nedeľa 15. júla 2018

Makovo-mandľová torta

Výrazné makové cesto s tvarohovo-šľahačkovým krémom. 
Keď som túto tortu uvidela v jenom časopise určenom na kreatívne tvorenie, bolo rozhodnuté. Až som sa musela pousmiať, veď by som si z časopisu mala vybrať niečo na ručné tvorenie, vyšívanie, šitie, vyrobiť nejakú dekoráciu... to všetko časopis ponúka a je fakt výborný, ale ja som si tentokrát  vybrala recept. Samozrejme opäť som robila aj podľa seba, hlavne čo sa týka konečnej úpravy 😊 


Suroviny: 5 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 100 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g mletého maku, 50 g mletých mandlí.

Krém: 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g bielej čokolády, 250 g mascarpone (v mojom prípade jemný tvaroh), 1 vanilínový cukor, 100-125 g malín.

Postup: Deň vopred som zvarila šľahačkovú smotanu, priviedla som ju  k bodu varu a rozpustila som v nej nasekanú bielu čokoládu. Odložila som do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.
Vyšľahala som aj tvaroh s vanilinovým cukrom. Pridala som aj práškový cukor, zdalo sa mi to málo sladké. Zľahka som zmiešala so šľahačkovým krémom.
V recepte sa uvádzalo, že sa majú primiešať do krému aj maliny, ja som tak neurobila.

Pripravila som cesto: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Prilievala som pomaly aj mlieko a šľahala som ešte do husta. Vareškou som zamiešala mak, mandle a  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka zamiešala tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. 
Piekla som pri teplote 170 stupňov 25-28 minút.

Po vychladnutí som korupus prekrojila na polovicu, (v recepte bol prekrojený dvakrát). 
Spodný diel korpusu  som potrela  malinovým lekvárom a časťou krému. Priložila som druhý diel korpusu.  Zvyškom krému som potrela  vrch torty.

Maliny, ktoré boli určené do krému som rozvarila s trochou cukru a preliala som vrch torty. Dozdobila som celými malinami. 




Parádna krkovička

Výborná chuť, príprava tiež rýchla a mäso sa dá upiecť aj na grile aj klasicky v rúre. Pár hodín pred samotným pečením je potrebné mäso naložiť do marinády a tá mu dodá nielen chuť ale aj vláčnosť.
Ja som mäso piekla v rúre ale určite ho pripravím teraz v lete aj na grile. 


Suroviny: bravčová krkovička bez kosti, olej, sojová omáčka, kečup, med, červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, cibuľa, cesnak, plátky prerastenej slaniny (použila som slaninu na opekanie).

Postup: Urobila som marinádu. Do misky (z jenského skla) som dala olej, sojovú omáčku, kečup, červenú papriku, korenie a med. 
(Množstvá surovín si treba upraviť podľa množstva mäsa). 
Všetko som premiešala.
Krkovičku som nakrájala na plátky asi 1,5 cm hrubé, jemne naklepala,  nasolila som ich a vložila do marinády.
(Mäso by malo byť ponorené v marináde).  
Misku som prikryla a odložila do druhého dňa do chladničky.
Plech som vytrela olejom a uložila som plátky mäsa. Obložila som plátkami cibule,  cesnakom nadrobno nakrájaným a plátkami slaniny. Vrch som poliala zvyškom marinády. 
Zakryla som a piekla pri teplote 210 stupňov kým mäsko nezmäklo. Potom som odokryla a dopekala do zlatova.



utorok 3. júla 2018

Cuketové karbonátky

Už to začalo...tento rok je asi cuketový, aspoň u nás, zatiaľ... Cukety začali rodiť tak, že každý týždeň môžem niečo z nich uvariť. Už bolo lečo, placky a teraz tieto karbonátky. Boli fakt dobré a určite ich ešte urobím, len nech cuketky pekne rastú 😊


Suroviny: väčšia cuketa, moja mala 1 kg, cibuľa, cesnak, 2 vajcia, 1 PL Solamylu (zemiakový škrob), 1 PL hladkej múky, soľ, vegeta, majoránka, 150-200 g nastrúhaného syra, strúhanka.

Postup: Očistila som cuketu a nastrúhala. Posolila som ju a nechala aby pustila šťavu. Potom som šťavu zliala a cuketu som ešte vyžmýkala. Pridala som k nej vajíčka, múku, Solamyl, vegetu, majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku. Nakoniec som zamiešala nastrúhaný syr a zahustila som strúhankou. Z cuketovej hmoty som tvorila placky - karbonátky, ktoré som ešte obalila v strúhanke a pomaly vyprážala v rozohriatom oleji. 

Určite vyskúšajte, nám doma karbonátky chutili a to aj synovi, ktorý cuketu nemusí a keby som mu nebola prezradila že ju práve je v tých karbonátkoch,  tak by ani nezbadal že papká cuketu 😉

Dobrú chuť!

utorok 26. júna 2018

Levanduľový sirup

Písať o liečivých účinkoch levandule nemá veľký význam. Všetci ich asi poznáte.
Musím sa priznať, že aj keď o nich viem, neskúšala som si z nej urobiť ani len čaj.  Vždy si z nej  urobím  pár kytičiek,  nasuším si ju do voňavých vrecúšok. A to je všetko, na čo ju využívam. Teším sa hlavne z jej krásy a vône. 


