piatok 26. januára 2018

Tvarohový závin

Dostala som až neskutočnú chuť na sladké.   Presne som vedela, že chcem štrúdľu. Ťahané cesto som ešte neskúšala, vaľkané cesto  je síce rýchle ale nechcelo sa mi ho robiť.
Čo v takom prípade? Žiadny problém keď je doma lístkové cesto a to ja musím mať v mrazničke vždy. Vybrala som ho ráno, tvaroh som tiež mala, tak bolo rozhodnuté. Poobede sa piekla tvarohová štrúdľa, no skôr aby som pravú štrúdľu neurazila tak závin. Ale nech sa to už volá tak alebo tak, vždy chutí výborne, aspoň mne.😋




Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 750 g hrudkového tvarohu, 2 vanilínové cukry, trochu škorice, práškový cukor, 100 g masla, 1 vajíčko, hrozienka, strúhanka.

Postup: Najskôr som si opražila na troške oleja (1PL) asi 8 PL strúhanky a nechala som ju vychladnúť. Rozmrazené lístkové cesto som na tenko rozvaľkala, jemne natrela rozpusteným maslom a posypala strúhankou. 

Rozdrobila som na cesto tvaroh, posypala  troškou škorice, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom.
(Ten dávam podľa toho aký je kyslý tvaroh, podľa chuti). 

Pokládla som hrozienka, treba ich prepláchnuť vodou a chvíľu môžu vo vode aj postáť, aspoň zmäknú. Vrch som  pokvapklala maslom. 
(Trochu masla som si nechala na potretie závinu).
(Plnku nedávam na celú plochu cesta len do 2/3 šírky aby ju pri rolovaní nevytláčalo von). 

Stočený závin som položila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ho rozšľahaným vajíčkom. 

Piekla som pri teplote 200 stupňov 15 minút, potom som dopekala pri 190 stupňoch do zlatista. Keď som závin vybrala z rúra potrela som zvyšným maslom a prikryla papierom a utierkou. 

Vychladnutý som už len nakrájala a posypala práškovým cukrom.




nedeľa 14. januára 2018

Kyslá fazuľová polievka s pivnými žemličkami a cibuľovým maslom

Prípravu žemličiek s cibuľovým maslom som videla v jednej relácii "Babicove dobroty". Tak chutne vyzerali, že som si zapísala recept.  Hneď som si predstavila, ako ich urobím ku kyslej fazuľovej polievke, ani neviem prečo sa mi to k nej hodilo. 😊


Fazuľová polievka 
Suroviny: 150 g suchej bielej (môže byť aj farebná) fazule, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne a nové korenie, soľ, 100 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, hladká muka, olej alebo masť, zemiaky, 200 g údeného mäsa (údené koleno, rebrá...).
(Takto boli suroviny uvedené v recept, ja som si množstvá upravila, varila som polievky viac.)

Postup: Fazuľu, použila som bielu, som namočila večer do studenej vody. Ráno som vodu zliala, dala som fazuľu do hrnca a zaliala studenou vodou. Pridala som do hrnca aj údené mäso, bobkový list, celé korenia, soľ, pretlačený cesnak a varila som kým nebola fazuľa aj mäso mäkké. 
(Niekedy robím aj tak, že najskôr dám variť mäso a až potom po chvílke pridám fazuľu aby sa nerozvarila kým mäso zmäkne.)

Na masti som spenila nakrájkanú cibuľku, pridala som aj cesnak, len krátko som orestovala, zaprášila som hladkou múkou a zaliala vodou. Vody musí byť toľko aby sa mohli v nej variť očistené a na drobno nakrájané zemiaky. Varila som kým zemiaky neboli mäkké. 

Keď bolo mäkké už aj mäso a fazuľa, vybrala som mäso a k fazuli som pridala zemiakovú zmes (celú nielen zemiaky). 

Mlieko som zmiešala s kyslou smotanou a trochou vývaru, vliala som do polievky a chvíľu povarila. Dochutila som soľou, trochou cukru a octom. Do hotovej polievky som vložila nakrájané mäsko.



Pivné žemličky
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 125 ml horúcej vody, 125 ml čierneho piva, 4 PL oleja, soľ.

