piatok 1. júna 2012

Koláč z kyslého mlieka

Suroviny: mierka je 200 ml šálka - 3 poháre polohrubej múky, 3 poháre práškového cukru, 3 poháre kyslého mliea ( môže byť aj cmar, zákvas), 2 PL kakaa, 1 PL nie kopcovitá sódy bikarbóny, 1 dl oleja, hrozienka, sekané orechy.


Postup: Múku zmiešam s cukrom, sódou  a kakaom. Prilejem mlieko a olej. Dobre premiešam, stačí aj ručne vareškou, primiešam hrozienka a orechy. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a dám upiecť. 

Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Upečený koláč po vychladnutí potriem lekvárom a polejem čokoládovou polevou alebo kakaovou polevou. 

Kakaová poleva: Nad parou vymiešam 150g Cery, 150g práškového cukru, 4 PL kaka, 1 a 1/2 Pl Solamylu, 6 PL mlieka, alebo podľa potreby aby bola poleva akurátnej hustoty.



Hanácke koláče

Ak ste ich ešte nejedli, určite ich vyskúšajte upiecť, sú výborné.




Suroviny: 500 g hrubej múky, 70 g kryštálového cukru, 70 g Hery, Palmarínu, 20 g droždia, 1 vajce, 1 žĺtok, soľ, mlieko podľa potreby (asi 2 - 3 dl), vajíčko na potretie. 

Plnka: 250 g tvarohu, 70 g práškového cukru, 1 žĺtok, citrónová kôra, lekvár.

Posýpka: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 20 g práškového cukru.

Postup: Z trošky vlažného mlieka a rozmrveného drožia urobím kvások. Do misky preosejem múku, pridám cukor, soľ. Prilejem droždie, v mlieku rozmiešané vajce a žĺtok, nakoniec rozpustený vlažný tuk. Vypracujem vláčne cesto.
Cesto dám kysnúť a po vykysnutí znovu premiesim a dám kysnúť. 
Vykysnuté cesto rozvaľkám na doske posypanej múkou, nakrájam na štvorce asi 8x8 cm. Do stredu každého štvorca dám tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín. Spojím rožteky štvorca do buchtičky a spojenou stranou dole kladiem na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený olejom. Nechám chvíľu podkysnúť, natriem rozšľahaným vajíčkom, v strede jemne  stlačím a dám trochu lekváru. Posypem posýpkou. 
Tú urobím tak, že maslo prstami spojím s múkou a cukrom tak, aby sa vytvorila drobivá zmes. Pečiem pri teplote 185 stupňov 25 minút.




Koláč z čokolády Margot

Koláč s výraznou kokosovu chuťou.


Suroviny: mierka je 200 ml hrnček -  2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, môže byť aj kryštálový,  2 vajcia, 1 čokoláda Margot 100 g, 1 vanilkový cukor, 180 ml šľahačkovej smotany, 1 dl mlieka, 1/2 dl oleja, 1 prášok do pečiva.


Postup: Do misky preosejem múku, zmiešam s práškom do pečiva, cukrom a vanilkovým cukrom. Prilejem smotanu, mlieko, zamiešam, pridám vajíčka  a prilejem olej. Všetky suroviny vymiešam na hladké cesto (stačí miešať ručne vareškou ale ja to robím ponorným mixérom). Nakoniec zľahka primiešam nastrúhanú čokoládu Margot. (niekedy dávam ešte aj 50 g mliečnej čokolády).

Cesto vylejem na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov upečiem (pečiem na plechu rozmerov 30x38 cm). 

Na upečený vlažný koláč natriem polevu a ozdobým strúhanou čokoládou a kokosom.

Poleva: 200 g masla vymiešam s 200 g práškového cukru, 2 PL kakaa a dochutím ešte rumom. 




