Nesmú chýbať na našom vianočnom stole. Tentokrát som recept upravila tak, že z cesta som urobila len 3 pláty a urobila som väčšie množstvo krému.
(V recepte uvádzam pôvodné množstvo a v zátvorke upravené).
Suroviny: 100 g masla, 150 g práškového cukru, 4 PL medu, 2 vajcia, 3 PL mlieka, 500 g hladkej múky, 2 KL sódy bikarbóny.
Plnka: 0,5 l mlieka, (0,75 l) 8 KL kopcovitých hladkej múky, (13 KL) 250 g masla, (350 g) 250 g práškového cukru, (260 g) 1 vanilkový cukor (2).
Postup: Maslo, cukor, med, vajíčka a mlieko zmiešam a šľahám nad parou, kým nie je mäsa horúca. Potom pridám sódu bikarbónu a šľahám ďalej asi 5 minút do husta.
(Pridaním sódy masa začne peniť, zbelie a začne hustnúť). Ja šľahám všetko nad parou vždy ručne nie šľahačom.
Odstavím a horúcu masu postupne vlievam do múky, vypracujem cesto. V recepte je uvedené rozdeliť cesto na 4 časti, ja som rozdelila len na tri, zdalo sa mi že by boli pláty veľmi tenké. Cesto bolo tuhšie a ťažšie sa vaľkalo ale podarilo sa...:)
Cesto pečiem na vymastenom a múkou vysypanom opaku plechu pri teplote 170 stupňov 5-6 minút.
Plnka: V troche mlieka rozmiešam múku a zvyšok dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho prilejem mlieko s múkou a uvarím bešamel. Odstavím a nechám za občasného premiešania vychladnúť. Po častiach pridám k vymiešanému maslu s práškovým cukrom, dobre vyšľahám.
Pláty plním tak, že spodný natriem slabou vrstvou lekváru a polovicou krému, prikryjem ďalším plátom ten natriem krémom, vrchný plát trochu pritlačím, netreba zaťažovať. Dám stuhnúť. Potom polejem kakaovou polevou. Mne ostala čokoládová poleva, tak som kakaovú nerobila.
Kakaová poleva: 100 g práškového cukru, 100 g masla, 3 KL maizeny, 4 PL mlieka, 2-3 PL kakaa. Všetko spolu rozpustiť nad parou.