pondelok 24. septembra 2012

Šatôčky z tvarohového cesta

Recept na tvarohové cesto je u mňa veľmi obľúbený,  dá sa  použiť nielen na sladko ale aj slano a jeho príprava je veľmi rýchla. 

Suroviny: 250 g tvarohu, 250 g Palmarínu, 250 g hladkej múky špeciál, štipka soli.

Postup: Všetky suroviny zmiesim, rozvaľkám na tenko, nakrájam na štvorce 6x6 cm. Do stredu dám lekvár a preložím do šatôčky. Kraje dobre pritlačím aby plnka nevytekala. (Akokoľvek sa vždy snažím, lekvár si nájde cestu von a z niektorých vytečie...😃  

Skúsila som naplniť aj nutellou a aby som vedela ktoré sú čokoládové, preložila som cesto do pirôžka. Boli vynikajúce.
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Teplé obalím v práškovom a vanilkovom cukre.

Ak robím na slano, z vyvaľkaného cesta vykrojím malé tvary, potriem vajíčkom a posypem rascou, sezamom, makom.

Mala som tu aj fotku, ale neviem z akého dôvodu zmizla 😒

pondelok 17. septembra 2012

Vianočné gule

Keď sa ma zima opýta, čo okrem zavárania som v lete robila, budem môcť povedať, že som myslela na Vianoce...😍









Nepečená jablková torta

Kto má rád jabĺčka a chce niečo z nich ozaj rýchle nech vyskúša túto tortu.



Suroviny: 1 kg očistených jabĺk, voda, 2 Zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, piškóty okrúhle, kokos, (ovocie, hrozienka, orechy)

Postup: Očistené jablká nakrájam na menšie kúsky, dám do kastróla a podlejem trochou vody. 
Dusím do mäkka, pridám vanilkový cukor a kryštálový cukor podľa chuti, záleží od použitých jabĺčok. 
Jabĺčka miešam  pokiaľ sa nerozvaria. 

V 5 dl vody rozmiešam zlaté klasy a prilejem k jabĺčkovej mase, varím na hustú kašu. 

Tortovú formu si vyložím potravinovou fóliou, vypláchnem ju studenou vodou a vysypem kokosom. 

Na dno uložím okrúhle piškóty, (teraz som dala  dve vrstvy piškót a jeden rad som dala aj po obvode formy). 

Na piškóty dávam jablkovú masu, podľa chuti sa môžu do nej primiešať aj hrozienka, nasekané orechy alebo drobné ovocie.Mala som  posledné černice, tak som ich primiešala. 

Vrch posypem kokosom a dám do chladničky aspoň na 3-4 hodiny stuhnúť. 
Pred servírovaním prelejem čokoládou a podávam so šľahačkou.