pondelok 6. augusta 2012

Osie hniezda

Aj osy by sa oblizovali z týchto sladkých koláčikov plných orechov, kakaa a vône vanilky a škorice. 😋



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 žĺtky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva (nemusí byť), 150 g Palmarínu, 5 dl mlieka, soľ, vajíčko na potretie.

Náplň:
Orechová: 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru, 2 bielky, hrozienka, škorica, vanilkový cukor.

Škoricová:  200 g masla (môže byť aj Palmarín) 8 KL škorice, 8 - 10 PL práškového cukru .   
Kakaovo-škoricová: 200 g masla (môže byť Palmarín), 200 g práškového cukru, 2 - 3PL kaka, 2 KL škorice.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku a zmiešam ju so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, s práškom do pečiva a pridám kvások. Začnem miesiť cesto (robím to najradšej rukou), prilievam rozpustený vlažný tuk a vlažné mlieko. Mlieko pridávať postupne podľa potreby, niekedy stačí aj menej ale niekedy múka vpije viac tekutiny tak treba pridať aj viac mlieka. V mlieku si rozmiešam aj žĺtky. 
Vypracujem vláčne nelepivé cesto a prikryté nechám kysnúť. Po čiastočnom nakysnutí opäť premiesim, robím to pri každom kysnutom ceste a nechám znovu kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkám na plát asi 0,5 cm - 1 cm hrubý a natriem náplňou. Stočím do závinu a krájam na kolieska 1,5 - 2 cm široké. Reznou stranou kladiem na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám chvíľku podkysnúť. Pečiem pri teplote 160 stupňov 15 minút a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopekám asi 15 - 20 minút.
Suroviny na náplne sú uvedené na celú dávku  cesta. Ja robievam z polovičnej dávky cesta orechové a z druhej časti cesta kakaovo-škoricové hniezda. Upravím si preto množstvo surovín na náplne na polovicu.

Prípava náplní: pri orechovej vymiešam bielky s cukrom a pridám ostatné suroviny, ak je plnka veľmi hustá, zriedim ju mliekom. 
Náplň kakaovú a škoricovú pripravím vymiešaním všetkých surovín na hladký krém.


Jabĺčková štrúdľa z lístkového cesta

Aj takto sa dá upiecť štrúdľa,  veľmi jednoduchá ale dobrá ...

Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 450 g očistených na malé kúsky nakrájaných jabĺčok, 200 g kryštálového cukru, 70 g nasekaných orechov, škorica, vanilkový cukor, hrozienka, 10 okrúhlych piškót, vajíčko na potretie.

Postup: Lístkové cesto som rozvaľkala  na tenký plát, nastrúhala som naň 5 piškót, rozložila som jabĺčka, posypala cukrom, vanilkovým cukrom škoricou, orechami a zvyšné piškóty som nadrobno nakrájala, posypala som ešte hrozienkami. 
Plát som zrolovala a položila na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch štrúdli som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 50 minút. 


piatok 3. augusta 2012

Ruže ovlažené letným dažďom...








krásna ľalia - jedna z posledných, škoda že som neodfotila všetky ktoré kvitli, boli skutočne nádherné






Dobré cesto na koláče

Pod takýmto názvom mám recept už viac ako 30 rokov. Dostala som ho ako mladá začínajúca cukrárka od  kolegyne, ktorá pekávala  pre rodinu každý víkend a nikdy nezabudla doniesť zo svojich výborných zákuskov a koláčov ochutnať.  A my sme sa v kancelárii na to samozrejme každý pondelok  veľmi tešili. 😊


Cesto sa dá použiť  na akýkoľvek plnený koláč, či už  s plnkou tvarohovou, orechovou, makovou alebo jablkovou.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu alebo Smetolu, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, asi 1 dl mlieka - alebo podľa potreba.

Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, vanilkový cukor, hrozienka, 100-150 g práškového cukru. Všetko vymiešať.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila som do chladničky na 30 minút odpočinúť.

Potom som ho rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na plech vymastený a vysypaný múkou.  

Na cesto som dala plnku. Použila som tvarohovú. Podľa receptu sa mala aj druhá časť cesta rozvaľkať a položiť na plnku, popichať vidličkou a upiecť. 

Ja som chcela koláč trošku obzvláštniť, tak som druhú časť cesta rozdelila na polovicu, do jednej som pridala kakao a cestá som nastrúhala na plnku. Piekla som pri 175 stupňoch asi 35-40 minút.



utorok 24. júla 2012

Puding v miske

Názov receptu ako aj celý recept som si vymyslela len tak,  bolo treba zahnať chuť na niečo sladké....😊

Suroviny:  tu musím napísať, že keď budem robiť recept druhykrát, tak určite zvýšim davku a uvarím puding z väčšieho množstva, lebo miska do ktorej som puding dávala bola dosť veľká...takže suroviny podľa veľkosti misky. Samozrejme aj puding a ovocie sa dá skombinovať podľa chuti a možnosti.


Použila som: 0,5 l mlieka, 1 smotanovo-vanilkový pudingový prášok, 3 PL cukru, piškóty, banány, šľahačku, čokoládu v tube Pikao.

Postup: 
Uvarila som puding

Do misky s okrúhlym dnom som uložila piškóty - vyložila som dno a steny misky do výšky asi dvoch piškót.(piškóty som po obvode ukladala do výšky ako bolo treba - kým som misku plnila). 

Naliala som časť pudingu, vlastne skôr som ho dávala lyžicou, lebo po prudkom naliati piškóty vyplávali...😊 

Uložila som banány nakrájané na kolieska, znovu puding, banány, puding a ukončila som piškótami. 

Misku som vložila do chladničky a keď puding dobre stuhol, vyklopila som ho na tanier, nakrájala som, ozdobila  čokoládovým mliekom Pikao a šľahačkou...