piatok 10. júla 2015

Ovocné vankúšiky

Recept mám už pár rokov zo stránky varecha.sk a som s ním veľmi spokojná. Vôňa škorice v ceste a ovocná plnka je výborná kombinácia...


Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 200 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice.

Plnka: 400 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, jabĺčka), 50 ml ovocného sirupu, 50 ml vody, trošku škorice, 30 g kukuričného škrobu, cukor podľa chuti ak treba.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na 1 hodinu. 
Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3-4 mm, vykrajujem pohárom kolieska priemer 7 cm. 
Do stredu každého kolieska dám 1 kávovú lyžičku plnky, koliesko prehnem cez plnku a kraje pritlačím vidličkou. 
Vankúšiky kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, popichám ich vidličkou a pečiem pri teplote 170-175 stupňov 20-25 minút.

Príprava plnky: Ovocie, tentokrát som použila maliny a ríbezle, roztlačím trošku vidličkou, dám do hrnca spolu so sirupom a chvíľu varím kým si nerozmiešam vo vode kukuričný škrob. Zahustím ovocie, dochutím cukrom a škoricou. Varím kým nezhustne a odstavím. Nechám vychladnúť. 
Plnku si urobím pokiaľ cesto oddychuje.  

pondelok 6. júla 2015

Muffiny s malinami

Piekla som už podľa tohto receptu muffiny ale s jahodami,  recept už mám TU

Teraz  som použila maliny, čokoládu a suroviny som trošku upravila.  Z každej dávky vyšlo 12 muffín.




Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, maliny, čokoláda.

Do kakaových som k uvedeným sypkým surovinám primiešala 2 PL  kakaa a k čokoládovému jogurtu som pridala 5 PL mlieka lebo mal len 135 g (použila som čokoládový jogurt TAMI) a cesto bolo veľmi husté. 

Postup: Zmiešala som tekuté suroviny, krátko som prešľahala a prisypala som zmiešané sypké suroviny. Zmes som dobre vareškou premiešala aby sa všetko spojilo.  Cesto som dávala do papierových košíčkov, tie som vložila do plechu na muffiny, vtlačila som 5 malín obalených v práškovom cukre (maliny boli malé) a do stredu som vtlačila 1/2 kocky čokolády. 
Kakaové som dávala do  silikonových košíčkoch. Piekla som pri 175 stupňoch 28-30 minút.





streda 1. júla 2015

Hrnčekový koláč

Hádam  ani  neexistuje  gazdinká, ktorá by nepiekla podľa hrnčekového receptu. Priznám sa, že ja takéto recepty až tak neobľubujem, najradšej všetko vážim...:) ale nebránim sa takým receptom. Keď dostaneme doma chuť na niečo sladké a hlavne aby to bolo rýchlo, tak rada siahnem aj po tomto recepte. Recept je univerzálny s použitím akéhokoľvek ovocia. 



Suroviny: ako odmerku som použila 300 ml hrnček
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajíčka, ovocie podľa sezóny a chuti. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s mliekom a olejom. V miske som zmiešala múku s práškom a cukrom. Tekuté som priliala k sypkým surovinám a dobre som premiešala do hladka. 
Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vrchu cesta som uložila odkôstkované  čerešne obalené v práškovom cukre. Vrch koláča som ešte posypala škoricou a kryštálovým cukrom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 30-35 minút.





nedeľa 21. júna 2015

Kokosovo-jahodové rezy

Bola som rozhodnutá, že upečiem Eskymo rezy. Aj som si všetko prichystala, upiekla som spodok zákusku a išla som robiť krém. Podľa receptu som ho trošku pozmenila a keďže som mala jahody, použila  som ich tiež do receptu. Vznikol zákusok zaujímavej chuti. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva,  300 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 350 ml vlažného mlieka, 200 ml oleja, 2 PL kakaa, 3 vajíčka.

Krém I. : jahody, cukor, Zlatý klas, voda.

Krém II. : 500 ml mlieka, 2 kokosové pudingové prášky, 4 PL kryštálového cukru, 3-4 PL strúhaného kokosu, 250 g masla, 9 PL práškového cukru. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s cukrom (netreba šľahať do hustej peny ako pri piškótovom ceste), priliala som olej a mlieko. Primiešala som k múke zmiešanej s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som dobre premiešala aby bolo hladké a vyliala som ho na plytký plech 39x32 cm vyložený papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov som upiekla 25-30 minút. 

Jahody som umyla, očistila a dala som ich do hrnca rozvariť s cukrom, zahustila som Zlatým klasom zmiešaným s troškou vody.

Kokosový krém som pripravila uvarením pudingu, pred koncom varenia som zamiešala k pudingu  kokosovú múčku a nechala som puding vychladnúť. Medzitým som vymiešala maslo s práškovým cukrom a potom som postupne prišľahávala kokosový puding. 

Na vychladnutý upečený plát cesta som najskôr natrela jahodový krém a naň kokosový krém. Vrch som posypala kokosom a nastrúhanou čokoládou Margot. 

streda 17. júna 2015

Kyslá šošovicová polievka

Kto má rád kyslé polievky? Ja veľmi, som na ne naučená, lebo ako dieťa som ich jedla každý týždeň, aj keď sa musím priznať, že šošovicovú sme doma nevarievali. Možno práve preto ju teraz veľmi rada robievam.

Suroviny: šošovica, zemiaky, olej, cibuľa, cesnak, slanina,  údené rebierka, (alebo dobrá klobáska),   kyslá smotana, hladká múka, bobkový list, celé čierne korenie, soľ,  cukor, ocot, cesnak, čerstvé bylinky (oregano, alebo majoránka,  tymián).

Postup: Šošovicu premyjem, zalejem vodou a nechám napučať. Medzitým dám variť údené rebierka. Varím kým nie sú mäkké. Vyberiem ich a vývar precedím. Na oleji opražím na malé kocky nakrájanú slaninku, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a popražím. Do slaninkovo-cibuľkového základu pridám očistené nakrájané zemiaky a chvíľu ich opražím. Zamiešam pretlačený cesnak.  Zalejem vývarom, ak treba dolejem aj vodou  a varím  kým su zemiaky  polomäkké. Potom pridám zliatu šošovicu, soľ, bobkový list, korenie. Varím kým všetko nezmäkne. Keď nemám rebierka, pridám do polievky uvariť údenú klobásku. Kyslú smotanu zmiešam s hladkou múkou (niekedy pridám aj sladkú smotanu ale nemusí byť) a povarím. Dochutím soľou, cukrom, octom a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky. Už nevarím. Mäsko z rebierok oberiem, nakrájam a pridám do polievky. 
Polievka je dobrá aj s klobáskou. 

K polievke robím langoše.



Dobrú chuť!