pondelok 21. septembra 2015

Zemiakovo-cuketový pekáč

Poslednú cuketu som pripravila tak, aby si pochutili aj tí, ktorým v dietnejšom jedle chýba aspoň vôňa klobásky alebo slaninky, použila som oboje. 😊

Suroviny:  Zemiaky, cuketa, klobáska, slaninka, soľ, rasca, cesnak, cibuľa, grilovacie korenie na zeleninu, sojová omáčka,  tvrdý syr.

Postup:  Cuketu som nakrájala na kolieska a väčšie kusy na štvrťky, dala som ju do misky, posolila, posypala grilovacím korením na zeleninu, pokvapkala sojovou omáčkou, premiešala som a nechala postáť. Medzitým som očistila zemiaky, nakrájala na osminky. V miske som ich zmiešala so soľou, rascou, pretlačenými strúčikmi cesnaku a  nakrájanou cibuľou. Zemiaky som navrstvila na vymastený plech a uložila som medzi ne na kolieska nakrájanu klobásku a na prúžky nakrájanú slaninu. Prikryla som alobalom a vložila do rúry zohriatej na 220 stupňov. Keď boli zemiaky už mäkké, premiešala som ich a rozložila som na ne  cuketu. Piekla som odokryté do zlatova, nakoniec som nastrúhala syr a ešte zapiekla. 

Dobrú chuť!


utorok 15. septembra 2015

Domáce rezance s makom

Vždy keď mám čas a chce sa mi,  robím  domáce cestoviny.  Pretože jedlá z cestovín patria u nás medzi obľúbené či už na sladko alebo na slano,  veľmi často využívam aj ponuku hotových cestovín z obchodu, dajú sa kúpiť už kvalitné a chutné cestoviny.

Keď pripravujem domáce cesto, urobím ho vždy viac a nakrájam z neho aj dva druhy cestovín, dnes to boli široké rezance a fliačky.  Vysušené a uskladnené v suchu vydržia dlho. Potom už stačí len uvariť ich a pripraviť podľa chuti posypané tvarohom, makom, orechami alebo zavariť do polievky. 



Suroviny: 600 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 1 celé vajíčko, soľ, vlažná voda podľa potreby.

Postup: Zmiešam múku so soľou, pridám vajíčko a prilievam vodu. Suroviny najskôr spracuvávam vareškou, prilievam vodu kým nevznikne pevnejšia hmota. Potom rukou spracujem na cesto. Cesto by malo byť pevné ale také aby sa dalo rozvaľkať. Rozdelím ho na 4 časti a každú rozvaľkám na tenučkú placku - presvitá až podložka. Potom rozkrájam na pásy také široké aké dlhé chcem mať rezance. Nechám cesto obschnúť. Pásy cesta uložím na seba a krájam rezance (fliačky). Nakrájam na šírku akú potrebujem. Rezance dám na papier dobre uschnúť ak ich chcem odložiť alebo ich uvarím.

Dnes na sladko s makom...mňááááám 

Rezance s makom 

Uvarené rezance polejem rozpusteným maslom, posypem mletým makom a cukrom


pondelok 7. septembra 2015

Výborné rezy s pudingom

Pre mnohých je tento výborný  zákusok určite známy a možno  aj niekoľkokrát vyskúšaný. Keď som ho prvykrát objavila v knižke "Recepty zo Života 6" hneď sa mi zapáčil. Piekla som ho už veľakrát a stále mal úspech a chutil.





Suroviny:  5 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 100 ml vody, 100 ml oleja.


Na puding: 1 l mlieka, 2 čokoládové alebo kakaové pudingové prášky, cukor podľa návodu.


Krém:  400-500 ml pochúťkovej kyslej smotany, 2 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 2 šľahačky v prášku, 300 ml mlieka.


Postup:  Najskôr si uvarím puding z mlieka a pudingových práškov podľa návodu. Nechám ho vychladnúť. 

Žĺtky dobre vymiešam s práškovým a   vanilinový cukor do peny.  Postupne prilievam olej a vlažnú vodu. Zamiešam múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie (32x38 cm). Lyžicou rovnomerne kladiem do cesta puding a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 35 minút. 

