piatok 7. decembra 2012

Punčové košíčky

Nielen punčové rezy ale aj takéto punčové košíčky sú výborné... 

Suroviny: 375 g hladkej múky, 125 g práškového cukru, 250 g Palmarínu, 1-2 žĺtky, citrónová kôra.


Plnka: 250 g piškót, 150 g mletých orechov, 180 - 200 g práškového cukru (podľa chuti),2 PL lekváru (malinový, ríbezľový, marhuľový), 1 vanilkový cukor, 50 ml horúcej vody, šťava z 1/2 citróna, rum, 150 g masla, 1 PL kakaa.

Postup: Suroviny na cesto zmiesim. Po kúskoch vtláčam  do vymastených a múkou vysypaných formičiek na košíčky, cesto nesmie byť nahrubo aby po upečení ostala priehlbinka. Pečiem  pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Upečené nechám  vychladnúť a naplním plnkou. Pod plnku na dno košíčka sa môže dať trochu lekváru. Košíčky dám stuhnúť a potom namáčam do čokoládovej polevy.

Plnka: Piškóty postrúham alebo najemno rozdrvím, pridám orechy, práškový cukor, vanilkový cukor, vodu, lekvár, citrónovú šťavu a rum. Dobre všetko premiešam, ak je to husté pridám ešte viac lekváru a sirupu. Nakoniec primiešam maslo zmiešané s kakaom. 



streda 5. decembra 2012

Pečený čaj

Predvianočné adventné večery lákajú k príjemným posedeniam pri šálke dobrého horúceho čaju. U nás doma patrí čaj medzi najobľúbenejšie nápoje, či je to už čaj ovocný, zelený, biely alebo bylinkové.  Dnes som vyskúšala novinku,  čaj pečený a bola som veľmi milo prekvapená jeho príjemnou ovocnou chuťou.


Recept je z časopisu.

Suroviny: 1,5 kg ovocia, môže byť mrazené aj čerstvé (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, marhule, hrušky, jabĺčka...) 1 kg kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, 8 klinčekov, 4 kúsky škorice, 3-4 hviezdičky badiánu, 150 ml rumu alebo griotky.
Ja som si upravila množstvá podľa dostupných surovín. 
Použila som 400 g sáčok mrazeného ovocia - jahody, ríbezle, černice, maliny, 350 g mrazené domáce černice, 100 g mrazené domáce červené ríbezle, 3 veľké jabĺčka nakrájané na malé kúsky aj so šupkou, 8-9 PL kryštálového cukru, šťava  z 1/2 citróna, 75 ml rumu, ako koreniny som dala balíček - zmes na varené víno.

Postup: Ovocie som vysypala na hlboký plech, nemusí sa rozmrazovať ale väčšie kúsky som nakrájala na menšie, hlavne jahody, pridala som jabĺčka, posypala som koreninami, priliala som citrónovú šťavu, rum  a zasypala som cukrom. Plech som vložila do rúry a pri teplote 170 stupňov som piekla 45 minút. Počas pečenia som ovocie asi trikrát premiešala. Ihneď po vybratí z rúry som dala do pohárov, zatvorila a dala som sterilizovať pri 80 stupňoch 20 minút - tiež v rúre. 

Použitie: 3-4 KL čaju zaliať horúcou-vriacou vodou a piť. Ovocie sa dá použiť aj do jogurtov, zmrzlinových a pudingových pohárov ale aj na koláč alebo do vareného vína....
Na zdravie!

Takto vyzerá čaj po upečení




Ľadovky

Pod týmto názvom mám recept od mojej bývalej kolegyne už vyše 30 rokov. 

Boli to krásne časy keď som ako mladá neskúsená obdivovala všetky tie dobroty čo dokázali napiecť moje fantastické kolegyne. Vždy priniesli na koštovku keď niečo nové napiekli a najviac bolo toho práve na Vianoce. Samozrejme nechýbal aj napísaný recept a tak sa pomaly moja zbierka rozrastala. 

Keď boli deti malé, robievala som tieto medové kolieska takmer každé Vianoce. Deti ich mali radi, lebo sú mäkučké a sladučké. Potom som si dala pár rokov prestávku a tohto roku som sa k nim vrátila znovu...




Suroviny: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 250 g Hery, 100 g mletých vlašských orechov, 2 PL medu, menej ako 1/2 KL mletej škorice, 1 KL nie kopcovitá sódy bikarbóny, šťava a kôra z citróna.

Krém: 0,25 l mlieka, 30 g hladkej múky, 2 žĺtky, 30 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla, 120 g práškového cukru.

Postup: Do múky pridám cukor, orechy, tekutý med, škoricu, sódu bikarbónu, šťavu a kôru z citróna a premiešam. Pridám nakrájaný tuk a spracujem na cesto. Cesto nechám 30 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkám na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm a vykrajujem kolieska. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 175 stupňov 12-13 minút.
Kým vychladnú pripravím si krém.

Krém: V mlieku rozmiešam múku, žĺtky, 30 g práškového cukru, vanilkový cukor a uvarím kašu. Za občasného premiešania ju nechám vychladnúť. Maslo vymiešam so 120 g práškového cukru a prišľahávam k nemu vychladnutú kašu. Dobre prešľahám.
Do stredu kolieska natriem trochu lekváru, najlepší je ríbezlový alebo malinový a okolo zdobičkou nastriekam krém. Ak je krému veľa, dám aj do stredu. Prikryjem krém kolieskom a dám stuhnúť. Potom už len namáčam do čokoládovej polevy a zdobím.