Koláč je z veľmi peknej knižky "Pomôžem ti piecť". Knižku som dostala ešte na Vianoce a keď som ju prvykrát prelistovala, hneď som vedela, že tento koláč budem určite v lete piecť. Čakala som len na čerstvé čerešne aj keď v tomto prípade by som kľudne použila aj zavárané višne. Určite je koláč vynikajúci aj s nimi aspoň tak ako bol s čerešňami.
V knižke sú okrem množstva pekných receptov aj základné recepty na cestá a rady pri ich príprave. Zrozumiteľné postupy a pekná ilustrácia jednotlivých receptov priam lákajú k pečeniu a vyskúšaniu všetkého čo v nej je.😋
Recept uvádzam ako je v knižke. (V zátvorkach sú niektoré upravené množstvá ako som robila ja).
Suroviny: 200 g múky, (250 g polohrubej múky), 1/2 ČL kypriaceho prášku, 60 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 125 g masla pokrájaného na kúsky (130 g masla), 1 vajce.
Obloženie: strúhanka na posypanie cesta, 400-500 g vykôstkovaných zaváraných višní (450 g čerstvých vykôstkovaných čerešní).
Posýpka: 1 žĺtok, 75 g cukru (4 PL kryštálového cukru), 1 PL vanilkového cukru (1 vanilínový cukor), 15 g maizeny (1 PL Solamylu), 3 PL smotany (1 PL kyslej smotany), 100 g mandľových lupienkov.
Obloženie: Čerešne som dala variť so 4 PL kryštálového cukru. Chvíľu som povarila, dochutila som mletou škoricou a zahustila 2 KL Solamylu rozmiešaného s 50 ml vody.
Posýpka: Vymiešala som žĺtok s cukrami, maizenou (Solamylom) a smotanou.
Musím upozorniť, že aj keď som dala oproti receptu menej smotany, posýpka bola riedka.
Vmiešala som ešte mandľové lupienky.
Postup: Preosiatu múku som zmiešala s ostatnými surovinami. Vypracovala som hladké cesto, zabalila do potravinovej fólie a vložila do chladničky (minimálne na 30 minút).
Z krehkého cesta som vyvaľkala placku o trochu väčšiu ako forma.
Použila som sklenenú formu s priemerom 26 cm. Vytrela som ju maslom a vysypala múkou. Do formy som vložila placku z cesta a vytvarovala som zvýšený okraj, ktorý presahoval cez okraje formy.
Dno cesta som popichala vidličkou, posypala strúhankou a rozložila som čerešňovú plnku (alebo použiť kompótové višne).
Na plnku som rozložila posýpku.
Ako som už spomínala, posýpka je riedka a nedá sa drobiť ako obyčajná posýpka.
Nechala som väčší okraj cesta, mala som rozvaľkanú väčšiu placku, tak som z krajov cesto trochu skrojila a rozdrobila pomedzi posýpku.
Zvyšný okraj cesta som preložila cez plnku.
Koláč som piekla do svetlohneda pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
Vychladnutý koláč som pocukrovala.
Koláč bol veľmi dobrý. Voňal a chutil maslom a ovocie mu dalo sviežosť. Určite vyskúšajte.