sobota 12. apríla 2014

Veľkonočné vence z kysnutého cesta

Veľká noc tak ako Vianoce sa spája s typickými kysnutými koláčmi. Či už sú  to vence alebo vianočka k týmto najkrajším sviatkom u nás   neodmysliteľne patria.  



Suroviny: 300 g hladkej múky, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 3 dl mlieka, 100 g pochúťkovej smotany, 120 g Palmarínu, 30 g droždia, štipka škorice, 50 g hrozienok, 50 g mandľových lupienkov, trochu rozpusteného masla na potretie vencov.

Postup: Do 1 dl vlažného mlieka som rozmrvila droždie, pridala som trošku cukru a nechala som vykysnúť - kvások. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Tuk som nechala zmäknúť a žĺtky som rozšľahala v 2 dl vlažného mlieka. Kvások som priliala k múke, pridala som smotanu, mlieko, tuk a vypracovala som mäkšie cesto. 
Pridala som mandle a hrozienka, ešte som prepracovala a cesto som nechala hodinu kysnúť. Počas kysnutia som ešte raz premiesila. 
Cesto som potom rozdelila na 9 časti, z každej som urobila valček a po tri som splietla do vrkoča. Z každého vrkoča som urobila venček, položila som na plech vyložený papierom na pečenie, potrela  rozšľahaným vajíčkom a posypala  mandľovými lupienkami. 
Na plechu som nechala vence podkysnúť a potom som ich pri teplote 190 stupňov piekla 25 minút. Hneď po upečení a vybratí z rúry som vene  potrela rozpusteným maslom. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.


utorok 8. apríla 2014

Sviatočné rezy

Spomenula som si na tento výborný zákusok. Je známy aj pod názvom "Oblíž prst". Piekla som ho dosť často až sa nám trochu prejedol...😊 
V sobotu sme mali rodinnú oslavu, potrebovala som niečo upiecť a tak som sa rozhodla práve pre tieto slávnostne vyzerajúce a aj chutné rezy. A veru po rokoch opäť rezy zachutili a nielen mojej rodine 😉



Suroviny: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g pomletých orechov, 10 PL studenej vody, 2 PL oleja.

Krém: 3 dl mlieka, 3 PL hladkej múky, 6 žĺtkov, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Sneh: 6 bielkov, 200 g kryštálového cukru.

Postup: Žĺtky  vyšľahám s cukrom do peny, pridávam postupne vodu, orechy,  olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka primiešam tuhý sneh z bielkov. 
Cesto rozotriem na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 20 minút. (Veľkosť plechu 25x28 cm). Po upečení nechám plát vychladnúť a potom stiahnem papier.

Krém: V mlieku rozmiešam múku a žĺtky. Uvarím hustú kašu  a za občasného premiešania nechám vychladnúť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne zašľahávam  kašu. (Teplota masla a kaše by mala byť približne rovnaká aby sa krém nezrazil.) 
Krém natriem na upečený vychladnutý plát a dám do chladničky stuhnúť. Zatiaľ si vyšľahám sneh. 
Bielky najskôr šľahám bez cukru a keď  začnú belieť pridám cukor a pokračujem v šľahaní vo vodnom kúpeli - nad parou! Keď je sneh hustý natriem ho na krém a vrch posypem strúhanou čokoládou. 


Nech Vám chutí!