nedeľa 12. júna 2016

Jahodové rezy

Veľké sklamanie z tohoročnej jahodovej úrody 😕  Niektoré zničil mráz  a s tými čo zatiaľ dozreli  sa delíme  s drozdami. Samozrejme že si vyberajú  tie najkrajšie... nazobli ich a nechali tak. Žeby ich prišli ešte dojesť? 
No nech je už tak alebo tak, zvyšok jahôd čo zostal som pozbierala do malej mištičky a tých pár zelených čo zostalo asi  pri týchto búrkach  skôr zhnije ako dozrie. 
Väčšie jahôdky sme zjedli, bolo len na ochutnanie a malé  som využila na zákusok. 
Je to spojenie dvoch receptov s menšími úpravami. 


Suroviny: 4 vajcia, 200 ml horúcej vody, 200 ml oleja, 250 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 250 g hladkej múky špeciál, 1/2 prášku do pečiva.

Plnka jahodová: 400 g jahôd, 500 ml vody, 4-5 PL kukuričného škrobu,  6 PL cukru  - alebo podľa chuti a sladkosti jahôd.

Krém: 500 ml mlieka, 2 žĺtky, 2 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 3 PL hladkej múky, 6 PL cukru, 200 g masla, 50 g bielej čokolády.

Postup: Žĺtky som vymiešala s cukrom do bledej peny, prilievala som postupne vodu a šľahala som kým sa objem nezväčšil a nezhustol. Pomaly som zašľahávala olej. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a kakaom. Už len zľahka vareškou som zamiešavala do žĺtkovej hmoty. Nakoniec som primiešala aj sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. 
Cesto som rozotrela na plech. Dala som papier na pečenie a jemne som ho ešte potrela olejom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som asi 25 minút. 

Pripravila som si jahodovú plnku: Jahody som očistila, podliala 50 ml vody, zasypala cukrom a varila som, pokiaľ sa cukor nerozpustil. Odstavila som ich a ponorným mixérom rozmixovala na hladkú kašu. Vrátila som späť na sporák a keď sa začala jahodová zmes variť, zahustila som kukuričným škrobom rozpusteným v 450 ml vody. 

Krém: Z mlieka som odobrala časť, rozmiešala som v ňom  žĺtky, celé vajíčka a múku. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom a vanilínovým cukrom Do vriaceho mlieka som primiešala odobraté mlieko s vajíčkami a múkou a uvarila som hustejšiu kašu. Odstavila som, nechala som trochu vychladnúť aby nebola horúca a do vlažnej som vareškou zamiešala kúsky masla a nastrúhanú bielu čokoládu. 

Na vychladnuté cesto som rozotrela jahodovú plnku, dala som stuhnúť do chladničky a potom som rozotrela krém. Vrch zákuska som ozdobila nastrúhanou čokoládou. V chladničke som nechala stuhnúť a nakrájala som na rezy.

Zákusok je výborný s parížskou šľahačkou. Mala som jeden balíček tejto šľahačky tak som ju vyšľahala a už len na tanieriku dozdobila kto chcel, moji chlapi šľahačku nemusia tak pre nich bez a ja som si dopriala, veď čo už nejaké to deko navyše 😊 Bola to mňamka...


štvrtok 9. júna 2016

Začína už všetko kvitnúť....

aj keď zatiaľ prevažne v truhlíkoch a kvetináčoch. Ruže v záhradke poškodili mrazy, tak sa musia chúďatká z toho ešte spamätať ale určite svoj pôvab ukážu.

Prvykrát som tento rok vysadila sirôtky (zamatky) do truhlíkov a oplatilo sa, ukazujú sa už tretí mesiac vo svojej kráse, prežili aj mrazy a robia mi veľkú radosť...




Muškáty, netýkavky a bacopy moje obľúbené kvety do truhlíkov. Mám rada muškáty všetkých farieb aj druhov. Pár mi ich cez zimu vyhynulo ale našťastie väčšina prežila a ako každý rok aj tento som si kúpila aj nové. Zatiaľ kvitnú poslabšie ale určite sa "polepšia". Netýkavky sú vďačnými kvietkami do tieňa a bacopy vytvoria nádherné previsy. Nováčikom medzi mojimi kvietkami je tento rok surfinia. Pokúšala som sa ju už pestovať  ale nedarilo sa mi, tak som sa vzdala. Keď som ale videla na trhu túto krásnu červenú zdravo vyzerajúcu neodolala som a kúpila si ju. Zatiaľ sa mi už viac ako mesiac odvďačuje nádherným kvitnutím a veľmi sa tomu teším.












