Nádherné rezy, ktoré som objavila na internete a musela vyskúšať... Mne sa síce nepodarili také krásne, ale chuťovo boli rezy vynikajúce. Veď čo môže byť zlé na tom keď sa spoja orechy s karamelom...mňamka
(Recept som si mierne upravila pridaním oleja do cesta a skaramelizovaním cukru pri príprave plnky, čo v pôvodnom recepte nebolo).
Suroviny: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 ml vlažnej vody, 100 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL oleja.
Krém: 1 l mlieka, 3 karamelové pudingové prášky, 1 vanilínový cukor, 200 g kryštálového cukru, 250 g masla, 2 PL práškového cukru.
Postup: Celé vajcia som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, postupne som počas šľahania prilievala vodu a šľahala som pokiaľ nebola masa hustá a biela. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a už len vareškou som spolu s orechami primiešala k vajíčkam. Nakoniec som zamiešala olej.
Cesto som rozotrela na plech, vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Piekla som na plechu 39x32 cm.
Krém: Z cukru som pripravila v kastróli so širším dnom tmavší karamel, zložila som ho z ohňa a zaliala som ho asi 500 ml mlieka (pozor, začne dosť kypieť a karamel stvrdne). Hrniec som dala opäť na oheň a miešala som kým sa karamel nerozpustil. Vo zvyšku mlieka som rozmiešala pudingové prášky a priliala som ku karamelovému mlieku. Uvarila som hustý puding. Ten som za občasného premiešania nechala vychladnúť. Vymiešala som si maslo s práškovým cukrom a potom som prišľahala takmer vychladnutý puding. Všetko som spolu ešte dobre vyšľahala.
Krém som natrela na vychladnutý upečený plát cesta. Vrch som posypala orechami a čokoládou. Zákusok som dala dobre stuhnúť a potom som krájala na rezy.
Neviem prečo, ale nemám dobrú skúsenosť s prípravou piškótového cesta, ktoré sa robí šľahaním celých vajíčok... už veľakrát som si povedala, že to nebudem tak robiť, že budem postupovať podľa bežných postupov teda šľahať zvlášť žĺtky s cukrom, alebo najskôr bielky ale zase som sa dala presvedčiť receptom. A možno som aj dúfala, že tentokrát mi to konečne vyjde.
Vyšľahané piškótové cesto bolo nádherne nadýchané a bolo ho tak veľa, že som bola rada, aj upečené vyzeralo dobre. Krém tiež bez problémov ale krájanie ma nemilo prekvapilo. Cesto bolo jemné a drobilo sa.
Keď budem rezy robiť nabudúce a to ich určite budem robiť, tak postup pri príprave cesta bude určite iný... alebo ak mi niekto viete poradiť čo môže byť dôvodom rozpadávania sa cesta, prečo bolo také jemné, kde som mohla urobiť chybu, budem rada a vopred ďakujem.