nedeľa 6. mája 2012

Slané pečivo

Suroviny na drobné pečivo: 250 g polohrubej múky, 250 g Palmarínu, 250 g jemného tvarohu, 1 vajce, soľ,  celá rasca.

Suroviny na pagáčiky: 250 g polohrubej múky, 250 g Palmarínu, 250 g strúhaného syru eidam, 1 vajce, soľ, sezamove semiačka, vajíčko na potretie.

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto, rozvaľkám a podľa chuti vykrajujem malé tvary alebo tyčinky, kladiem  na plech vyložený papierom na pečenie, potriem  rozšľahaným vajíčkom posypem rascou, sezamom a dám piecť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút.



 

piatok 4. mája 2012

Sypaný koláč

Výborný koláč pripomínajúci chuťou tvarohovú štrúdľu. Pečiem ho už vyše tridsať rokov. Príprava je rýchla.

Suroviny: 7,5 dl hrubej múky alebo polohrubej, 6 dl práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.


Plnka:  500-750 g tvarohu hrudkového, 1 vanilkový cukor, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.

Na poliatie:  4 dl mlieka, 3 vajíčka, 125 g Hery alebo masla.

Postup:  Všetky suroviny zmiešam a rozdelím na dve časti. Jednu rovnomerne nasypem na vymastený hlboký plech. Na to rozdrobím tvaroh, zasypem vanilkovým cukrom a cukrom, podľa chuti nasypem hrozienka. Zasypem druhou časťou zmesy. Na vrch koláča lyžicou nalievam mlieko, v ktorom rozmiešam vajíčka a rozpustené maslo.  
Koláč upečiem a hotový vychladnutý posypem práškovým cukrom a nakrájam na kocky. 


...pred pečením...







Výborné rožteky

Krehké rožteky chutia výborne s orechovou, makou  ale aj lekvárovou plnkou.

Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 300 g Palmarínu, 2,5 dl šľahačkovej smotany.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, rozdelím ho na 8 častí a každú rozvaľkám do kruhu s priemerom asi 25 cm. Kruh narežem  na 8 častí - trojuholníkov. Na širšiu stranu dám  plnku a stočím  do tvaru rožteka. Rožteky kládiem  na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Upečiem pri teplote 175 stupňov asi 35 minút. Ešte horúce obalím v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Plnky: mleté vlašské alebo lieskové orechy zmiešam s práškovým cukrom, pridám škoricu a prilejem trochu horúceho mlieka aby vznikla plnka, nie riedka. Podobne urobím aj makovú plnku alebo plním len slivkovým lekvárom.