Jednoduché jedlo a keďže ho pripravujem v tlakovom hrnci, tak aj rýchlo hotové. Veď nemusí byť vždy vyprážaný rezeň 😃
Suroviny: bravčové stehno, olej, cibuľa, mletá červená paprika, mrazený alebo čerstvý hrášok, mleté korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, kyslá smotana alebo smotana na varenie, hladká múka.
Postup: Bravčové stehno som nakrájala na menšie kocky. V tlakovom hrnci som na oleji opražila do skovita nakrájanú cibuľu, primiešala som papriku a hneď som pridala aj mäso aby paprika nezhorela. Premiešala som, osolila, okorenila, vhodila som celé nové korenie a bobkový list. Chvíľku som ešte miešala kým mäsko nepustilo šťavu, zaliala som vodou a zatvorila som hrniec. Nastavila som čas na 22 minút.
(Ak varíte klasicky, treba miešať a podlievať kým nebude mäsko takmer mäkké, potom pridať hrášok a ešte dusiť do mäkka).
Po uplynutí času sa hrniec ozval pípaním, vypustila som všetkú paru a hrniec som otvorila. Pridala som mrazený hrášok a opäť som hrniec zatvorila. Čas som natavila na 10 minút. (Časy sú orientačné záleží od veľkosti nakrájaných mäsových kociek).
Mäsko aj hrášok boli akurát mäkké. Vybrala som bobkový list a guličky korenia.
Na zahustenie som použila kyslú smotanu, máme ju radšej ako sladkú. Smotanu som si rozriedila mliekom lebo bola hustá, primiešala som hladkú múku, trochu odobratého vývaru z duseného mäsa a všetko som dobre rozmiešala aby neboli hrčky. Priliala som k mäsu a ešte chvíľu povarila. Nakoniec som ešte posolila, na zvýraznenie chute som dala trošku cukru a ocot.
(K mäsu sa môže pridať spolu s hráškom aj nakrájaná mrkva).
Kým sa mäso dusilo, uvarila som cestoviny, u nás obľúbené kolienka, tak nám to chutí doma najlepšie a obed bol hotový.
Dobrú chuť!
streda 2. marca 2016
nedeľa 28. februára 2016
Miešané vajíčka so šunkou
Aj takéto jednoduché jedlo rýchlo pripravené vie nasýtiť a pochutiť sa na ňom tiež dá...Porušila som môj takmer každodenný ranný jogurtový rituál a zhrešila som týmto kalorickejším jedlom.
Príprava je veľmi jednoduchá: Očistila a nakrájala som si cibuľu, na prúžky som nakrájala bravčovú šunku, rozšľahala som si v mojom prípade dve vajíčka. Na oleji som opražila najskôr cibuľku, potom som pridala šunku, jeden tavený trojuholníkový syr Karička ale samozrejme môže byť aj iný. Miešala som kým sa syr neroztopil a zaliala som vajíčkami. Premiešala som aby vajíčka stuhli a odstavila som zo sporáka.
K vajíčkam som si urobila hrianky v hriankovači.
Bolo to ozaj dobré a iné od obyčajnej praženičky, ktorú mám samozrejme tiež veľmi rada.
pondelok 15. februára 2016
Punčová torta
Neviem si predstaviť narodeninovú oslavu bez torty. Deti sú už dospelé ale torte sa vždy potešia. Keď môžem, rada im nejakú upečiem.
Korpus I.: 6 vajíčok, 120 g práškového cukru, 2 PL horúcej vody, 140 g polohrubej múky, 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL oleja.
Korpus II.: 3 vajíčka, 60 g práškového cukru, 1 PL horúcej vody, 70 g polohrubej múky, 1/4 KL prášku do pečiva, 1 PL oleja.
Punč: 200 ml malinového sirupu, 3 PL rumu, punčová aróma 1 KL, 150 ml pomarančovej šťavy (potrebovala som odšťaviť 1 a 1/2 pomaranča), šťava z 1/2 citróna, 2 PL práškového cukru, marhuľový lekvár.
Postup:. Našľahala som 6 žĺtkov, prisypala som cukor, priliala som horúcu vodu a šľahala som kým nebola hustá bledá pena.
Vareškou som primiešala múku s práškom do pečiva, sneh z bielkov a nakoniec olej.
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm, vyložila som dno papierom na pečenie, ktorý som potrela jemne olejom. Piekla som pri 175 stupňoch 30 minút.
Vareškou som primiešala múku s práškom do pečiva, sneh z bielkov a nakoniec olej.
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm, vyložila som dno papierom na pečenie, ktorý som potrela jemne olejom. Piekla som pri 175 stupňoch 30 minút.
Tak isto som pripravila aj druhý korpus z 3 vajíčok.
