Všetci doma ich zbožňujeme. Raz za mesiac ich robím určite. Plnené tvarohom, marhuľovým alebo černicovým lekvárom, posypané cukrom alebo poliate čokoládou. Z akého množstva surovín ich robím sa radšej nepriznám :) ale určite nie z tohto základného ktorý uvádzam...
Suroviny: 0,5 dl mlieka, 2 vajíčka, 75 ml oleja, 1 vanilkový cukor, asi 200 g hladkej múky, štipka soli.
Postup: V mlieku rozmiešam žĺtky, olej, vanilkový cukor (niekedy pridám aj trochu práškového - 1-2 KL), štipku soli a prisypávam múku. Miešam ručným mixérom aby bola hmota hladká bez hrudiek. Múku prisýpam podľa potreby aké husté cesto chcem mať a aké hrubé chcem robiť palacinky. Na tenšie palacinky treba cesto redšie a na hrubšie palacinky robím cesto hustejšie. Nakoniec primiešam vareškou vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto nechám postáť aspoň 15 minút. Za ten čas môže cesto ešte zhustnúť. Ak sa mi zdá veľmi husté zriedim ho vodou. Panvicu si potriem olejom, dobre ju rozohrejem, musí byť zohriata aby sa palacinky nechytali na panvicu. A už len nalejem cesto a pečiem. Upečené palacinky ešte potieram roztopeným maslom a vychladnuté plním.
Tak nech Vám chutia!