Pridala som nakrájaný cesnak, nakrájanú koreňovú zeleninu a nakrájaný kel, všetko som spolu chvíľu popražila.  Potom som prisypala  mletú papriku a hneď som zaliala vodou, aby paprika nezhorela. Vody som dala iba toľko, aby zakryla zeleninu.  Pridala som mletú rascu a soľ a chvíľu som spolu všetko podusila. Doliala som vodu a pridala som aj zemiaky. Varila som do mäkka. Nakoniec som polievku dochutila ešte majoránkou. 

Do polievky sa môže počas varenia  pridať aj čerstvá petržlenová, zelerová a ligurčeková vňať a podľa chuti bujón. 
Vňať vkladám celú, zviazanú do polievky, nechám povariť a potom z polievky vyberiem.



Dobrú chuť!