štvrtok 10. mája 2012

Kysnutá kakaová bábovka

Moja  prvá z kysnutých báboviek. 

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 250-300 ml vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, 100 g rastlinného tuku.

Kakaová náplň:  4 PL práškového cukru, 3-4 PL kyslej smotany, 1 KL škorice.

Postup: Z droždia si urobím kvások (asi do 100 ml vlažného mlieka rozmrvím droždie, pridám trošku múky a cukru). Múku preosejem, pridám cukor, štipku soli a vykysnutý kvások. Premiešam a pridávam zvyšok mlieka, do ktorého rozšľahám žĺtka, rozpustený tuk (dala som Heru) a vypracujem vláčne cesto.

Cesto prikryjem a dám vykysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozvaľkám a natriem plnkou. Plnku si pripravím zmiešaním kakaa, škorice, práškového cukru a kyslej smotany (smotanu pridávať podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka). Natreté cesto opatrne zrolujem ako roládu a vložím do tukom vymastenej bábovkovej formy. Dám piecť na 180 stupňoch asi 10 minút, potom  teplotu znížim na 165 stupňov a dopiekla  som kým nebola bábovka upečená. 






Dukátové buchtičky

Netreba ich predstavovať, je to jedlo detstva a spomienka na školu v prírode. Keď nám uvarili dukátové buchtičky, väčšina sa ponáhľala na duplu 😊 a tí, ktorým sa už ďalšia porcia neušla boli veru sklamaní...




Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 100 g tuku Hera, Helia, Palmarín, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého doždia, 5 dl mlieka, 4 žĺtky, štipka soli.

Postup: Urobím kvások z trošky vlažného mlieka, kryštálového cukru a rozmrveného čerstvého droždia. Do misky preosejem múku a cukor, pridám soľ a premiešam. Potom prilejem vykysnutý kvások, zamiešam, prilievam vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami, vlažný roztopený tuk a sneh vyšľahaný z bielkov. 
Vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé prilejem ešte mlieko.Vypracované cesto nechám kysnúť, potom ešte premiesim a znovu nechám kysnúť. 
Vykysnuté cesto na doske zľahka rozvaľkám - nie na tenko, nakrájam na pásy a odkrajujem kúsky podľa veľkosti akú chcem na dukátové buchtičky. Boky buchtičiek potieram olejom a ukladám vedľa seba na naolejovaný plech. Potom potriem olejom aj celý povrch buchtičiek, posypem mletými orechami a kryštálovým cukrom.
Nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečiem asi 10 minút a potom teplotu znížim na 180 stupňov a dopekám asi 15 minút.


Buchtičky na tanieri prelejem uvareným vanilkovým pudingom. 



Z rozpisu surovín už vidno, že je cesta veľa. Pripravujem z neho za plný plech buchtičiek a zo zvyšku cesta vždy ešte niečo dobré na zahryznutie.

Makový koláč

Plnka: zomletý mak, práškový cukor, škoricový cukor, čerstvé odkôstkované slivky. 

Časť  cesta ( asi 1/3 z celého množstva dám bokom na mriežku) zvyšok som vyvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy tak, aby bol vyvýšený kraj, potrela som olejom, posypala mletým makom, práškovým cukrom, pokládla som reznou stranou dole rozpolené vykôstkované slivky, posypala som ich škoricovým cukrom a práškovým cukrom. Vrch som zakryla mriežkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.



alebo klasické buchty plnené slivkovým lekvárom


Tvarohové batôžky

Už ako dieťa som ich mala veľmi rada, doma sme ich často pekávali. Začala som ich aj ja piecť mojim deťom a pretože majú veľmi radi kysnuté buchty a aj tvaroh, tiež si ich obľúbili. Tým, že aj do cesta sa dáva tvaroh sú mäkké a veľmi chutné. Určite vyskúšajte a neoľutujete.



Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 2 vajíčka, 150 g jemného tvarohu, 120 g masla alebo hery, 1 vanilkový cukor, 30 g čerstvého droždia, (odhadom 3/4 kocky droždia), štipka soli.

Plnka: 500 g mäkkého  tvarohu, 160 g práškového cukru (ak treba aj viac), 1 vanilínový cukor, 1 žĺtok, (solamyl podľa potreby, ak treba na zahustenie tvarohu), škorica, vajíčko na potretie batôžkov.


Postup: Do mištičky rozdrobím droždie, zasypem 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky, zalejem vlažným mliekom a dám na teplé miesto. Preosejem  múku, cukor, pridám  soľ, tvaroh, vanilkový cukor a vykysnutý kvások. Prilejem vlažné  mlieko zmiešané s vajíčkami a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracujem vláčne cesto.   Dobre vypracované cesto dám  kysnúť. Asi po 30 minútach ho opäť prepracujem a nechám ďalších 30 minút kysnút. 

Kým cesto kysne, pripravím si plnku: Zmiešam tvaroh, vanilkový cukor, žĺtok, práškový cukor a ak je plnka riedka, záleží od kvality tvarohu, zahustím Solamylom. Plnku dochutím štipkou škorice. Samozrejme môžu sa pridať aj hrozienka.
Vykysnuté cesto rozvaľkám na hrúbku 4 mm a  nakrájam na štvorce 7x7 cm. Na každý položím  tvarohovú plnku. Protiľahlé rožteky  spojím a trochu stlačím. Batôžky potriem olejom - boky, aby sa po upečení dali rozdeliť,  na plechu vrch potriem rozšľahaným vajíčkom a nechán ešte podkysnúť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút, potom zvýšim teplotu na 185 stupňov a dopekám do zlatista, 10-15 minút.

Z dávky vyjde 54 batôžkov.