Kým cesto vychladne, zmiešam kyslé smotany s vanilínovým cukrom a  práškovým cukrom. Vyšľahám práškovú šľahačku a zľahka primiešam ku kyslým smotanám. 
Tentokrá som primiešala aj želatinový stužovač za studena od Dr. Oetkera pripravený podľa návodu na obale. Odobrala som trochu krému, zmiešala som so stužovačom a potom zo zvyškom krému.
Na vychladnutý koláč som natrela plnku a posypala grancom. 


Koláč robievam aj tak, že na krém natriem ešte vyšľahané 2 šľahačky v prášku. 




Bravčové kocky s kelom


Kel je listová zelenina,  ktorá nielen posilňuje imunitný systém ale aj cievny. Tým, že obsahuje veľa vlákniny, má priaznivý vplyv na zažívanie, znižuje hladinu cholesterolu, dokonca  pôsobí priaznivo aj pri kožných chorobách.  Obsahuje  vitamíny C, B, K, E. Má svoju špecifickú chuť  a možno vďaka nej keľ veľa ľudí zatracuje. 
U nás doma okrem kelovej polievky  robím aj mäsko na tejto pre nás výbornej zelenine.

Suroviny:  bravčové mäso (plece, stehno), olej, cibuľa, hlávka kelu, mletá paprika, mletá rasca, čierne korenie, cesnak, majoránka, soľ, vegeta, hladká múka.


Postup:  Mäsko si nakrájam na kocky. Očistím cibuľu a cesnak, kel nakrájam na rezančeky. Na oleji opražím nadrobno  nakrájanú cibuľku, pridám nakrájaný cesnak a chvíľu popražím. Zasypem mletou červenou paprikou a hneď pridám mäso. Dobre premiešam, pridám soľ a mletú rascu. Mäso chvíľu dusím aby pustilo šťavu. Potom zalejem vodou a nechám dusiť. (V tlakovom hrnci dusím 20 minút). Keď je mäso polomäkké  pridám kel, a dusím všetko do mäkka. Nakoniec zahustím hladkou múkou, dochutím ešte rascou, majoránkou, vegetou  a všetko chvíľku povarím. 

Ako príloha je u nás k tomuto receptu  obľúbená knedľa. 

Dobrú chuť!



pondelok 31. augusta 2015

Pizza Margherita

Čo sa týka samotnej pizze všeobecne, niekde som sa raz dávno dočítala, že pravá pizza sa pripravuje 24 hodín, potrebuje ich na správne vyzretie cesta aby bolo ľahké, vláčne a po upečení krehké...Pre kvalitu pizze je dôležitá aj teplota pečenia a veru bude v tom niečo. Z počiatku som  pekávala pizzu pri teplote 180 stupňov a dlhšiu dobu ale od vtedy, ako som začala piecť krátko a  pri vyššej teplote, u mňa je to pri 220 stupňov 8 minút v teplovzdušnej rúre a na programe "pizza", tak rozdiel v kvalite a chuti cítiť.  

Omáčka sugo  hotová, tak som urobila aj pizzu. Veľmi jednoduchú z dostupných surovín ale výbornú. Priznám sa však, že aj keď som robila podľa tohto receptu, kysnutie som "urýchlila", nečakala som toľko hodín, nebol čas 😊 ale určite to raz vyskúšam. 

Takže aký je to ten pravý recept na tradičnú taliansku pizzu? 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 10 g sušeného droždia (alebo čerstvého), 2 PL olivového oleja, (Extra Virgin),  2 štipky soli, 3 dl vody.

Na obloženie: mozzarella, paradajky, sugo, cesnak, soľ, čerstvá bazalka,  olej.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej soľ a droždie. Potom som pridala olej a vodu. Všetko som najskôr miešala vareškou a keď sa suroviny spojili, zľahka som miesila rukou. Cesto bolo nelepivé mäkké a vláčne. Ak treba pridať múku. Z cesta som vypracovala bochník, poprášila som ho jemne múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť.

Podľa pravého receptu treba prikryté cesto vložiť na 24 hodín do chladničky!

Kysnuté cesto som rozdelila na 3 časti, povyťahovala som do okrúhleho tvaru a položila na olejom vymastenú formu. Potrela som cesnakovým základom - cesnak, soľ, voda, potom sugom. Uložila som nakrájanú mozzarellu a paradajky. Posypala som bazalkou. Piekla som pri teplote 220 stupňov - teplovzduch, program pizza 8-9 minút.