štvrtok 24. mája 2012

Kysnuté vence (nielen na Veľkú noc)

K Veľkej noci patria vence tak ako k Vianociam vianočky. Ale nič sa nestane ak sa tradícia poruší a doprajeme si takéto dobroty aj počas iných dní roka...😉



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 200 g palmarínu, 160 g práškového cukru, 4 žĺtka, vanilkový cukor, 1 a 1/2 kocky droždia, 5 dl mlieka, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka I.: ríbezľový lekvár, 100 g nastrúhanej  várovej čokolády, 100 g mletých orechov.

Plnka II.: 250 g tvarohu, vanilkový cukor, 4-5 PL práškového cukru, 1 PL solamylu, hrozienka.

Plnka III.: mleté orechy podľa chuti, škorica, vanilkový cukor, kryštálový cukor, olej.

Postup: Urobím si kvások z droždia a  trošky vlažného mlieka. Vykysnutý kvások pridám  k preosiatej múke zmiešanej  s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, soľou  a šťavou. Prilievam roztopený vlažný palmarín a vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami. Vypracujem cesto. Nechám vykysnúť, ešte raz premiesim a  dám ešte  kysnúť. 
Potom cesto rozdelím na 4 časti.
Prvú časť rozvaľkám, potriem lekvárom, posypem čokoládou a orechami, stočím do závinu..
Druhú časť cesta rozvaľkám a potriem tvarohovou plnkou, ktorú urobím zmiešaním všetkých surovín (plnka II.) Tiež stočím do závinu. Obidva záviny spolu prepletiem a stočím do kruhu. Prenesiem na vymastený plech. Potriem vajíčkom a posypem nasekanou čokoládou a hrozienkami.
Tretiu a štvrtú časť cesta rozvaľkám, potriem olejom, posypem husto orechami, škoricou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom, môžu sa dať aj hrozienka. Znovu pokvapkám olejom  cestá stočím a obidva záviny spolu spletiem. Potriem vajíčkom, stočím do kruhu a posypem sekanými orechami alebo mandľami. Prenesiem na vymastený plech. 
Orechovú plnku nikedy robím aj tak, že mleté orechy sparím horúcim mliekom, pridám cukor a škoricu. Potom natriem na cesto.
Záviny nechám na plechu podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť pri teplote 175 stupňov asi 50 minút.




utorok 22. mája 2012

Letná pizza

Suroviny:  500 g hladkej múky špeciál, 0,5 dl oleja, 1-2 KL soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, 3 dl vody.

Obloženie: cesnak, cibuľa, paprika, paradajky, saláma šunková, syr eidam, bazalka.

Postup: Do preosiatej múky rozdrobím droždie, pridám soľ, olej a vodu. Vypracujem tuhšie cesto. Rozdelím cesto na tri časti a prikryjem igelitovým sáčkom. Nechám asi 1 hodinu kysnúť. Bochníčky jemne rozvaľkám alebo roztiahnem do tvaru kruhu a položím na vymastené pekáčiky na pečenie pizze. Cestá potriem zmesou:   z vody, soli, pretlačeného  cesnaku a paradajkovou omáčkou. Tú si robím v lete z čerstvých paradajok sama.  

Šťava:  Asi 400 g paradajok ošúpem, roztlačím  a udusím. Na oleji spením cibuľku, pridám pretlačený cesnak (podľa chuti ale je dobré dať viac), minútku podusím a pridám pretlačenú paradajkovú zmes, soľ, cukor, bazalku a všetko dusím kým sa šťava nevydusí a hmota zhustne. Dochutím korením na pizzu.
(V zime dávam paradajkovú šťavu ochutenú cesnakom a sušenou bazalkou).
Na tento základ už dám  len obloženie podľa chuti. V lete čerstvé paradajky a papriku, cibuľu a aby bolo aj trošku mäsa, tak šunkovú salámu. Pizzu vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečiem  10-15 minút, potom posypem  nastrúhaným syrom a dopekám do zlatista.