nedeľa 8. apríla 2018

Jarná nálada...

Aj keď ružová farba asi nepatrí k typickým jarným farbám, neviem... urobila som si  dečku v tejto farbe tak, ako som ju videla v časopise   a neľutujem. 


nedeľa 25. marca 2018

Podplamenník

Zvrchu chrumkavý a vo vnútri mäkký koláč s fantastickou chuťou ponúkaný na jarmokoch sa dá veľmi jednoducho upiecť aj doma. Pekávali ho už naše prababičky a tie veru vedeli čo je dobré...😊 Už  bohaté obloženie slaninkou, cibuľou a syrom je zárukou, že to bude niečo výborné, čo si zamilujete. Uznajte, čo   môže byť nechutné na tejto kombinácii? K tomu všetkému ešte aj zasýti.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 1 vajce, 1/2 kocky čerstvého droždia (20-30 g), 2 uvarené zemiaky, 1 KL soli, 3 PL oleja.

Obloženie: 1 kyslá smotana, 200-250 g prerastanej slaninky, 2 cibule, 140 g syru Niva.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka a droždia. Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, pretlačené uvarené zemiaky, olej, vajce a kvások. 
Vypracovala som cesto a nechala som ho prikryté na teplom mieste vykysnúť. Ešte raz som ho prepracovala a nechala kysnúť asi 15 minút. 

Pripravila som si suroviny na obloženie.
Nakrájala som nadrobno slaninku, cibuľu som očistila a nakrájala na väčšie kúsky. Plech som dobre vytrela masťou.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. 
Potrela som ho dobre kyslou smotanou, rozložila som slaninu, cibuľu, nastrúhala som syr a ešte som pokvapkala zvyškom smotany. 
Nechala som podplamenník  chvíľu podkysnúť. 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 190 stupňov a dopekala som do zlatista. Trvalo to dosť dlho asi 25 minút, záleží od rúry. 



streda 21. marca 2018

Výborné orechové ružičky

Takto som si dovolila premenovať recept z relácie "Tajomstvo mojej kuchyne". Urobila som to hlavne kvôli tomu, že recept na osie hniezda už mám  TU  a tiež preto, lebo po upečení mi orechové kolieska naskladané tesne vedľa seba vo forme  pripomínali ružičky. Nech je už  názov receptu taký alebo onaký, na výslednej chuti sa nič nezmení. Vynikajúce...



Suroviny: 350 g polohrubej múky, 1 PL práškového cukru, 5 žĺtkov, 1 kocka droždia (40 g), mlieko podľa potreby, asi 100 ml, štipka soli.
Cesto je robené bez tuku. Vôbec to nevadí. Vláčnosť mu dodá maslová plnka a preliatie smotanou.

Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru 3 PL orechov (ja som dala 6 PL a štipku škorice).

Na poliatie: 1 šľahačková smotana (250 ml), 2 balíčky vanilínového cukru.

Postup: Urobila som kvások z droždia    1 KL kryštálového cukru, 1 KL polohrubej múky a trochy vlažného mlieka. 
(Zdalo sa mi veľa droždia   na tak málo múky, preto som použila  menej).

Do misky som preosiala múku, cukor, pridala som soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Podľa potreby som prilievala vlažné mlieko. 
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť.

Na plnku som zmiešala maslo (stačilo by  aj menej), cukor a prisypala som orechy a trochu škorice. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. 
(Dobre je použiť vyššiu formu. Ja mám sklenenú formu plytšiu, tak niektoré kolieska pri pečení "prekúkali" cez kraj formy. 😊

Vykysnuté cesto som ešte prepracovala a potom rozvaľkala na obdlžník približne 30x32 cm.
Cesto som natrela plnkou a stočila som do závinu. Nakrájala som 16 koliesok, toľko sa mi vmestilo do formy. Ukladala som ich tesne vedľa seba. Nechala som chvíľu podkysnúť.


Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút. Vybrala som formu z rúry a preliala časťou smotany zmiešanej s vanilínovým cukrom. Opakovala som prelievanie ešte dvakrát asi po 7 minútach a po poslednom preliatí som dopiekla ešte do zlatohneda asi 10 minút.



Moja ochutnávky...urobila som si k tomu banánové mlieko 😋


DOBRÚ CHUŤ! 

pondelok 12. marca 2018

Prežili...

Keď ich vo februári zasypal sneh a prišli silné mrazy bola by som ich išla hádam aj zakryť 😊 
Teraz som si už celkom istá, že prežijú zimu aj napriek tomu, že vystrčia svoje jemné biele hlávky ešte v čase, keď je vonku poriadna zima.
Dočítala som sa o nich na tejto stránke pár zaujímavostí. 

Stačilo pár dní oteplenia, sneh sa pobral do nenávratna a slniečko ich prebudilo ku kvitnutiu.
Dnes sú už takéto krásne...


