utorok 8. apríla 2014

Sviatočné rezy

Spomenula som si na tento výborný zákusok. Je známy aj pod názvom "Oblíž prst". Piekla som ho dosť často až sa nám trochu prejedol...😊 
V sobotu sme mali rodinnú oslavu, potrebovala som niečo upiecť a tak som sa rozhodla práve pre tieto slávnostne vyzerajúce a aj chutné rezy. A veru po rokoch opäť rezy zachutili a nielen mojej rodine 😉



Suroviny: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g pomletých orechov, 10 PL studenej vody, 2 PL oleja.

Krém: 3 dl mlieka, 3 PL hladkej múky, 6 žĺtkov, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Sneh: 6 bielkov, 200 g kryštálového cukru.

Postup: Žĺtky  vyšľahám s cukrom do peny, pridávam postupne vodu, orechy,  olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka primiešam tuhý sneh z bielkov. 
Cesto rozotriem na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 20 minút. (Veľkosť plechu 25x28 cm). Po upečení nechám plát vychladnúť a potom stiahnem papier.

Krém: V mlieku rozmiešam múku a žĺtky. Uvarím hustú kašu  a za občasného premiešania nechám vychladnúť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne zašľahávam  kašu. (Teplota masla a kaše by mala byť približne rovnaká aby sa krém nezrazil.) 
Krém natriem na upečený vychladnutý plát a dám do chladničky stuhnúť. Zatiaľ si vyšľahám sneh. 
Bielky najskôr šľahám bez cukru a keď  začnú belieť pridám cukor a pokračujem v šľahaní vo vodnom kúpeli - nad parou! Keď je sneh hustý natriem ho na krém a vrch posypem strúhanou čokoládou. 


Nech Vám chutí!

streda 2. apríla 2014

Cesnakový osúch

Keď varím  kyslé polievky vždy ma láka upiecť k nim niečo z kysnutého cesta. Hľadala som čo by sa k polievke hodilo a našla som tento  recept. Polievka síce nebola kyslá ale vynikajúco sa osúch hodil aj k hŕstkovej.



Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 2 PL oleja, 1 vajce, 2 KL soli, 1 KL cukru, 350 ml mlieka, 2 PL kyslej smotany, celá rasca.

Na potretie: 2-3 PL rozpusteného masla, soľ, 6-8 pretlačených strúčikov cesnaku. 

Postup: Cesto som robila v pekárničke ale môže sa samozrejme aj ručne. Najskôr som dala do pekárničky vlažné mlieko v ktorom som rozšľahala vajíčko, rozdrobila som droždie, pridala som cukor,  smotanu a olej. Nakoniec som prisypala múku so soľou. Pekárničku som zapla na program Cesto. 
Vykysnuté cesto som z nej vybrala, roztiahla na olejom potretý plech. Vrch som potrela olejom, posypala rascou (mala som ešte pár sušených paradajok tak som dala aj tie) nechala som ešte podkysnúť a potom som piekla pri teplote 190 stupňov asi 24 minút. Po vybratí z rúry som potrela cesnakovým maslom. 

Ak sa cesto nepripravuje v pekárničke, treba postupovať ako pri klasickom kysnutom ceste. 

nedeľa 16. marca 2014

Torta podľa Soničky

Keď som zbadala túto tortu, hneď som vedela, že ju vyskúšam. Recept je z jedného úžasného blogu, ktorý veľmi rada navštevujem nielen kvôli receptom, ale aj krásnym fotografiám zo zaujímavých  krajín,  ktoré svedčia o cestovateľskej vášni majiteľky blogu. Za pôvodný recept na  Tortu Paradiso  ďakujem Soničke. 






Suroviny: (Recept som si trošičku upravila, pretože som mala menšie vajíčka)
5 vajec, 120 g masla, 160 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 100 g škrobovej múky (použila som zemiakový škrob Solamyl), 1 prášok do pečiva, citrónová kôra (pridala som aj pár kvapiek šťavy), štipka soli. 
Krém: 400 ml mlieka, 50 g škrobovej múky (použila som kukuričný škrob Gustin), 100 g kryštálového cukru, 200 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor.

Postup: Maslo šľahať s cukrom, postupne pridávať vajíčka, citrónovú kôru a šťavu. Zmiešať múku so škrobovou múčkou a práškom do pečiva. Zamiešať k maslovej mase, pridať soľ. Cesto natrieť do tortovej formy vytretej tukom a vysypanej múkou. (Použila som formu s priemerom 26 cm). Piecť pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.
Korpus nechať vychladnúť, rozkrojiť na polovicu a naplniť krémom. 

Krém: Do mlieka zamiešať škrobovú múku a cukor, uvariť krém. Zo šľahačkovej smotany  a vanilkového cukru vyšľahať šľahačku a primiešať ju k vychladnutému krému. 

sobota 8. marca 2014

piatok 28. februára 2014

Karamelové rezy

Chuťou sú výborné, zvlášť pre všetkých milovníkov karamelu. 




Recept je hrnčekový ale ja som si suroviny odvážila a upravila. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorkách sú zmeny  ako som ho robila ja.

Suroviny: 2 dl oleja (ja som dala iba 1,5 dl), 4 dl kryštálového cukru ( 280 g), 4 vajíčka, 4 dl polohrubej múky (320 g), 1 balíček prášku do pečiva, 2 dl vody, 2 PL kakaa.

Karamelový krém: 300 g kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 5 dl mlieka, 2 karamelové pudingové prášky, 2 žĺtky, 250 g masla, sekané orechy na posypanie, nutella na potretie.

Postup: Vodu s cukrom a kakaom uvarím na sirup a nechám vychladnúť. Celé vajíčka rozšľahám, prilejem sirup, pridám múku s práškom do pečiva a nakoniec primiešam olej. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. (Plech vytieram napr. Herou). Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Krém: Cukor upálim na karamel do zlatista, potom ho zalejem vodou a rozvarím. V mlieku rozšľahám žĺtky, rozmiešam pudingové prášky a za stáleho miešania prilievam do karamelového sirupu. Uvarím kašu a tú za občasného miešania nechám vychladnúť. Maslo vymiešam a prišľahám po častiach kašu. 
Upečený vychladnutý plát potriem nutellou a rozotriem karamelový krém. Vrch posypem orechmi.