streda 2. mája 2012

Koláč "Prešívaná deka"

Pripravte si šálku s objemom 250 ml a môžete začať. 😊

Suroviny: 2 šálky  polohrubej múky, 1,5 šálky práškového cukru, 1 šálka mlieka, 2 vajíčka, 2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.


Plnka: 500 g tvarohu, 2 vajíčka, 1 vanilkový puding alebo zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 1-2 PL práškového cukru, podľa chuti, balíček hrozienok, ak treba plnku zriediť priliať trochu mlieka.


Pre upresnenie uvádzam, že ja som použila šálku 300 ml. Piekla som na plechu 32x38 cm.

Postup: Všetky suroviny na cesto poriadne spolu vymiešam a vylejem na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech.

Suroviny na plnku tiež dobre vymiešam, mlieko dávame podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka ale ani hustá. Na cesto lyžičkou spúšťam tvarohovú plnku tak, aby sa tvorila tzv. prešívaná deka, (ako keby som chcela vytvoriť šachovnicu). Pečiem vo vyhriatej rúre nie veľmi prudko. Keď sa kraje začnú oddeľovať od plechu, dopečiem. Krájam na štvorce. Koláč posypem práškovým cukrom.


pondelok 30. apríla 2012

Študentské muffiny

Prvé muffiny ktoré som piekla sú tieto a preto že som dala do nich čokoládu "študentská pečať" tak som ich podľa nej aj pomenovala. 

Suroviny: 120 g masla alebo iného tuku (Hera, Palmarín), 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g čokolády študentská pečať.

Postup: Maslo si rozpustím a pridám k nemu vajíčka a mlieko. Dobre premiešam.
Sypké suroviny: múku, cukor a prášok do pečiva premiešam a pridám k tekutým. Všetko spolu miešam ponorným mixérom do vtedy, kým sa všetko pekne nespojí a nie sú v ceste hrčky. Nakoniec zľahka primiešam nasekanú horkú čokoládu Študentská pečať. Použitím tejto čokolády dosiahnem, že v muffinkách cítiť nielen kúsky čokolády ale aj oriešky, hrozienka a všetko čo čokoláda obsahuje.
Hotové cesto rozdelím do vymastenej formy na muffinky a dám piecť. 

Upečené posypem práškovým cukrom alebo len tak pofřkam čokoládou. 


Výborné medovníčky


Od vtedy, ako som vyskúšala tieto medovníčky už iné nerobím. Každá máme ten svoj recept a určite ho robíme najradšej práve preto, že je odskúšaný a dobrý a tak je to aj so mnou a s týmto receptom. Medovníčky majú dobrú chuť a nie sú ani tvrdé. Pečiem ich aspoň dva týždne pred Vianocami a odkladám ich do hlinených krčahov, ktoré mám špeciálne len na tento účel. Vrch prekryjem alobalom a mám ich uložené v kuchyni. 

Suroviny: 1 kg hladkej múky, (ako začali robiť múku Babičkina voľba tak používam tú), 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 vajíčka, 150 g Palmarínu, 2 KL sódy bikarbóny, 25 g korenie do medovníčkov, 1 KL škorice.


Postup: Múku preosejem,  zmiešam s cukrom, sódou bikarbónou, škoricou a korením na medovníčky. Prilejem tekutý med, roztopený vlažný tuk a rozšľahané vajíčka. Vypracujem cesto. Ak je veľmi mäkké a zle sa spája prisypem múku. Nie však veľa, lebo by boli medovníčky tvrdé, cesto musí byť mäkšie.  Potom cesto  odložím zabalené do potravinovej fólie do chladu  zrieť. Ja nechávam aj viac ako  týždeň. Neuškodí mu to. 

Potom nechám cesto  2-3 hodiny pri izbovej teplote aby sa dalo s nim pracovať, lebo je tuhé. Premiesim a po častiach rozvaľkám  na hrúbku 3-4 mm. A už len vykrajujem rôzne tvary. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Ak ich upečené nechcem zdobiť cukrovou polevou, zdobím ich pred upečením mandľou alebo hrozienkami. Pečiem  pri teplote 190 stupňov 9 minút. Po vybratí z rúry potriem rozšľahaným bielkom alebo rozšľahaným vajíčkom.
(Medovníčky sa môžu potrieť vajíčkom aj pred pečením a potom aj po upečení sú pekné lesklé ale stačí len po upečení).

A už len treba vyzdobiť, ale to ja nerobím, nechávam to na Evku 😃