štvrtok 10. januára 2013

Pečená ryba

Suroviny: Ryba podľa vlastného výberu (aljašská treska, pangasius...), korenie na ryby, soľ, vajíčka, strúhanka, maslo, citonová šťava.

Postup: Ryby nechám rozmraziť, papierovou servítkou osuším od vody a pokvapkám citrónovou šťavou. Chvíľu ich nechám postáť. Potom ich posolím, posypem korením na ryby. Jednotlivé porcie uložiím do zapekacej misky, ktorú  vytriem  maslom. Celé zalejem rozšľahanými vajíčkami a husto  posypem strúhankou. Vrch  ešte obložím plátkami masla. Pečiem pri teplote 190 stupňov kým ryby zmäknú a získajú peknú zlatistú farbu.
Ako prílohu k tejto rybke robím rýchly zemiakový šalát.

Rýchly zemiakový šalát

Zemiaky uvarím v šupke a očistím ich. Potom ich nakrájam na kolieska. Pridám nadrobno nakrájanú cibuľu (malo by jej byť viac, samozrejme ak niekto cibuľu nemá až tak rád podľa chuti). Uvarím nálev z vody, cukru, soli a octu. Odstavím, pridám korenie, vegetu a horčicu. Horúcim nálevom zalejem zemiaky zmiešané s cibuľou, pridám nakrájané kyslé uhorky. Vymiešaný šalát nakoniec zalejem kyslou smotanou (môže byť aj biely jogurt)  a nechám odstáť.

Nech Vám chutí!


utorok 8. januára 2013

Rezne "naopak".

Asi pre niekoho zvláštny názov ale vznikol asi preto, že pri ich obaľovaní je postup "naopak", najskôr strúhanka, potom vajíčko...Ináč je recept jednoduchý.  Hotové mäsko je mäkučké s výbornou chuťou.

Suroviny: bravčové karé, prerastaná slanina, cibuľa, strúhanka, vajíčka, olej, horčica, kyslá uhorka.

Postup: Karé bez kosti nakrájam na rezne. Naklepem, posolím, obalím v strúhanke, dobre pritlačím a vložím do rozšľahaných vajíčok. Rozpálim si olej a rezne krátko z obidvoch strán opečiem do zlatista.
Pekáč vytriem olejom a poukladám opečené rezne tak, aby sa z časti prekrývali. Na každý rezeň položím plátok slaninky, koliesko cibule a kúsok kyslej uhorky. Rezne podlejem vodou. Dochutím horčicou. Niekedy pridávam aj kečup. Pekáč zakryjem alobalom a dám piecť. (Počas pečenia sa voda bude vyparovať, tak treba kontrolovať a podlievať kým nebudú rezne mäkké). Potom odstránim alobal a ešte zapečiem. 
Ako príloha sa hodí ryža, hranolky ale aj zemiaky. Každému podľa chuti.

Dobrú chuť!


streda 26. decembra 2012


Všade znie ozvena tajomného ticha, 
od niekiaľ z tmy mráz do okien dýcha. 
Sviečka i prskavka v našich očiach žiari,
prišiel čas otočiť posledný list v kalendári.

Posledné hodiny starého roku pomaly sa krátia, 
bublinky v šampuse nedočkavo šantia.
Čo nás tam po starom - nový bude lepší, 
prežite ho v zdraví, v pokoji a šťastí.


Všetkým návštevníkom môjho blogu ďakujem a želám, aby nový rok splnil všetky Vaše túžby.  



Medovníčky

...a takto vyparádila tohoročné medovníčky dcéra Evka.




Piekla som ich podľa môjho dlhoročého receptu s ktorým som veľmi spokojná. 
(vianočné pečivo - výborné medovníčky)


Vianoce 2013 - s trpezlivosťou a láskou vyzdobila medovníčky moja dcéra aj tento rok.






TU recept na výborné medovníčky

piatok 21. decembra 2012

Medové rezy

Nesmú chýbať na našom  vianočnom stole. Tentokrát som recept upravila tak, že z cesta som urobila len 3 pláty a urobila som väčšie množstvo krému. 
(V recepte  uvádzam pôvodné množstvo a v zátvorke upravené).

Suroviny: 100 g masla, 150 g práškového cukru, 4 PL medu, 2 vajcia,  3 PL mlieka, 500 g hladkej múky, 2 KL sódy bikarbóny.

Plnka: 0,5 l mlieka, (0,75 l)  8 KL kopcovitých hladkej múky, (13 KL) 250 g masla, (350 g) 250 g práškového cukru, (260 g) 1 vanilkový cukor (2).

Postup: Maslo, cukor, med, vajíčka a mlieko zmiešam a šľahám nad parou, kým nie je mäsa horúca. Potom pridám  sódu bikarbónu a šľahám ďalej asi 5 minút do husta. 

(Pridaním sódy masa začne peniť, zbelie a začne hustnúť). Ja šľahám všetko  nad parou vždy ručne nie šľahačom.
Odstavím a horúcu masu  postupne vlievam do múky,  vypracujem  cesto. V recepte je uvedené rozdeliť cesto na 4 časti, ja som rozdelila len na tri, zdalo sa mi že by boli pláty veľmi tenké. Cesto bolo tuhšie a ťažšie sa vaľkalo ale  podarilo sa...:) 
Cesto pečiem na vymastenom a múkou vysypanom opaku plechu pri teplote 170 stupňov 5-6 minút.

Plnka: V troche mlieka rozmiešam múku a zvyšok dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho prilejem mlieko s múkou a uvarím bešamel. Odstavím a nechám za občasného premiešania vychladnúť. Po častiach pridám k vymiešanému maslu s práškovým cukrom, dobre vyšľahám.
Pláty plním tak, že spodný natriem slabou vrstvou lekváru a polovicou krému, prikryjem ďalším plátom  ten natriem krémom, vrchný plát trochu pritlačím, netreba zaťažovať. Dám stuhnúť. Potom polejem  kakaovou polevou. Mne ostala čokoládová poleva, tak som kakaovú nerobila. 

Kakaová poleva: 100 g práškového cukru, 100 g masla, 3 KL maizeny, 4 PL mlieka, 2-3 PL kakaa. Všetko spolu rozpustiť nad parou.