Najobľúbenejšou zeleninou z rodu tekvicovitých je pre mňa patizón.
Dozvedela som sa o ňom, že vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdových a obličkových porúch. Má počopudné účinky a pre nízkokalorickú hodnotu sa odporúča pri redukčných diétach.
Neviem či je veľa receptov na prípravu jedál z patizónu, nezisťovala som to lebo u nás doma ho pripravujem len vyprážaný, taký nám chutí 😃
Príprava je veľmi jednoduchá:
Patizón očistím, nakrájam na plátky asi 1 cm hrubé. Z mladého patizónu nevyberám ani jadierka. Každý plátok posolím, posypem korením na grilovanú zeleninu. Plátky dávam do misky, pridám k nim ešte roztlačený cesnak, premiešam a nechám postáť. Patizón pustí šťavu. Šťavu zlejem a obalujem plátky v trojobale - hladká muka, rozšľahané vajíčka a strúhanka. Vyprážam na rozpálenom oleji - nie prudko.
Dozvedela som sa o ňom, že vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdových a obličkových porúch. Má počopudné účinky a pre nízkokalorickú hodnotu sa odporúča pri redukčných diétach.
Neviem či je veľa receptov na prípravu jedál z patizónu, nezisťovala som to lebo u nás doma ho pripravujem len vyprážaný, taký nám chutí 😃
Príprava je veľmi jednoduchá:
Patizón očistím, nakrájam na plátky asi 1 cm hrubé. Z mladého patizónu nevyberám ani jadierka. Každý plátok posolím, posypem korením na grilovanú zeleninu. Plátky dávam do misky, pridám k nim ešte roztlačený cesnak, premiešam a nechám postáť. Patizón pustí šťavu. Šťavu zlejem a obalujem plátky v trojobale - hladká muka, rozšľahané vajíčka a strúhanka. Vyprážam na rozpálenom oleji - nie prudko.
Vyprážaný patizón je výborný s uvarenými zemiakmi ochutenými na oleji opraženou cibuľkou s pridaním petržlenovej vňaťky.