pondelok 5. novembra 2012

Kypré buchty

Opäť buchty ale teraz som vyskúšala jablkovú plnku. Výborné sú aj s makovou plnkou.

Suroviny: 520 g polohrubej múky (780 g), 40 g droždia (60 g), 280 ml vlažného mlieka (420 ml), 60 g kryštálového cukru (90 g),  2 žĺtky (3), 1 vanilkový cukor, 2 PL rumu (3), 1/2 KL citrónovej kôry (1 KL), 80 g masla - Hera (120 g), soľ.
Suroviny uvedené v zátvorkách sú upravené na väčšiu dávku, piekla som podľa nej.  Vyšlo mi  30 buchiet.

Postup: Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL cukru a múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Suroviny som zmiešala. Priliala som vykysnutý kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami, rozpustenú vlažnú Heru, rum. 
Vypracovala som hladké lesklé cesto a dala som ho kysnúť. Vykysnuté som znovu premiesila a opäť nechala kysnúť. Na pomúčenej doske som cesto zľahka rozvaľkala na hrúbku asi pol centimetra, nakrájala som na obdlžníčky 8x10 cm a na každý som položila plnku. Zvinula som ich do roládky a kládla na plech vyložený papierom. 
Boky buchiet som potrela olejom. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a dopiekla som do zlatova.

Jablková plnka: Nastrúhané jabĺčka, práškový cukor, vanilkový cukor a škorica. Všetko spolu som zmiešala a plnila buchty. Dávala som  1 PL do každej buchty.

Maková plnka: V troche mlieka prevariť 150 g maku,  pridať cukor a citrónovú kôru. Odstaviť a dochutiť škoricou. Alebo  škoricu vynechať a dochutiť slivkovým lekvárom alebo čokoládou.


utorok 30. októbra 2012

Krehký jabĺčkový koláč

Receptov na obyčajný jabĺčkový koláčik je neúrekom....A veru nech je asi akýkoľvek, vždy je výborný. Ja som už tiež vyskúšaľa niekoľko receptov, ale najradšej sa vraciam k tomuto môjmu prvému. 

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vajce, 1 PL octu, 2 PL mlieka, 1/2 prášku do pečiva.

Plnka: 1 kg očistených jabĺk, vanilkový cukor, kryštálový cukor, škorica mletá, piškóty okrúhle 6-8 kusov.

Postup: Do preosiatej múky primiešam prášok do pečiva a cukor. Pridám nakrájaný tuk, ocot, mlieko, vajce a vypracujem cesto. Ak sa mi zdá veľmi mäkké prisypem ešte trochu múky. Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám do chladničky odpočívať aspoň na 1/2 hodiny. 
Medzitým si očistím jabĺčka a nastrúham. 

Cesto rozdelím  na dve časti. Rozvaľkám na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesiem na plech vyložený papierom na pečenie. 
Na cesto nastrúham piškóty, uložím nastrúhané jabĺčka, posypem vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricou. Prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. Pritlačím - prejdem jemne valčekom a popichám celý vrch vidličkou. (aby unikala para pri pečení) 

Najskôr pečiem pri teplote 180 stupňov 30 minút a potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a dopekám ešte asi 20 minút.


Kokosové rezy

Ďalší z našich obľúbených zákuskov...



Suroviny: 8 bielkov, 300 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 g hrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g kokosovej múčky (jemnej - ak je hrubšia, tak ju zvyknem rozmixovať).

Krém: 8 žĺtkov, 5 PL kakaa, 6 PL mlieka, 6 PL práškového cukru (aj viac môže byť), 250 g masla.

Postup: Bielky šľahám kým nezačnú hustnúť a potom pridávam cukor a vanilkový cukor. Vyšľahám pevný sneh. Zľahka vmiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva a kokos. Cesto rozotriem na plech vyložený papierom na pečenie. Pečiem pri 180 stupňoch asi 15 minút. 

Krém: Do misky dám žĺtky, kakao, mlieko a cukor. Premiešam a šľahám nad parou kým masa nezhustne. Odstavím a za občasného miešania nechám vychladnúť. Potom prišľahám k maslu. Niekedy pridám aj kúsok rozpustenej várovej čokolády. 
Upečený a vychladnutý plát natriem plnkou a dám stuhnúť. Potom polejem čokoládovou polevou pripravenou z várovej čokolády, Cery a pár kvapiek oleja.


Medová krémeška

U nás nesmie chýbať na rodinných oslavách. Pečiem ju podľa tohto receptu už veľa rokov a som s ním veľmi spokojná. Mäkučké cesto, výborný krém. Vyskúšajte.



Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 1 celé vajce, 2 žĺtky, 120 g masla (dávam Heru),  2 PL rumu, 2 PL tekutého medu, 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 1 liter mlieka, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtky, 2 PL polohrubej múky, 2 Zlaté klasy, 250 g masla, 180-200 g práškového cukru, rum.

Šľahačka: 2 šľahačkové smotany, stužovač šľahačky, (alebo šľahačky v prášku pripraviť podľa návodu na obale), práškový cukor podľa chuti.

Postup: Všetky suroviny spracujem na vláčne cesto. Rozdelím ho na dve časti. Každú rozvaľkám na veľkosť plechu a upečiem na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. 

Krém: V časti mlieka rozmiešam múku, Zlaté klasy a žĺtka. Zvyšok mlieka dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka prilejem mlieko s múkou, Zlatými klasmi a žĺtkami a uvarím hustý krém. Za občastného miešania krém nechám vychladiť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne po častiach prišľahávam takmer studený krém. Nakoniec dochutím rumom.

Šľahačku vyšľahám so stužovačom a cukrom.
Na upečený medový plát natriem krém a naň šľahačku. Prikryjem druhým plátom a zaťažím. Odložím do chladu stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom už len nakrájam na kocky a pocukrujem.


piatok 12. októbra 2012

Jesenná dekorácia

Spríjemnila som si dnešný  sychravý deň výrobou takejto jednoduchej dekorácie...Tekvičky som dostala a šipky s gaštanmi som  doniesla z prechádzky.