sobota 22. decembra 2018
streda 28. novembra 2018
Sušienky so škoricou
Kúpila som si v Tchibo nové vianočné vykrajovačky a silikónové formy v tvare domčekov. Hneď som ich aj vyskúšala. Nebolo to také jednoduché dosiahnuť perfektný tvar ako som si myslela. Rozvaľkať cesto na správnu hrúbku aby tvary vynikli to ešte išlo, ale horšie to bolo s množstvom cesta, ktoré bolo treba vtlačiť do formy, Musím sa veru ešte veľa učiť...😃
Moje prvé takéto sušienky sú teda nie veľmi vydarené...možno nabudúce už budú lepšie.
Suroviny: 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce 1/2 KL mletej škorice, štipka soli.
Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila do potravinovej fólie a nechala som v chlade stáť 2 hodiny. Urobila som sušienky a piekla pri teplote 165 stupňov.
Naša čalamáda
Prečo naša? Lebo ju podľa tohto receptu robíme doma už nekonečne veľa rokov. Presnejšie by bolo napísať robievali sme. Vysvetlím...ako dieťa som mala čalamádu veľmi rada a nielen ja, všetci. Každý rok sa robievala popri tom, ako sa nakladala kapusta do suda. Keď som sa vydala deti nechceli čalamádu jesť a ani manželovi veľmi nechutila. Robiť ju pre seba sa mi nechcelo.
Keď som nedávno doniesla domov dve balenia čalamády od overeného predajcu ovocia a zeleniny, džemov a nakladanej zeleniny, ktorý už roky predáva v našej obci od jari do jesene svoje domáce produkty, neverila som očiam ako záhadne mizla... Kúpila som si ju hlavne kvôli sebe, keďže domu ju roky odmietali...
Syn prišiel ako prvý s otázkou, že prečo aj ja nerobím čalamádu? Vysvetlila som mu prečo a bolo rozhodnuté. Kapustu som kúpila, cibuľa je z našej záhrady ako aj paprika zo skleníka. Vďaka teplým dňom vydržala v skleníku do polovice novembra.
A tak som oprášila starý rodinný, jednoduchý recept a čalamádu som urobila.
Suroviny: 5 kg nakrájanej bielej zimnej kapusty, 1,50 kg očistenej nakrájanej cibule, 1,30 kg očistenej nakrájanej papriky, 1 Deko (použila som Zelko - prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny), 0,50 kg kryštálového cukru, 500 ml octu.
Postup: Všetkú nakrájanú zeleninu som zmiešala so Zelkom, cukrom a octom. V recepte je uvedené, že treba aby to všetko postálo 12 hodín v chlade, nič sa nestane, keď to bude aj dlhšie. Ak treba, môže sa upraviť množstvo cukru a octu, podľa chuti. Soľ nebolo treba.
Čalamádu som potom dávala - tlačila do pohárov a na vrch som naliala aj trochu nálevu čo sa vytvoril pri tom ako zelenina postála.
Poháre som dobre uzatvorila a sterilizovala pri teplote 80 stupňov asi 5-10 minút.
Čalamáda by mohla byť aj bez sterilizovania, ale vtedy ju treba spotrebovať skôr.
pondelok 5. novembra 2018
Nedeľná bábovka
Z množstva receptov, ktoré mám na bábovky, som vybrala tento. Veľmi málo sa líši od ostatných, ale keď už len niečo je iné ako v iných receptoch, musím to vyskúšať.
Bábovka nám chutila. Bola voňavá a vláčna.
Suroviny: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, citrónová kôra a šťava, 100 ml horúcej vody, 100 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, hrozienka.
Postup: 3 žĺtky a jedno celé vajce som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridala som citrónovú kôru a 1 KL citrónovej šťavy. Postupne som prilievala vodu.
Šľahala som kým nevznikla bledá hustá pena.
Vareškou som striedavo primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh.
Nakoniec som po troche primiešala olej a hrozienka.
Formu som vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. Rozotrela som cesto.
Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút.
Kuracie závitky
Náš nedeľnajší obed...po dlhšom čase opäť niečo z kuraciny, tentokrát len z kuracích pŕs. Výsledok bol voňavý, chutný a šťavnatý 😊
Suroviny: Kuracie prsia, cesnak, olej, soľ, korenie na kura, majoránka, mletá rasca, plátky eidamu a slaniny, smotana na varenie (môže byť aj kyslá smotana).
Postup: Kuracie prsia som rozkrojila na tenšie plátky a jemne z jednej strany naklepala. Potrela som každý plátok roztlačeným cesnakom s trochou oleja a soli. Posypala som majoránkou a uložila plátok slaniny a syra.
Rezne som preložila a zopla špáradlom.
Závitky som uložila na pekáč vytretý olejom, podliala som vodou. Vrch závitkou som ešte posolila (pozor nepresoliť ak je slanina veľmi slaná) a posypala mletou rascou a korením na kura.
Zakryla som alobalom a piekla do mäkka.
Keď boli závitky mäkké, do výpeku som primiešala kyslú smotanu (nemala som sladkú 😊) a odokryté som zapiekla do zlatista.
K mäsu som urobila ryžu na kari korení.
Ako ju robím? Už som to na mojom blogu spomínala a možno ma veľa gazdiniek zatracuje za to, ale ja robím ryžu takto už 30 rokov.
Ryžu premyjem v piatich vodách. Prečo v piatich, neviem, raz mi to poradila známa. Dám ju variť do veľkého množstva vriacej vody.
Varím kým nemá vyhovujúcu mäkkosť, samozrejme radšej nech nie je rozvarená. Potom vodu zlejem a ryžu prepláchnem studenou vodou.
Veľmi záleží od kvality ryže či sa uvarí do lepkava alebo sa pekne rozsýpa.
Nadrobno nakrájam cibuľku, opražím ju na oleji a pridám uvarenú ryžu a kari. Premiešam a chvíľu popražím, to už len pre dobrú chuť a farbu ryže.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)