Trasené rezy

Sobota u nás, bola trochu "oslavná". Zišli sme sa najbližšia rodina. Aká by to bola oslava bez dobrého zákuska. 
Trasenú tortu všetci doma poznáme a pozná ju hádam každý. Upravila som teda recep aby bolo všetkého dosť na plech a aby mohli byť namiesto torty rezy. 
A  boli to obrovské rezy 😊 Piškótové cesto ktoré som použila ma prekvapilo najviac. Krásne narástlo a bolo vláčne. Nečakala som to. Určite by stačilo upiecť ho z menšej dávky surovín, možno 2/3 by stačili... Urobila som  radšej aj väčšiu dávku krému.  Šľahačky nie je nikdy dosť, aspoň čo sa mňa týka, tak som aj tej dopriala. 
Konečný výsledok bol takýto...



Suroviny: 6 vajec, 260 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 3 mandarinkové kompóty (jedna konzerva mala 312 g), 3 šľahačkové smotany (po 250 ml), 3 Olé vanilkové pudingové prášky (puding bez varenia), 1 PL kakaa, 1 PL práškového cukru.

Šľahačka: 3 balíčky práškovej šľahačky, 450 ml mlieka, 3 PL práškového cukru, 2 stužovače šľahačky.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom na penu. Postupne som pridávala striedavo olej a mlieko. Vyšľahala som hustú bledú penu. 
Ručne vareškou som primiešala postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva, striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov a štipky soli. 
Hlboký plech  (32x38 cm) som vyložila papierom na pečenie a rozotrela som cesto. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. 

Krém: Robila som ho na dvakrát. Použila som misku-kysku, ale môže byť akákoľvek, len nech sa dá dobre uzatvoriť.

2 mandarinkové kompóty som zliala, mandarinky som nakrájala na menšie kúsky. 
Šťavu (bolo jej vyše 200 ml) som zmiešala s 2 šľahačkovými smotanami (500 ml), pridala som 2 pudingové prášky a nakrájané mandarinky. 
Misku som zatvorila a obsah som dobre zatrepala kým nevznikol hustý krém. 

1 mandarinkový kompót som zliala, tiež som mandarinky nakrájala. 
Do šťavy (bolo jej 100 ml) som primiešala 1 šľahačkovú smotanu (250 ml), 1 pudingový prášok, 1 PL kaka a 1 PL práškového cukru a mandarinky. 
Misku som zatvorila a dobre pretrepala.

Šľahačka: Do mlieka som prisypala šľahačku v prášku a stužovače šľahačky.  Prešľahala som, potom som dosladila a vyšľahala do tuha. 

Vychladnuté cesto som prevrátila a stiahla papier. Opäť som ho prevrátila na plytký plech. Natrela som najskôr bledý krém, vložila som do chladničky a zatiaľ som pripravila tmavý krém. Natrela som ho na koláč. Nechala som v chladnička pár hodín a potom som natrela šľahačku a dozdobila nastrúhanou čokoládou.



utorok 27. februára 2018

Jemný tvarohový koláč s malinami

Vynikajúca maslová chuť cesta a tvarohová plnka. Podobný koláč tomuto Aj teraz som  použila mrazené ovocie z vlastnej úrody. Maliny boli zamrazené ako dreň ale vôbec to nevadilo. 




Suroviny: 300 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 160 g masla, 1 vajce.

Plnka: 500 g jemného krémového tvarohu, 2 vanilínové cukry, 1 žĺtok, 160 g práškového cukru, 1 PL Zlatého klasu (prípadne vanilkového pudingu). 

Postup: Z múky, kypriaceho prášku, cukru, masla a vajca som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladu odpočívať. Po hodine som cesto rozbalila a nechala pri izbovej teplote trochu zmäknúť. 
Mala som ho v chladničke tak bolo dosť tuhé.
Cesto som rozdelila na dve časti. 
Formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. 
Jednu časť cesta som rozvaľkala a vložila do formy. Natrela som tvarohový krém a rozložila som malinovú dreň a černice. 
Keďže ovocie bolo zamrazené bez cukru, vrch som posypala cukrom. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a prikryla vrch koláča. Trochu som pritlačila a nahusto popichala.
Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov 35 minút, potom som ešte dopekala pri teplote 175 stupňov asi 20 minút. Vrch som prikryla papierom na pečenie už bol dosť upečený, potrebovala som dopiecť spodok koláča. Používam sklenenú formu, tak vidím koláč aj od spodku ako je upečený 😊.

Plnka: Zmiešala som tvaroh s cukrami, Zlatým klasom a žĺtkom. 

Nech Vám chutí!


piatok 23. februára 2018

Už to začalo...

