Výrazné makové cesto s tvarohovo-šľahačkovým krémom.
Keď som túto tortu uvidela v jenom časopise určenom na kreatívne tvorenie, bolo rozhodnuté. Až som sa musela pousmiať, veď by som si z časopisu mala vybrať niečo na ručné tvorenie, vyšívanie, šitie, vyrobiť nejakú dekoráciu... to všetko časopis ponúka a je fakt výborný, ale ja som si tentokrát vybrala recept. Samozrejme opäť som robila aj podľa seba, hlavne čo sa týka konečnej úpravy 😊
Suroviny: 5 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 100 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g mletého maku, 50 g mletých mandlí.
Krém: 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g bielej čokolády, 250 g mascarpone (v mojom prípade jemný tvaroh), 1 vanilínový cukor, 100-125 g malín.
Postup: Deň vopred som zvarila šľahačkovú smotanu, priviedla som ju k bodu varu a rozpustila som v nej nasekanú bielu čokoládu. Odložila som do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.
Vyšľahala som aj tvaroh s vanilinovým cukrom. Pridala som aj práškový cukor, zdalo sa mi to málo sladké. Zľahka som zmiešala so šľahačkovým krémom.
V recepte sa uvádzalo, že sa majú primiešať do krému aj maliny, ja som tak neurobila.
Pripravila som cesto: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Prilievala som pomaly aj mlieko a šľahala som ešte do husta. Vareškou som zamiešala mak, mandle a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka zamiešala tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom.
Piekla som pri teplote 170 stupňov 25-28 minút.
Po vychladnutí som korupus prekrojila na polovicu, (v recepte bol prekrojený dvakrát).
Spodný diel korpusu som potrela malinovým lekvárom a časťou krému. Priložila som druhý diel korpusu. Zvyškom krému som potrela vrch torty.
Maliny, ktoré boli určené do krému som rozvarila s trochou cukru a preliala som vrch torty. Dozdobila som celými malinami.