Po vychladnutí som väčší korpus prekrojila na polovicu - dva pláty. Tenký korpus som nechala tak.
Punč: Sirup som zmiešala s rumom a punčovou arómou, pomarančovú a citrónovú šťavu som zmiešala s cukrom.
Mala som vlastne dva punče na polievanie.
Dokončenie: Jednu časť prekrojeného korpusu som položila na podnos, pokvapkala som ho rumom, potrela marhuľovým lekvárom, priložila som tenký korpus (upečený z troch vajíčok), striedavo som ho polievala jedným a druhým punčom - všetko sa nakoniec zlialo. Vôbec to nevadilo, chute sa aspoň prepojili.
Druhú časť prekrojeného plátu som potrela lekvárom a natretou stranou som priložila k punčovému plátu.
Tortu som zaťažila a dala do druhého dňa do chladu.
Potom som vrch poliala punčovou polevou v prášku, pripravenou podľa návodu.
Tortu som zaťažila a dala do druhého dňa do chladu.
Potom som vrch poliala punčovou polevou v prášku, pripravenou podľa návodu.
utorok 9. februára 2016
Karamelovo-orechové rezy
Nádherné rezy, ktoré som objavila na internete a musela vyskúšať... Mne sa síce nepodarili také krásne, ale chuťovo boli rezy vynikajúce. Veď čo môže byť zlé na tom keď sa spoja orechy s karamelom...mňamka
(Recept som si mierne upravila pridaním oleja do cesta a skaramelizovaním cukru pri príprave plnky, čo v pôvodnom recepte nebolo).
Suroviny: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 ml vlažnej vody, 100 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL oleja.
Krém: 1 l mlieka, 3 karamelové pudingové prášky, 1 vanilínový cukor, 200 g kryštálového cukru, 250 g masla, 2 PL práškového cukru.
Postup: Celé vajcia som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, postupne som počas šľahania prilievala vodu a šľahala som pokiaľ nebola masa hustá a biela. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a už len vareškou som spolu s orechami primiešala k vajíčkam. Nakoniec som zamiešala olej.
Cesto som rozotrela na plech, vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Piekla som na plechu 39x32 cm.
Krém: Z cukru som pripravila v kastróli so širším dnom tmavší karamel, zložila som ho z ohňa a zaliala som ho asi 500 ml mlieka (pozor, začne dosť kypieť a karamel stvrdne). Hrniec som dala opäť na oheň a miešala som kým sa karamel nerozpustil. Vo zvyšku mlieka som rozmiešala pudingové prášky a priliala som ku karamelovému mlieku. Uvarila som hustý puding. Ten som za občasného premiešania nechala vychladnúť. Vymiešala som si maslo s práškovým cukrom a potom som prišľahala takmer vychladnutý puding. Všetko som spolu ešte dobre vyšľahala.
Krém som natrela na vychladnutý upečený plát cesta. Vrch som posypala orechami a čokoládou. Zákusok som dala dobre stuhnúť a potom som krájala na rezy.
Neviem prečo, ale nemám dobrú skúsenosť s prípravou piškótového cesta, ktoré sa robí šľahaním celých vajíčok... už veľakrát som si povedala, že to nebudem tak robiť, že budem postupovať podľa bežných postupov teda šľahať zvlášť žĺtky s cukrom, alebo najskôr bielky ale zase som sa dala presvedčiť receptom. A možno som aj dúfala, že tentokrát mi to konečne vyjde.
Vyšľahané piškótové cesto bolo nádherne nadýchané a bolo ho tak veľa, že som bola rada, aj upečené vyzeralo dobre. Krém tiež bez problémov ale krájanie ma nemilo prekvapilo. Cesto bolo jemné a drobilo sa.
Keď budem rezy robiť nabudúce a to ich určite budem robiť, tak postup pri príprave cesta bude určite iný... alebo ak mi niekto viete poradiť čo môže byť dôvodom rozpadávania sa cesta, prečo bolo také jemné, kde som mohla urobiť chybu, budem rada a vopred ďakujem.
Vajíčková nátierka
Dnes pridávam ešte túto nátierku z vajíčok.
Suroviny: 4-5 vajíčok, maslo, tavený syr, cibuľa, horčica, soľ. Množstvá surovín si upravím podľa chuti.
Postup: Vajíčka uvarím na tvrdo, ošúpem ich a cez koliesko na zemiaky ich pretlačím - robím to tak preto, aby som ich nemusela krájať :). V miske si vymiešam maslo so syrom a horčicou. Primiešam pretlačené vajíčka. Cibuľku nakrájam nadrobno a primiešam k vajíčkam a už len dochutím soľou.
Zmes má síce väčšie kúsky a dá sa jesť aj lyžičkou ako šalát ale dobre sa rozotiera aj na chlebík.
Dobrú chuť!
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)