áno....prví poslovia jari ukazujú svoju silu. Až mi je ich ľúto. Snežienky už vykukli von, najskôr ich prikryla  snehová perina a čo bude ďalej?  Predpovede počasia sľubujú poriadne mrazy... Prežijú? 



Sýta kapustová polievka

Kapusta je nielen zdravá ale aj dobrá. Môže byť čerstvá ako šalát, dusená k mäsu,  kyslá zjesť len tak alebo z nej niečo pripraviť. 
Uvarila som teda polievku z kyslej kapusty ale nie len takú obyčajnú, ale poriadne hustú a sýtu. 



Suroviny: 300 g bravčového pleca, 1 údená klobása, údené rebierka, zemiaky, 1 kg kyslej kapusty, masť alebo olej, červená mletá paprika, cibuľa, cesnak, bobkový list, celé čierne a nové korenie,  soľ, kyslá smotana, sladká smotana,  2 PL hladkej múky.

Postup: Deň vopred som si nakrájala mäso na kocky a naložila som ho do zmesi oleja, cesnaku, papriky a soli. (mäso sa môže použiť aj bez naloženia, ja som to robila kvôli lepšej chuti mäsa).

Údené mäso som dala variť do hrnca s vodou. Keď bolo mäso mäkké, vybrala som ho  a vývar som použila na uvarenie polievky. 

Na masti som orestovala nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som trochu červenej papriky a naložené mäso. Podliala som vodou a za občasného miešania a podlievania som mäso  do polomäkka dusila. 

K bravčovému mäsu som pridala kyslú kapustu, celú klobásu a zaliala som vývarom z údeného mäsa. Chvíľu som povarila a pridala som aj očistené a na kúsky nakrájané zemiaky, bobkový list, korenie. Vybrala som uvarenú klobásu.
Všetko som varila  kým neboli zemiaky a kapusta mäkké. 

Zmiešala som kyslú a sladkú smotanu, rozmiešala som v nich múku a polievku som  zahustila. Podľa potreby som zriedila vodou.

Do hotovej polievky som pridala nakrájanú klobásu a údené mäso. 


pondelok 19. februára 2018

Orechovo-kávová torta s dvomi plnkami.

Nieviem ako je to u vás,  ale  mňe sa nie vždy podarí  zahnať chuť na sladké keksíkom alebo kúskom čokolády. Hlavne cez víkend... Vtedy  špekulujem čo upiecť. Aby som to neprehnala a nemusela niekoľko dní sama  dojedať  za plech upečeného koláča, zvolím radšej niečo menšie. 
Rada pečiem koláče vo forme s ovocím a  tvarohom ale keď chcem niečo krémové, tak sa rozhodnem pre tortu. 
Pochutnať si na kúsku  torty  je pre mňa veľkým uspokojením. Tak, ako ich niekto vôbec nemá rád ja ich zbožňujem. Najradšej mám tie domáce, lebo si ich upečiem podľa mojej chuti, alebo podľa priania  mojej rodiny. Kombinujem rôzne cestá a krémy a konečný výsledok je vždy iný. Zatiaľ moje experimenty doma chutili.  
Vybrala  som si   korupus s chuťou orechov a kávy a skombinovala som punčovú plnku s čokoládovo-šľahačkovým krémom. Čo vám poviem: "zjedla sa". 


Kúsok ku kávičke a svet bol hneď o niečo krajší...😋😊


Suroviny: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 12 PL horúcej zrnkovej čiernej kávy, 100 g mletých orechov, 220 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 2 šľahačkové smotany (2x180 ml), 200 g čokolády na varenie, 2 PL kakaa, 3 PL práškového cukru, 100 g masla.

Punčová plnka: skrojený vrch korpusu, malinový (ríbezľový, jahodový...) sirup, lekvár, kokosová múčka, rum, piškóty okrúhle, uvarená káva zmiešaná s rumom.

Poleva: čokoládová.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som prilievala kávu a na najvyšších otáčkach som šľahala do hustej, nadýchanej peny. Otáčky som znížila a prisypala som orechy a múku s práškom do pečiva. Vareškou som zľahka zamiešala sneh. 
Dno a boky tortovej formy (priemer 26 cm) som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
Cesto som rozotrela do formy a dala piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som asi 40 minút. 
Čiastočne vychladnutý korpus som vybrala z formy a nechala vychladnúť. 

Punčová plnka: Z vychladnutého tortového korpusu som skrojila vrch - tenký plát. Rozdrobila som ho a dochutila sirupom, lekvárom, rumom a kokosom. Suroviny treba pridávať postupne a po malých množstvách, aby nebola plnka veľmi riedka. Ak treba, môže sa dochutiť aj cukrom.

Krém: Šľahačkové smotany som vyliala do kastrólika a dala na sporák hriať. Nalámala som do nich čokoládu,  pridala kakao a cukor. Miešala som na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustila, začala sa variť. Hneď som odstavila. Do horúcej som zamiešala maslo. Vychladnutú zmes som odložila do chladničky. 
Na druhý deň som vyšľahala  hustý krém. 