Postup: Vodu s pivom som zmiešala, rozdrobila som do toho droždie, pridala múku, soľ, olej. Vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť asi hodinu.

Cesto som prepracovala, urobila hrubší valec a ten som nakrájala na 40 g kúsky. Z každého som vypracovala žemličku, položila na plech s papierom. 

Žemličky som potrela rozšľahaným vajíčkom s pivom, posypala hrubou soľou, (podľa chuti  posypala rascou, sezamom, syrom) a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 200 stupňov do zlatova.



Cibuľové maslo
2 cibule som nakrájala a orestovala na oleji do hneda. Vychladnutú som už len primiešala k maslu, dochutila horčicou a petržlenovou vňaťou.




štvrtok 4. januára 2018

Pre moju priateľku...

Aj v tomto odtieni vyzerajú dečky pekne, čo poviete? Robila som ich na želanie mojej priateľky. 











Milí moji priatelia a návštevníci blogu,


chcem Vám všetkým zaželať, aby ste rok 2018 prežili v zdraví, šťastí a pokoji. 
Nech Vám nechýba láska, neopúšťa viera a nádej.  
A ešte jedno želanie, všetkým na zemi MIER!

Zároveň Vám chcem poďakovať  za minuloročnú priazeň. Ak Vás moje recepty a  ostatné príspevky aspoň trochu zaujali a inšpirovali, je to pre mňa veľká odmena a radosť. 

Aj naďalej ste u mňa srdečne vítaní.

pondelok 11. decembra 2017

Citrónové kolieska

Vybrať z takého množstva vianočného pečiva ktoré sa ponúka či už na internetových stránkach, v časopisoch ale aj v knižkách je veľmi ťažké... Snažím sa vždy o pestrosť.  Pečiem okrem  obyčajných lineckých koliesok  aj  orechové, kokosové, kakaové, kávové a škoricové. Je to u nás doma taká vianočná klasika.  Vždy ju  rada niečím novým  spestrím.  Upiekla som preto tieto kolieska s chuťou a vôňou citrónu.  


Suroviny: 360 g hladkej múky špeciál(500 g), 100 g práškového cukru (130 g), 250 g Hera maslová (370 g), 2 žĺtky (3), kôra a šťava z 1 citróna.

Plnka: 150 g masla, 120 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 3 PL Solamylu (zemiakový škrob), šťava z 1 citróna.

Poleva: množstvá neboli uvedené, robila som ju teda na dvakrát lebo som neodhadla na prvykrát množstvo cukru. Práškový cukor som vymiešala s citrónovou šťavou do hladka.

Postup: Múku a práškový cukor som preosiala do misky, nastrúhala som kôru z dobre umytého citróna, pridala som šťavu, žĺtky a nakrájanú Heru. 
Vypracovala som cesto. (Je mäkké a pružné). Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na hodinu. 
Potom som cesto  rozvaľkala na hrúbku 3-4 mm a vykrajovala som kolieska. Kládla som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 165 stupňov som piekla asi 15-18 minút, aby neboli tmavé.
Vychladnuté kolieska som spájala krémom a vrch som namáčala v poleve.

Plnka: V mlieku som rozmiešala Solamyl a uvarila som kašu. Za občasného miešania som ju nechala vychladnúť. (Nie do studena, mala by byť vlažná). 
Maslo som vymiešala s cukrom a pridávala som po častiach vlažnú kašu. Nakoniec som zamiešala šťavu z citróna.  

Poznámka: Plnky je dosť veľa, buď treba znížiť množstvá pri príprave o polovicu, alebo urobiť kolieska z väčšej dávky. (Upravené v recepte za zátvorkou). 
Plnka je chutná,  veľmi svieža, vhodná na zlepovanie napríklad aj  lineckého pečiva. Určite sa dá spotrebovať.

Ježe

Ježe, milý názov pre tento jednoduchý koláčik. Príprava cesta je síce rýchla ale horšie je to už s dokončením. Trošku sa treba pohrať s namáčaním a obaľovaním v kokose ale konečný výsledok stojí za to...ježe chutia veľmi dobre.




Suroviny: 250 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 6 žĺtkov 100 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Poleva: 250 g masla, 150 g Hera maslová, 300 g práškovhé cukru, 4 PL kakaa, 12 PL mlieka, 6 PL rumu, kokos na obaľovanie.

