utorok 25. septembra 2012

Makový koláč a briošky

Som rada, že je toľko receptov na kysnuté koláče a keď sú to ešte koláče s makom, nemusím sa dlho rozhodovať či ich upiecť, keďže mak máme doma radi všetci. Cesta je dosť veľa, tak vždy urobím aj pár briošiek.


Suroviny: 1 kg hladkej múky špeciál, štipka soli, 190 g práškového cukru, 2 žĺtky, 2 vajcia (jedno na potretie cesta a jedno do cesta), 250 g Hery alebo Helie, 300 ml mlieka, 42 g droždia, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra.

Plnka: 200 g mletého maku, 100 g práškového alebo kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, škorica, 100 ml mlieka, 3 väčšie jabĺčka.

Postup: Z droždia, trošky vlažného mlieka a 1 KL kryštálového cukru urobím kvások. Múku preosejem do misky, pridám soľ, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a premiešam. Potom pridám kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami a vajíčkom a začnem miesiť cesto postupne prilievam rozpustený vlažný tuk. 
Cesto dobre vypracujem, zakryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelím na polovicu. Jedna je na koláč prepracujem ju a nechám ešte kysnúť. Druhú časť cesta rozdelím na osem rovnakých častí, každú premiesim a bochníčky nechám tiež kysnúť.
Medzitým urobím plnku: Mlieko dám variť a horúcim zalejem mak, pridám cukor, vanilkový cukor, dobre premiešam, potom pridám škoricu a nastrúhané jabĺčka. 

Cesto na koláč rozvaľkám na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech. Rozdelím ho na tretiny. Do strednej natriem plnku  kraje cesta narežem a striedavo prekladám cez plnku. Koláč nechám ešte podkysnúť, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť. Najskôr pečiem pri 200 stupňoch 10 minút, potom stiahnem teplotu na 170 stupňov a dopekám.


Z buchtičiek robím briošky. Každú rozšúľam na dĺžku asi 42 cm a stočím do tvaru slimáka. Uložím na vymastený plech, potriem vajíčkom, posypem kryštálovým cukrom a makom. Pečiem pri teplote 180 stupňov 35 minút a ešte pri 190 stupňoch asi 10 minút. 



pondelok 24. septembra 2012

Ružičky z lístkového cesta



Recept je zo stránky www.varecha.sk od Ivosenky. Robila som ho  už viackrát. Ržičky sú výborným a rýchlym občerstvením.

  




Suroviny: lístkové cesto mrazené, saláma podľa chuti, plátkový syr, kečup, korenie na pizzu alebo grilovacie korenie, vajíčko na potretie.

Postup:  Lístkové cesto nechám rozmraziť, rozvaľkám   ho na plát 40x40 cm a nakrájam na pásiky 12x4 cm. Každý kúsok pokvapkám kečupom zmiešaným s korením. Kolieska salámy prekrojím na polovicu a kladiem ich na pásik cesta tak, aby oblúčik vyčnieval cez cesto.   Dám kúsok plátkového syra,  a celé stočím do valčeka. Vždy začnem stáčať zo strany salámy, prázdny koniec cesta potriem vajíčkom aby sa lepšie cestá spojili a ružičky držali tvar. Kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, celé potriem vajíčkom a posypem syrom. Pečiem pri teplote 200 stupňov 25 minút. 





A už chýba len pohár dobrého vínka alebo pivka...:))









































Šatôčky z tvarohového cesta

Recept na tvarohové cesto je u mňa veľmi obľúbený,  dá sa  použiť nielen na sladko ale aj slano a jeho príprava je veľmi rýchla. 

Suroviny: 250 g tvarohu, 250 g Palmarínu, 250 g hladkej múky špeciál, štipka soli.

Postup: Všetky suroviny zmiesim, rozvaľkám na tenko, nakrájam na štvorce 6x6 cm. Do stredu dám lekvár a preložím do šatôčky. Kraje dobre pritlačím aby plnka nevytekala. (Akokoľvek sa vždy snažím, lekvár si nájde cestu von a z niektorých vytečie...😃  

Skúsila som naplniť aj nutellou a aby som vedela ktoré sú čokoládové, preložila som cesto do pirôžka. Boli vynikajúce.
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Teplé obalím v práškovom a vanilkovom cukre.

Ak robím na slano, z vyvaľkaného cesta vykrojím malé tvary, potriem vajíčkom a posypem rascou, sezamom, makom.

Mala som tu aj fotku, ale neviem z akého dôvodu zmizla 😒

pondelok 17. septembra 2012

Vianočné gule

Keď sa ma zima opýta, čo okrem zavárania som v lete robila, budem môcť povedať, že som myslela na Vianoce...😍









Nepečená jablková torta

Kto má rád jabĺčka a chce niečo z nich ozaj rýchle nech vyskúša túto tortu.



Suroviny: 1 kg očistených jabĺk, voda, 2 Zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, piškóty okrúhle, kokos, (ovocie, hrozienka, orechy)

Postup: Očistené jablká nakrájam na menšie kúsky, dám do kastróla a podlejem trochou vody. 
Dusím do mäkka, pridám vanilkový cukor a kryštálový cukor podľa chuti, záleží od použitých jabĺčok. 
Jabĺčka miešam  pokiaľ sa nerozvaria. 

V 5 dl vody rozmiešam zlaté klasy a prilejem k jabĺčkovej mase, varím na hustú kašu. 

Tortovú formu si vyložím potravinovou fóliou, vypláchnem ju studenou vodou a vysypem kokosom. 

Na dno uložím okrúhle piškóty, (teraz som dala  dve vrstvy piškót a jeden rad som dala aj po obvode formy). 

Na piškóty dávam jablkovú masu, podľa chuti sa môžu do nej primiešať aj hrozienka, nasekané orechy alebo drobné ovocie.Mala som  posledné černice, tak som ich primiešala. 

Vrch posypem kokosom a dám do chladničky aspoň na 3-4 hodiny stuhnúť. 
Pred servírovaním prelejem čokoládou a podávam so šľahačkou.