Nedávno som si prečítala o využití levanduľového sirupu.
V článku sa písalo, že koncentrovaný sirup asi 1 polievková lyžica sa používa pri migrénach, bolestiach brucha, na upokojenie, dobrý spánok, pôsobí ako mierne sedatívum, spasmolytikum a anxiolytikum. Pije sa na upokojenie nervov, pri búšení srdca, podráždenosti, závratoch, nespavosti, tlmí kolikové bolesti, podporuje trávenie, tvorbu žlče.
Riedený sa podáva s minerálkou, pridáva sa do čaju, vína kokteilov, na ochutenie zmrzlín, koláčov a podobne.
Keď som to dočítala bola som prekvapená koľko pozitívnych účinkov má táto voňavá kráska...
Povedala som si že to musím vyskúšať, veď jej mám doma veľa, krásne sa jej tento rok zadarilo tak som si sirup urobila. 
Nielen krásnou farbou, ale aj vôňou a chuťou ma sirup dostal. 


Recept: 1,5 l vody, 1 kg cukru (ak sa použije biely cukor bude mať takúto peknú farbu), 80-100 g čerstvých levanduľových kvietkov - len kvietky bez stoniek, tie sú vraj horké. (Pracne som teda odtrhávala kvietky zo stonky 😊), 30 g kyseliny citrónovej, 1 citrón nakrájaný na plátky.

Postup: Prevarila som vodu a rozpustila som v nej cukor. Pridala som levanduľové kvietky, citrónové plátky a kyselinu citrónovú. 
Zamiešala som a pohár som prikryla utierkou. Pri izbovej teplote som nechala odpočívať. V recepte bolo uvedené 24 hodín, ale ja som nechala dlhšie. Sem-tam som premiešala vareškou. 
Potom som precedila a povarila 5 minút. Sirup som naliala do čistých suchých fliaš a uzatvorila. 
Môže sa dať sterilizovať na 15-20 minút ak chceme aby sirup dlhšie vydržal. 
Ja som to nerobila. Niečo som rozdala a čo mi zostalo som odložila do chladničky. 
Myslím, že sa nebude mať kedy pokaziť lebo ho pravidelne pijem.



Višňový (čerešňový) koláč s mandľovou posýpkou

Koláč je z veľmi peknej knižky "Pomôžem ti piecť". Knižku som dostala ešte na Vianoce a keď som ju prvykrát prelistovala, hneď som vedela, že tento koláč budem určite v lete piecť. Čakala som len na čerstvé čerešne aj keď v tomto prípade by som kľudne použila aj zavárané višne. Určite je koláč vynikajúci aj s nimi aspoň tak ako bol s čerešňami.

V knižke sú okrem množstva  pekných receptov  aj základné recepty na cestá a rady pri ich príprave.  Zrozumiteľné postupy a pekná ilustrácia jednotlivých receptov priam lákajú k pečeniu a vyskúšaniu všetkého čo v nej je.😋 



Recept uvádzam ako je v knižke. (V zátvorkach sú niektoré upravené množstvá ako som robila ja).

Suroviny: 200 g múky, (250 g polohrubej múky), 1/2 ČL kypriaceho prášku, 60 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 125 g masla pokrájaného na kúsky (130 g masla), 1 vajce.

Obloženie: strúhanka na posypanie cesta, 400-500 g vykôstkovaných zaváraných višní (450 g čerstvých vykôstkovaných čerešní).

Posýpka: 1 žĺtok, 75 g cukru (4 PL kryštálového cukru), 1 PL vanilkového cukru (1 vanilínový cukor), 15 g maizeny (1 PL Solamylu), 3 PL smotany (1 PL kyslej smotany), 100 g mandľových lupienkov.

Obloženie: Čerešne som dala variť so 4 PL kryštálového cukru. Chvíľu som povarila, dochutila som mletou škoricou a zahustila 2 KL Solamylu rozmiešaného s 50 ml vody. 

Posýpka: Vymiešala som žĺtok s cukrami, maizenou (Solamylom) a smotanou. 
Musím upozorniť, že aj keď som dala oproti receptu menej smotany, posýpka bola riedka. 
Vmiešala som ešte mandľové lupienky.

Postup: Preosiatu múku som zmiešala s ostatnými surovinami. Vypracovala som hladké cesto, zabalila do potravinovej fólie a vložila do chladničky (minimálne na 30 minút).
Z krehkého cesta som vyvaľkala placku o trochu väčšiu ako forma. 
Použila som sklenenú formu s priemerom 26 cm. Vytrela som ju maslom a vysypala múkou. Do formy som vložila placku z cesta a vytvarovala som zvýšený okraj, ktorý presahoval cez okraje formy.
Dno cesta som popichala vidličkou, posypala strúhankou a rozložila som čerešňovú plnku (alebo použiť kompótové višne).
Na plnku som rozložila posýpku. 
Ako som už spomínala, posýpka je riedka a nedá sa drobiť ako obyčajná posýpka. 
Nechala som väčší okraj cesta, mala som rozvaľkanú väčšiu placku,  tak som z krajov cesto  trochu skrojila a rozdrobila pomedzi posýpku. 
Zvyšný okraj cesta som   preložila cez plnku.

Koláč som piekla do svetlohneda pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. 
Vychladnutý koláč som pocukrovala.

Koláč bol veľmi dobrý. Voňal a chutil maslom a ovocie mu dalo sviežosť. Určite vyskúšajte.