Postup: Z kryštálového cukru som pripravila karamel, zaliala som ho vlažnou vodou (pozor, môže prskať a stvrdne). Na miernom ohni som karamel rozvarila a nechala vychladnúť. 
Zatiaľ som vyšľahala žĺtky s práškovým cukrom do hustej peny, prilievala som karamel. Zľahka vareškou som zamiešala múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný s bielkov a štipky soli. 
Cesto som vyliala na plech s papierom na pečenie (rozmery plechu 29x38 cm). Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 20 minút. 
Upečený a vychladnutý plát som nakrájala na kocky. Každú som namočila celú do polevy a obalila v kokose.

Poleva: Do kastróla som dala Heru, cukor, kakao a mlieko. Zohrievala som na miernom plameni kým sa všetko nespojilo. Kastról som odložila z ohňa a primiešala som hneď maslo aby sa rozpustilo, pridala som aj rum. 





nedeľa 3. decembra 2017

Čas adventný...

Poslednou novembrovou nedeľou sa skončil kresťanský cirkevný rok. Katolíci ju nazývajú Nedeľou Krista Kráľa, evanjelici Nedeľou večnosti.
Nový cirkevný rok sa začína dnešnou nedeľou   3. decembra, ktorá zároveň otvorí predvianočné pôstne obdobie - advent. Príprava na narodenie Ježiša Krista, čiže jeho prvý príchod, trvá štyri nedele. Práve toto obdobie je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána. 
Keďže tento rok 24. december pripadne na nedeľu, zažijeme najkratší možný advent. Vianočný predvečer sa kryje s poslednou adventnou nedeľou.
Slovo advent pochádza z latinského adventus a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami - tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. 
Biblia hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva, vzdáva hold tomu, kto je očakávaný a a prichádza ako víťaz, kráľ a osloboditeľ. Svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je "Svetlo sveta." Je aj symbolom Kristovho evanjelia, ktorého autormi boli štyria evanjelisti Lukáš, Marek, Matúš a Ján. Najčastejše sú sviečky modré alebo fialové, symbolizujúce liturgické farby adventných nedieľ. Ozdoby na adventnom venci by mali byť skromné, iba suché plody, šípky, šišky alebo mašle vo fialovej alebo bielej farbe. Adventný čas je taký malý pôst, obdobie pokánia, zamyslenia, kajúcnosti a očistenia človeka.


Štyri adventné sviečky
Prvá sviečka MIER - vzdychla a povedala: "Moje svetlo síce svieti, ale ľudia žiadny mier nedodržujú". Jej svetlo bolo čím ďalej tým menšie, až zhaslo...
Svetlo druhej sviečky VIERA povedalo: "Som zbytočná, ľudstvo nechce nič o Bohu vedieť, nemá preto cenu, aby som svietila." Prievan ju zhasol...
Ticho a smutne sa k slovu prihlásila tretia sviečka: "Volám sa LÁSKA, už nemám silu aby som horela, ľudia ma odstavili stranou. Vidia len sami seba a žiadnych iných, ktorých by mali radi." Zhaslo i toto svetlo.
Do miestnosti vošlo dieťa, pozrelo na sviečky a povedalo: "Vy musíte predsa svietiť!" Skoro sa rozplakalo...
Vtom sa prihlásila k slovu posledná štvrtá sviečka  a povedala: "Neboj sa, pokiaľ ja svietim, môžem aj ostatné sviečky znovu zapáliť. Volám sa NÁDEJ." Dieťa zaplálilo od tejto sviečky aj ostatné. 
Plameň Nádeje by nikdy nemal v našich životoch vyhasnúť.  Plamene Mieru, Viery, Lásky a Nádeje neustále udržujme zapálené.

Milí priatelia, prežite tento adventný čas v nádeji a viere v mier a lásku...

utorok 7. novembra 2017

Bábovka s vôňou a chuťou škorice

Bábovka je nielen rýchlo pripravená ale je aj veľmi chutná. Vonia škoricou a jabĺčka jej dodávajú vláčnosť.  Mne veľmi chutila potretá trochou masla 😊a k tomu kakao. Nebojte sa vyskúšať ju.




