pondelok 30. mája 2016

Dobré nekysnuté cesto

Listovala som v mojom prvom receptovom zošite... Začala som si ho písať po skončení školy, nemala som ešte 19 rokov. 
Mala som šťastie,  v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli.   "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my  mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou. 
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala.  Za tie roky čo pečiem som  z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.   
Stále mám  z čoho vyberať ale hlavne,  pri  čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky  na super  kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍

Jeden z tých "prastarých" receptov je aj tento. Nerobila som ho prvykrát ale je to už viac rokov  keď som piekla podľa neho naposledy. Veľmi dobré cesto, pečivo z neho je dlho vláčne. Dajú sa z neho robiť buchty, koláče, batôžky, dokonca mám napísané pri recepte, že aj buchty na pare ale to som ešte neskúsila.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, štipky soli, 3 vajíčka, 1 kocka čerstvého droždia (42g), 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 400 ml mlieka.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia nechať vzísť kvások. Múku preosiať do misky, pridať soľ, prášok do pečiva, cukor a premiešať. K múke priliať vykysnutý kvások, striedavo po častiach zapracovať mlieko v ktorom sú rozšľahané vajíčka  a olej. 
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako  saje tekutinu. 
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť. 

Ja som robila z cesta okrúhla koláčiky. 
Rozvaľkala som cesto, vykrojila pohárom kolieska, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom, do stredu som dala tvarohovú plnku a hrozienka. 
Koláčiky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu som nechala podkysnúť a potom som piekla pri teplote 185 stupňov do zlatista. 

Plnka: 500 g tvarohu, 2 vanilínové cukry, 4 PL práškového cukru, citrónová kôra, 1 vajce, 1 PL Zlatého klasu. Všetko vymiešať.




Rozpis surovín je dosť veľký, stačí urobiť cesto aj z polovičnej dávky. 


3 komentáre:

  1. Joj, Evka, akoby som sa dostala do svojich mladých rokov! Presne tak to bolo aj so mnou. Všetko bolo od kolegýň výborné a maslela som si, že ja to nikdy nedokážem urobiť. A to som ozaj nemusela skúšať, lebo moja svokra bola najradšej, keď piekla a ja som jej chvýlila. Vyhovovalo to obom stranám :-))) Potom, keď odišla na veky, musela som sa toho ujať. Ale jej škola bola dobrá, išlo mi to, ale nebavilo. Ale deti jesť potrebovali, veď to poznáš :-)
    Teraz nám dvom stačilo piecť aj zo štvrť kg :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Upiekla som ich/z polovicnej davky 24ks/ a boli vyyyyborne! aj pochvalu som dostala, tak som sa s nou chcela s tebou podeliť.Zvlastne, ze tu nebolo treba cakat na vykysnutie cesta aj tak boli kolaciky vyborne asi to ten prasok do peciva urobil...a myslim na teba papa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau, tak si sa predsa pustila aj do kysnuto-nekysnutého cesta :)), vidíš podarilo sa ti a určite sa nemusíš báť aj cesta, ktoré musí kysnúť. Tiež som sa prvykrát toho bála, trvalo mi kým som sa pustila do kysnutého cesta prvykrát, nepamätám si ako to dopadlo ale asi dobre keď som ho od vtedy piekla už nespočetnekrát a robím ho veľmi rada...papa

    OdpovedaťOdstrániť