Korpus som rozkrojila na polovicu. Spodnú časť som poliala rumom, natrela polovicou krému a prikryla druhou časťou korpusu. Potrela som tenkou vrstvou lekváru, natrela punčovú plnku, poukladala som  piškóty namáčané v káve s rumom. Na piškóty som natrela zvyšok krému. 
Tortu som odložila do chladničky a keď bol krém stuhnutý, poliala som čokoládovou polevou.
Môže sa použiť hotová, alebo urobiť z čokolády a Cery. 

Zdobenie nebolo potrebné 😃 



streda 7. februára 2018

Nanukové rezy

Posledný víkend sa niesol u nás v znamení oslavy. Syn mal narodeniny. Okrem jeho obľúbených punčových rezov, recept nájdete TU, som oprášila aj tento "starodávny" recept. 
Uvedomila som si, že  zákusok som vlastne doteraz nepiekla... zabudla som na tieto rezy, ktoré sme u nás doma v období detstva  často  pekávali. Zákusok je veľmi dobrý, orechové cesto s použitým krémom mu dodáva príjemú chuť. Vyskúšajte 😊




Suroviny: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 10 PL uvarenej čiernej zrnkovej kávy, 200 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g mletých vlašských orechov.

Krém: 500 ml mlieka, 100 g hladkej múky, 20 g vanilínového cukru, 250 g masla, 230 g práškového cukru.

Poleva: 120 g čokolády na varenie, 100-120 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Vymiešala som žĺtky s 2/3 cukru do peny, prilievala som po lyžiciach vychladnutú kávu. Šľahala som kým nevznikla hustá nadýchaná pena. Znížila som otáčky šľahača a primiešala som postupne múku s práškom do pečiva. Zo zvyšku cukru a bielkov som vyšľahala tuhý sneh a ten som zľahka vareškom primiešala k žĺtkovej hmote. 
Cesto som rozotrela na plech (32x38) vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov som piekla 27-30 minút. 

(Nezľaknúť sa lebo pri pečení sa cesto dosť nadvihne do bubliny, potom sa  vyrovná).
Po vychladnutí som z cesta papier stiahla. 

Krém: V mlieku som rozmiešala hladkú múku a vanilínový cukor. Za stáleho miešania som uvarila hustú kašu.
(Pozor! zo začiatku sa budú tvoriť hrčky ale postupne miešaním a varením sa úplne stratia).

Zmäknuté maslo som vyšľahala s cukrom a potom som postupne prišľahávala vlažnú, nie horúcu kašu. Krém som natrela na upečený a vychladnutý plát a nechala som stuhnúť. Poliala som polevou.

Poleva: Šľahačkovú smotanu som dobre zohriala, k bodu varu a zaliala som nalámanú čokoládu. Chvíľu som nechala postáť a potom som vymiešala na hladkú polevu.

(Množstvo smotany je treba upraviť podľa potreby a radšej priliať ak treba aby nebola poleva veľmi riedka).




piatok 26. januára 2018

Aby nebola Jankinej mame zima...

Janka, je kolegyňa mojej dcéry Evky. Ešte vlani pred Vianocami ma poprosila, či by som neurobila pre jej mamičku čiapku. 

Priznám sa, že som čiapky, aj to detské,  robila naposledy keď boli moje deti malé a to je už pekných pár rokov... Súhlasila som, veď  urobiť veľkú čiapku nebude hádam taký problém... Chcela hačkovanú. 

Prebehla som stránky na internete a to by nebol internet internetom, keby tam nebolo všetko. 😊 
Našla som pár vzorov a začala som robiť. Do Vianoc bola jedna hotová.  Bol trochu problém robiť čiapku bez veľkosti hlavy, tak   trošku tlačila a aj dlhšia mohla byť kúsok, aby zakrývala viac uši.  
Žiadny problém, čiapku som upravila podľa želania  a keďže mi Janka poslala aj za tašku nepotrebnej vlny čo mala doma, vybrala som z nej čiernu a urobila som aj čiernu čiapku. 
Jej vďačnosť bola taká veľká, že ma dojala,  a tak som z vlny čo som mala doma  uhačkovala ešte šedú čiapku. 

Ja si už teraz len želám, aby sa Jankina mamička v čiapkach dobre cítila a snáď sa jej aj  páčia.




Popri tom, ako som čiapky dokončovala, piekol sa tvarohový závin
Za oknom poletoval sneh a mne bolo trošku smutno, že nie je ešte len predvianočný čas....



Tú šalku čo mám v nej urobenú  kávu som dostala od manžela...je celá čierna a keď do nej nalejem horúcu vodu tak takto zmení farbu...😊