Suroviny: 1 šľahačková smotana (môže byť aj sladká na varenie), použila som 200 g balenie, 3 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 250 g kryštálového cukru, 420 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL rastlinného oleja, 120 g nastrúhaných očistených jabĺčok, 2 PL kakaa, 1 PL mlieka, 1/2 KL škorice, hrozienka.

Postup: Do misky som vyliala smotanu, rozšľahala som spolu s vajíčkami, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Primiešala som múku s práškom, olej a jabĺčka. 

Cesto som rozdelila na dve časti. Do jednej som primiešala kakao zmiešané s mliekom a do druhej časti cesta som zamiešala škoricu a hrozienka.

Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Lyžicou som striedavo dávala tmavé a svetlé cesto (ako šachovnicu). Piekla som pri teplote 175 stupňov 40-45 minút.




utorok 24. októbra 2017

Jeseň ako vymaľovaná...

Celá rodina sme využili minulotýždňovú slnečnú  nedeľu na príjemnú vychádzku spojenú so zberom šípok. Vybrali sme sa do Handlovej. Veď je to manželove rodné mesto, pozná okolitú prírodu nemuseli sme sa obávať že zablúdime. Viedol nás na miesta, kde si pamätal že šípky rástli.  Ružových kríkov bolo veľa ale predbehli nás šikovnejší zberači, ktorí už dávnejšie šípky pozbierali, zostalo len pár na vrchných konárikoch. Neuspokojili sme sa so zvyškami a kráčali sme ďalej.  Museli sme prejisť pekný kus cesty, kým sme na ne narazili. 


Aj keď jeseň nepatrí medzi moje najobľúbenejšie ročné obdobie, každý rok  ma prekvapuje svojou farebnou pestrosťou stromov. Je to nádherné....  

Urobila som si zopár záberov. Nie sú to profesionálne zábery o fotení takmer nič neviem ale fotím rada 😊










Naša šípková nádielka...


Ešte jesenné dekorácie...





Banánový zákusok s karamelovým krémom

Mali sme doma banány, ktoré akosi rýchlo prezrievali a tak som ich radšej spotrebovala. Využila som ich na tento zákusok. Skombinovala som  cesto z jedného receptu a plnku z druhého, niečo som doplnila a bol z toho nový recept.  Cesto bolo pripravené raz-dva len krém ma  nemilo prekvapil.  Problém bol v jeho tuhnutí. Podľa receptu bolo treba zmiešať uvarený puding so Salkom a tvarohom. Bolo to veľmi riedke a tak som primiešala maslo. Myslela som, že  pomôže tomu aby krém na zákusku stuhol,  nestalo sa tak. Našťastie sa dal  zákusok ako-tak pokrájať. Výborná banánovo-karamelová chuť vynahradila jeho nevzhľadnosť 😊




Suroviny: 500 ml zakysanky, 300 g jemného kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilínový cukor, 50 g mletých orechov, 260 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa.
Krém: 400 ml mlieka, 1 karamelový puding (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 1 Salko (sladené kondenzované mlieko - konzerva), 250 g jemného tvarohu, 150 g masla.
Na potretie cesta: 150 g masla, 100 g horkej čokolády, 5-6 banánov.

Na posypanie: čokoláda.

Postup: Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín. Stačí vymiešať ručne vareškou alebo ponorným mixérom. Hladké cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. (Veľkosť plechu 38x29).

Krém: V časti mlieka som rozmiešala pudingový prášok. Kryštálový cukor som skaramelizovala, zaliala zvyškom mlieka a rozvarila. Do vriaceho karamelového mlieka som pridala mlieko s pudingovým práškom a uvarila som hustý puding. Nechala som ho za občasného miešania vychladnúť aby bol vlažný a primiešala som tvaroh a Salko. Krém som zmiešala so zmäknutým maslom.

Na potretie cesta som rozpustila vo vodnom kúpeli čokoládu. Nie horúcu som zmiešala s maslom.

Nakrájala som banány na kolieska.

Vychladnuté cesto som potrela čokoládovým maslom, uložila som kolieska banánu a natrela som karamelovú plnku. Vrch som posypala postrúhanou čokoládou a keďže som mala doma krovky, tak som nastrúhala aj tie. Keď už karamelové tak nech to stojí zato. 😋