Zátišie v záhrade... Využila som staré tehly a nepotrebné nádoby:))) 








streda 8. júna 2016

Karfiolový šalát s dresingom

Konečne začala sezóna karfiolov... Nie, nepomiatla som sa, viem že ich dostať kúpiť aj v zime, ale tak ako väčšina zeleniny, ktorá sa predáva celosezónne, tak aj karfiol je určite lepší ten letný,  kúpený na trhu u súkromného pestovateľa, ktorý ho dopestoval u nás samozrejme teraz ešte v skleníku a nie je dovezený ani neviem z ktorej krajiny... K nám do obce chodí dvakrát do týždňa už niekoľko rokov ten istý pestovateľ. A aj keď jeho zelenina a ovocie sú o čosi drahšie ako vo veľkých hypermarketoch, majú oveľa lepšiu chuť a kvalitu. 
Včera som si vybrala paradajky a  krásny karfiol. Väčšiu časť z neho  som vypražila a zo zvyšku som urobila tento šalátik. Môžem ho len odporučiť :)

Ja som mala len trochu karfiolu, takže som si suroviny upravila ale recept je takýto:
 
Suroviny: 1 menší karfiol, 4 zemiaky, 2 vajíčka, 1 viazanička mladej cibuľky, 1 viazanička reťkovky, 5 plátkov tvrdehé syra, 1 biely jogurt, 1 syr v črievku, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Uvarila som karfiol, očistené zemiaky a vajíčka na tvrdo. Vychladnutý karfiol som rozobrala na menšie kúsky, zemiaky a vajíčka som nakrájala na malé kocky. Na kolieska som nakrájala umytú cibuľku a reťkovku, plátkový syr som nakrájala na prúžky. (Nabudúce použijem nastrúhaný syr asi bude v šaláte výraznejší).

Urobila som dresing: zmiešala som jogurt so syrom v črievku, pridala som pretlačený cesnak, korenie a soľ. Nechala som ho chvíľu odstáť. 

V miske som zmiešala všetky nakrájané suroviny a zalaiala som dresingom. Zľahka som všetko premiešala. Šalát je dobre nechať odležať aspoň hodinku.

Pomer všetkých surovín si môže každý upraviť, ja som pridala viac jogurtu lebo sa mi zdal šalát suchý.

Dobrú chuť prajem!


pondelok 30. mája 2016

Smotanová torta

Myslím, že je to veľmi obľúbený recept a každý ho robí podľa seba. Výborná torta a stále iná chuť, podľa použitého ovocia.



Suroviny: Dve 400 ml kyslé smotany, 180-200 ml bieleho smotanového jogurtu, 3 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 100 ml vody alebo šťavy z ovocia, 4 KL práškovej želatiny, 1 šľahačka v prášku, ovocie čerstvé alebo mrazené, (350 g zmes mrazeného ovocia),  okrúhle piškóty.

Postup: Do vody si dám napučať želatinu a potom postupujem podľa návodu. 
Väčšinou ju treba po napučaní rozpustiť za stáleho miešania a zahrievať - nevariť. Ale určite postupovať podľa návodu, dnes je už viac druhov želatín.

V miske zmiešam kyslé smotany, biele jogurty, vanilínové cukry a dochutím práškovým cukrom. 

Podľa návodu na obale si vyšľahám šľahačku. Primiešam ju k nie horúcej želatine a potom zľahka spojím so smotanovou zmesou. 

Dno tortovej formy  vyložím potravinovou fóliou. 

Uložím piškóty, pokvapkám šťavou z ovocia. 
Použila som mrazenú zmes lesného ovocia, ktoré som najskôr nechala rozmraziť a potom som zliala šťavu. 

Na pokvapkané piškóty som dala smotanu a ovocie, zase smotanu, preložila som piškótami, na ne zvyšok smotany a na vrch som uložila piškóty. Tortu som nechala dobre stuhnúť v chladničke. 

Výborná je so šľahačkou. 






Dobré nekysnuté cesto

Listovala som v mojom prvom receptovom zošite... Začala som si ho písať po skončení školy, nemala som ešte 19 rokov. 
Mala som šťastie,  v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli.   "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my  mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou. 
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala.  Za tie roky čo pečiem som  z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.   
Stále mám  z čoho vyberať ale hlavne,  pri  čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky  na super  kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍

Jeden z tých "prastarých" receptov je aj tento. Nerobila som ho prvykrát ale je to už viac rokov  keď som piekla podľa neho naposledy. Veľmi dobré cesto, pečivo z neho je dlho vláčne. Dajú sa z neho robiť buchty, koláče, batôžky, dokonca mám napísané pri recepte, že aj buchty na pare ale to som ešte neskúsila.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, štipky soli, 3 vajíčka, 1 kocka čerstvého droždia (42g), 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 400 ml mlieka.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia nechať vzísť kvások. Múku preosiať do misky, pridať soľ, prášok do pečiva, cukor a premiešať. K múke priliať vykysnutý kvások, striedavo po častiach zapracovať mlieko v ktorom sú rozšľahané vajíčka  a olej. 
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako  saje tekutinu. 
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť. 

Ja som robila z cesta okrúhla koláčiky. 
Rozvaľkala som cesto, vykrojila pohárom kolieska, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom, do stredu som dala tvarohovú plnku a hrozienka. 
Koláčiky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu som nechala podkysnúť a potom som piekla pri teplote 185 stupňov do zlatista. 

Plnka: 500 g tvarohu, 2 vanilínové cukry, 4 PL práškového cukru, citrónová kôra, 1 vajce, 1 PL Zlatého klasu. Všetko vymiešať.




Rozpis surovín je dosť veľký, stačí urobiť cesto aj z polovičnej dávky.