streda 16. mája 2018

Mramorované cupcakes so šľahačkou

Dávno som už nepiekla tieto malé obľúbené koláčiky, ktoré ja všetky volám muffiny...ale nechcem zmeniť názov receptu podľa ktorého som  piekla, tak sú to tentokrát cupcakes 😉 
Možno budú teraz niektorí namietať, že predsa muffiny a cupcakes nie je to isté, to ja viem, aj v tomto článku je to pekne napísané https://zena.sme.sk/c/7974389/cupcakes-vs-muffiny-viete-co-peciete.html ale dôležité je že chutia, nie to ako ich kto nazýva či? 😊





Suroviny: 100 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 vajcia, 100 ml šľahačkovej smotany, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 PL kakaa, 150 g hladkej múky.

Vrch: 200 ml šľahačkovej smotany, 2 vanilínové cukry, 1 stužovač šľahačky
(Použila som 1 šľahačku práškovú, priravenú podľa návodu)

Postup: Do misky som dala maslo, cukor a vanilinový cukor. Vymiešala som na krém. Po jednom som zamiešala vajíčka. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a striedavo so smotanou som primiešala k maslovo-vajíčkovému krému. 

Polovicu cesta som rozdelila do 12 silikonových formičiek na muffiny. Môže sa použiť samozrejme aj plech na muffiny, ktorý treba vyložiť papierovými košíčkami, prípadne dobre vytrieť tukom a vysypať múkou. 

Druhú polovicu cesta som zmiešala s kakaom a tmavé cesto som rozdelila na svetlé cesto. Vidličkou som cestá zdola nahor jemne premiešala aby vzniklo mramorovanie. 

Plech som vložila do vyhriatej rúry na 180 stupňov a piekla som asi 20 minút.

Vychladnuté cupcakes som ozdobila šľahačkou a posypala kakaom. 

Dobrú chuť!









utorok 17. apríla 2018

Parádne linecké rezy

Výborné sú a ešte aj pekne vyzerajú... neviem čo viac  by som o týchto rezoch s orechovou chuťou napísala. Asi len to, že recept je  z knižky "Recepty zo života 6", rezy som piekla už veľakrát a trochu som si recept upravila. Podľa veľkosti plechu som zvýšila množstvá surovín.  
Výhodou rezou  je aj to, že  sú bez krémovej plnky a pokiaľ sa nezjedia, tak dlho vydržia mäkké.  



Suroviny: V zátvorkách uvádzam množstvá surovín ako som ich ja upravila. Piekla som na plechu s rozmermi 28x37 cm - vnútorný rozmer plechu).

Cesto I.: 350 g hladkej múky (430g), 200 g masla (250g), 2 žĺtky (3), 100 g práškového cukru (125g), 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany.

Zo všetkých surovín som vypracovala vláčne cesto a rozdelila som ho na dve časti. Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila do chladničky na 30 minút. 

Cesto II.: 50 g masla (100 g), 250 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky, 200 ml mlieka, 220 g mletých orechov, 150 g hrubej múky (dala som polohrubú a 1 KL prášku do pečiva),  4 bielky.

Maslo som vymiešala s cukrom, pridávala som žĺtky, mlieko a orechy. Nakoniec som zamiešala aj múku a sneh vymiešaný zo 4 bielkov. 

Plech som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Vybrala som cesto z chladničky. Jednu časť som rozvaľkala na veľkosť plechu a na plechu som ho potrela lekvárom. Vyliala som aj orechové cesto a uložila som druhú rozvaľkanú časť cesta. Po vrchu som dobre popichala vidličkou. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 40-45 minút. 

Vychladnutý koláč som poliala polevou: 300 g práškového cukru, šťava z 1 citróna a 2-3 PL horúcej vody. Všetko som spolu dobre vymiešala.

Keď poleva stuhne koláč sa môže nakrájať. Ja som ešte dozdobila čokoládovou polevou.  






nedeľa 8. apríla 2018

Výborné rezy s dvomi plnkami

Názov neklame, fakt sú rezy výborné. 
Základ je kakaové piškótové cesto a kombinácia kokosovej a čokoládovej plnky je veľmi lahodná. Jediný problém bol s natieraním  kokosovej plnky lebo je dosť drobivá ale dá sa to zvládnuť. 
Možno by plnke pomohlo primiešať trochu masla,  bola by vláčnejšia a lepšie by sa na koláč dávala, neviem...  nabudúce vyskúšam a dám vedieť či to pomohlo 😊 
Ale ináč, super koláčik.😋



Suroviny: 6 vajec, 200 g kryštálového cukru, 6 PL oleja, 4 PL vlažnej vody, 220 g polohrubej múky, 1 a 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Kokosová plnka: 200 ml mlieka, 125 g Cery, 200 g kryštálového cukru, 200 g kokosovej múčky.
Čokoládová plnka: 4 vajcia, 220 g kryštálového cukru, 2 PL kakaa, 100 g čokolády na varenie, 250 g masla.

