Spomenula som si na tento výborný zákusok. Je známy aj pod názvom "Oblíž prst". Piekla som ho dosť často až sa nám trochu prejedol...😊
V sobotu sme mali rodinnú oslavu, potrebovala som niečo upiecť a tak som sa rozhodla práve pre tieto slávnostne vyzerajúce a aj chutné rezy. A veru po rokoch opäť rezy zachutili a nielen mojej rodine 😉
V sobotu sme mali rodinnú oslavu, potrebovala som niečo upiecť a tak som sa rozhodla práve pre tieto slávnostne vyzerajúce a aj chutné rezy. A veru po rokoch opäť rezy zachutili a nielen mojej rodine 😉
Suroviny: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g pomletých orechov, 10 PL studenej vody, 2 PL oleja.
Krém: 3 dl mlieka, 3 PL hladkej múky, 6 žĺtkov, 250 g masla, 200 g práškového cukru.
Sneh: 6 bielkov, 200 g kryštálového cukru.
Postup: Žĺtky vyšľahám s cukrom do peny, pridávam postupne vodu, orechy, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka primiešam tuhý sneh z bielkov.
Cesto rozotriem na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 20 minút. (Veľkosť plechu 25x28 cm). Po upečení nechám plát vychladnúť a potom stiahnem papier.
Cesto rozotriem na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 20 minút. (Veľkosť plechu 25x28 cm). Po upečení nechám plát vychladnúť a potom stiahnem papier.
Krém: V mlieku rozmiešam múku a žĺtky. Uvarím hustú kašu a za občasného premiešania nechám vychladnúť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne zašľahávam kašu. (Teplota masla a kaše by mala byť približne rovnaká aby sa krém nezrazil.)
Krém natriem na upečený vychladnutý plát a dám do chladničky stuhnúť. Zatiaľ si vyšľahám sneh.
Bielky najskôr šľahám bez cukru a keď začnú belieť pridám cukor a pokračujem v šľahaní vo vodnom kúpeli - nad parou! Keď je sneh hustý natriem ho na krém a vrch posypem strúhanou čokoládou.
Nech Vám chutí!