Koláče s jabĺčkami mi najviac chutia práve na jeseň, keď je sezóna jabĺčok. Receptov je neúrekom, rada skúšam vždy niečo nové aj keď sú si väčšinou recepty veľmi podobné....Tento koláčik má síce hrubšie cesto ale je krehký a chutí výborne.
Cesto: 300 g hladkej múky špeciál, štipka prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 200 g masla (alebo Hery), 2 žĺtky, štipka soli.
Plnka: jabĺčka, kúsok masla - 2 PL, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺčok a podľa chuti, vanilínový cukor, škorica.
Postup: Zo surovín som vypracovala hladké vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila do chladničky odpočinúť. Najmenej na 30 minút ale môže aj dlhšie.
Skôr ako som cesto vybrala a začala s ním pracovať, očistila som si jabĺčka, nakrájala na mesiačiky, nie veľmi tenké. Na panvici som rozpustila maslo, prisypala som cukor a urobila som svetlý karamel. Pridala som jabĺčka a chvíľu som ich premiešavala v karameli, pustili trochu šťavy ale to nevadilo lebo šťava bola hustejšia a dala sa využiť. Prisypala som ešte vanilínový cukor a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.
Potom som z cesta oddelila malú časť.
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka.
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou.
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla.
Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).
Potom som z cesta oddelila malú časť.
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka.
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou.
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla.
Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).