Postup: Bielky som vyšľahala so štipkou soli do peny. Postupne som pridávala cukor a šľahala do husta. Po jednom som prišľahávala na najnižších otáčkach žĺtky, olej a vodu. Prišľahala som aj múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. 

Cesto som rozotrela na plech (30x40 cm) vyložený papierom na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 30 minút.

Kokosová plnka: Mlieko som zvarila s cukrom a Cerou. Keď sa začalo variť, prisypala som kokosovú múčku a chvíľu som povarila (3 minúty).

Čokoládová plnka: Do misky vhodnej nad parný kúpeľ som dala celé vajíčka a cukor. Prešľahala som metličkou a zľahka som zamiešala aj kakao (preto zľahka, aby neroztrekovalo na všetky strany).
Misku som položila nad hrniec s horúcou vodou a nad parou som šľahala kým hmota nezhustla.

Čokoládu som najskôr tiež rozpustila nad parou a pridala k vaječnej hmote. Môže sa pridať aj priamo do vajíčok nalámaná na kúsky, ale horšie sa roztápa, dlhšie to trvá.

Pozor, aby sa miska nedotýkala horúcej vody a ani voda sa nemusí veľmi prudko variť aby sa hmota nezrazila. 
Keď bol krém hustý misku som odložila a nechala som krém vychladnúť, sem-tam som premiešala.
Medzitým som vyšľahala maslo a potom som už len po častiach zašľahala čokoládový krém. 

Z vychladnutého upečeného cesta som stiahla papier a natrela lekvárom. Rozotrela som kokosovú plnku a na ňu aj čokoládovú plnku. Koláč som dala stuhnúť do chladničky.  Potom som ho poliala čokoládovou polevou.

Poleva: 150 g čokolády na varenie, 70-100 g Cery.
Čokoládu nalámať, pridať nasekanú Ceru a nad parným kúpelom pomaly rozpúšťať. Dobre vymiešať.

(Ja som robila polevu zo šľahačkovej smotany a čokolády).
150 g čokolády som nalámala na menšie kúsky a zaliala som asi 100-150 ml horúcej šľahačkovej smotany. Chvíľu som nechala postáť kým čokoláda nezmäkla a potom som dohladka vymiešala. 
(Ak je to veľmi husté, treba priliať ešte smotanu).
Výhoda tejto polevy je v tom, že pri krájaní sa neláme.  


Jarná nálada...

Aj keď ružová farba asi nepatrí k typickým jarným farbám, neviem... urobila som si  dečku v tejto farbe tak, ako som ju videla v časopise   a neľutujem. 


nedeľa 25. marca 2018

Podplamenník

Zvrchu chrumkavý a vo vnútri mäkký koláč s fantastickou chuťou ponúkaný na jarmokoch sa dá veľmi jednoducho upiecť aj doma. Pekávali ho už naše prababičky a tie veru vedeli čo je dobré...😊 Už  bohaté obloženie slaninkou, cibuľou a syrom je zárukou, že to bude niečo výborné, čo si zamilujete. Uznajte, čo   môže byť nechutné na tejto kombinácii? K tomu všetkému ešte aj zasýti.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 1 vajce, 1/2 kocky čerstvého droždia (20-30 g), 2 uvarené zemiaky, 1 KL soli, 3 PL oleja.

Obloženie: 1 kyslá smotana, 200-250 g prerastanej slaninky, 2 cibule, 140 g syru Niva.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka a droždia. Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, pretlačené uvarené zemiaky, olej, vajce a kvások. 
Vypracovala som cesto a nechala som ho prikryté na teplom mieste vykysnúť. Ešte raz som ho prepracovala a nechala kysnúť asi 15 minút. 

Pripravila som si suroviny na obloženie.
Nakrájala som nadrobno slaninku, cibuľu som očistila a nakrájala na väčšie kúsky. Plech som dobre vytrela masťou.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. 
Potrela som ho dobre kyslou smotanou, rozložila som slaninu, cibuľu, nastrúhala som syr a ešte som pokvapkala zvyškom smotany. 
Nechala som podplamenník  chvíľu podkysnúť. 

Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 190 stupňov a dopekala som do zlatista. Trvalo to dosť dlho asi 25 minút, záleží od rúry.