Sladké koláče, ohybné korbáče, vodu studenú, šunku údenú, veľa radostí a žiadne starosti.
štvrtok 2. apríla 2015
Medové judáše
Judáše patria medzi tradičné veľkonočné pečivo. Pripomínajú briošky a sú vynikajúce s maslom a medom.
Suroviny: 500 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g rozpusteného vlažného masla, 42 g droždia, 250 ml mlieka, 2 PL medu, z 1/2 citróna kôra, 1 KL rumu, 50 g hrozienok, vajíčko na potretie a mandle na posypanie.
Postup: Mlieko som zohriala, rozmiešala som v ňom med. Z trošky vlažného mlieka a droždia som urobila kvások. Múku som preosiala do misky, pridala som cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, rum, hrozienka a vykysnutý kvások.
Vypracovala som cesto za postupného prilievania vlažného masla a mlieka. Dobre vypracované cesto som dala kysnúť na teplé miesto. Kyslo asi hodinu.
Potom som ho dala na pomúčenú podložku, vytvorila som valec a ten som rozdelila na 12 častí. (každá mala 100 g) Z cesta som urobila šúlok asi 30 cm dlhý a tvarovala som judáše. Niektoré valčeky som stočila ako ulitu slimáčika, iné previazala alebo preplietla.
Vypracovala som cesto za postupného prilievania vlažného masla a mlieka. Dobre vypracované cesto som dala kysnúť na teplé miesto. Kyslo asi hodinu.
Potom som ho dala na pomúčenú podložku, vytvorila som valec a ten som rozdelila na 12 častí. (každá mala 100 g) Z cesta som urobila šúlok asi 30 cm dlhý a tvarovala som judáše. Niektoré valčeky som stočila ako ulitu slimáčika, iné previazala alebo preplietla.
Judáše som kládla na plech vyložený papierom na pečenie, nechala som podkysnúť, potrela som rozšľahaným vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami. Piekla som pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
utorok 31. marca 2015
Jogurtový krémeš
Víkend sme si osladili týmto krémešom...
Suroviny: 2 balenia mrazeného lístkového cesta.
Na krém: 1 l mlieka, 4 vanilkové pudingy, 3 biele smotanové jogurty (450 g), 10 PL kryštálového cukru.
Šľahačka: 500 ml šľahačkovej smotany, 1 smotafix, 1 PL práškového cukru.
Poleva: 100 ml šľahačkovej smotany, 150 g čokolády na varenie, 100 g masla.
Postup: Každé lístkové cesto som rozvaľkala, preniesla na plech vyložený papierom na pečenie, popichala som vidličkou a pri teplote 200 stupňov som piekla.
Pripravila som plnku: Uvarila som puding z mlieka, pudingových práškov a cukru. Keď puding vychladol (treba občas premiešať) primiešala som jogurty.
Pripravila som plnku: Uvarila som puding z mlieka, pudingových práškov a cukru. Keď puding vychladol (treba občas premiešať) primiešala som jogurty.
Vyšľahala som šľahačkovú smotanu s cukrom a smotafixom.
Urobila som polevu: V horúcej smotane som rozpustila čokoládu - nevariť. Primiešala som maslo a všetko som miešala na hladkú čokoládovú polevu.
Na spodný upečený a vychladnutý plát som natrela krém, naň som navrstvila šľahačku.
Druhý upečený plát som nakrájala na kocky. Kocky som poliala polevou a uložila na šľahačku. Hotový krémeš som dala do chladničky stuhnúť. Potom som ho už len dokrájala.
štvrtok 26. marca 2015
Škoricový veniec
Listovala som v českom časopise Rozmarýna a okrem zaujímavých článkov ma v ňom potešili aj recepty. Tentokrát veľkonočné. Rozhodovala som sa medzi sladkými pletenkami a škoricovým závinom...nakoniec som sa rozhodla pre vôňu škorice. Nabudúce to budú pletenky, určite...
Suroviny: (podľa pôvodného receptu som si niektoré suroviny máličko upravila)
250-300 ml mlieka, 2 žĺtky, 70 g rozpusteného vlažného masla, 2 PL kryštálového cukru, 60 g hladkej múky, 42 g droždia, trošku soli, vajíčko na potretie.
Náplň: 160 g masla, 3 KL mletej škorice, 10 PL jemného kryštálového cukru.
Mäkké maslo som vymiešala s cukrom a škoricou.
Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, 1 KL cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, cukor a vykysnutý kvások. Premiešala som kvások s múkou a pridávala som vlažné mlieko v ktorom som rozšľahala žĺtky. Nakoniec som priliala vlažné maslo.
Vypracovala som cesto. Zo začiatku bolo lepivé ale potom sa pekne vypracovalo do hladka. Cesto som v miske zatvorila (robila som v kyske ako všetky kysnuté cestá robím) a nechala som vykysnúť.
Potom som cesto preložila na pomúčenú podložku a rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdlžníka. Natrela som škoricovou plnkou a stočila do valca. Valec som po dĺžke prekrojila nožom na polovicu, obidve časti som preplietla a spojila do venca.
Hotový veniec som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie, nechala som podkysnúť, potrela som rozšľahaným vajíčkom a piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút, potom som teplotu znížila na 175 a dopekala som dozlatova. Upečený a vychladnutý veniec som už len posypala práškovým cukrom.
Vypracovala som cesto. Zo začiatku bolo lepivé ale potom sa pekne vypracovalo do hladka. Cesto som v miske zatvorila (robila som v kyske ako všetky kysnuté cestá robím) a nechala som vykysnúť.
Potom som cesto preložila na pomúčenú podložku a rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdlžníka. Natrela som škoricovou plnkou a stočila do valca. Valec som po dĺžke prekrojila nožom na polovicu, obidve časti som preplietla a spojila do venca.
Hotový veniec som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie, nechala som podkysnúť, potrela som rozšľahaným vajíčkom a piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút, potom som teplotu znížila na 175 a dopekala som dozlatova. Upečený a vychladnutý veniec som už len posypala práškovým cukrom.
štvrtok 19. marca 2015
Tradičné kysnuté záviny
... s bohatou makovou alebo orechovou plnkou...čo už môže byť lepšie...
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 g masla (Hera), 50 g oleja, 3 žĺtky, 50 g droždia, vanilínový cukor, 600 ml mlieka, citrónová kôra, trošku soli.
Plnka maková: 250 g maku, 200 g práškového cukru, vanilínový cukor, 100-150 ml mlieka alebo vody, citrónová kôra, škorica.
(Robila som všetky štyri záviny len makové, pripravila som si dvojitú dávku surovín.)
Do mlieka dám cukor a povarím. Potom prisypem mak, vanilínový cukor, škoricu a citrónovú kôru. Chvíľu povarím. Ak je plnka veľmi hustá tak pridám ešte mlieko alebo vodu. Plnka by mala byť taká aby sa dala rozotierať na cesto. Plnku nechám vychladnúť.
Makové koláče sú výborné aj s pridaním nastrúhaných jabĺčok alebo odkôstkovaných višní alebo čerešní.
Plnka orechová: 250 g mletých orechov, 180 g práškového cukru, vanilínový cukor, škorica, voda.
Pripraviť tak ako makovú, časť orechov sa môže nahradiť aj strúhankou.
Postup: Do zohriatej preosiatej múky pridám soľ, preosiaty cukor, vanilínový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie rozmiešam v troche teplého mlieka s trochou cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka. Za postupného prilievania zvyšku mlieka vypracujem cesto.
Nechám ho vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelím na 4 časti, vypracujem na bochníky a necham ešte chvíľu podkysnúť. Každé cesto natenko rozvaľkám a naplním plnkou. Zakrútim do závinu, preložím na plech vyložený papierom na pečenie.
Záviny nechám ešte podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a cukru, popichám vidličkou a dám piecť. Zo začiatku pečiem pri teplote 190 stupňov asi 10-13 minút a potom teplotu znížim na 175 stupňov a dopekám 25 minút. Ak záviny veľmi tmavnú tak prikryjem papierom a tak pečiem.
Vychladnuté záviny pokrájam a pocukrujem.
Nechám ho vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelím na 4 časti, vypracujem na bochníky a necham ešte chvíľu podkysnúť. Každé cesto natenko rozvaľkám a naplním plnkou. Zakrútim do závinu, preložím na plech vyložený papierom na pečenie.
Záviny nechám ešte podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a cukru, popichám vidličkou a dám piecť. Zo začiatku pečiem pri teplote 190 stupňov asi 10-13 minút a potom teplotu znížim na 175 stupňov a dopekám 25 minút. Ak záviny veľmi tmavnú tak prikryjem papierom a tak pečiem.
Vychladnuté záviny pokrájam a pocukrujem.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)