nedeľa 20. januára 2013

Veniec so syrom

Žemličky z obyčajného cesta posypané syrom....Chutia čerstvé len tak ale dobré sú aj potreté maslom.  
Vyskúšajte. 

Suroviny: 7 dl hladkej múky, 1-2 Kl soli, 40 g masla (môže byť Hera, Palmarín), 1/2 kocky čerstvého droždia, 2 a 1/2 dl vlažnej vody, syr údený.

Postup: Múku preosiať, pridaťsoľ a maslo nakrájané na kúsky. Rozmrviť droždie a pridávať vodu. Vypracovať cesto, ručne asi 5 minút dobre miesiť. Cesto zakryť a nechať kysnúť na teplom mieste kým nebude mať dvojnásobný objem. Potom cesto na pomúčenej doske prepracovať a rozdeliť na 8 dielov - častí.
Zo 6 častí cesta vytvoriť žemličky a zvyšné dve časti spojiť do jednej väčšej žemly. Plech alebo okrúhlu formu vyložiť papierom na pečenie a uložiť žemličky tak, že najväčšia je v strede a okolo nej menšie žemličky. 
Nechať ešte vykysnúť. Potom potrieť rozšľahaným vajíčkom so soľou a dať piecťdo rúry vyhriatej na 190 stupňov. Piecť asi 20 minút. Potom vybrať a husto posypať nastrúhaným syrom. Dopekať kým nemajú peknú farbu ďalších 20 minút potom rúru vypnúť a ešte nechať dopiecť. 
(Samozrejme každá rúra pečie inak, tak treba podľa toho prispôsobiť čas pečenia.)


štvrtok 17. januára 2013

Slimákový koláč

V jednom ženskom časopise, asi to bola "Báječná žena" bol raz tento zaujímavý recept. Páčil sa mi, odložila som si ho a aj zabudla naň. Až po čase som sa opäť k nemu dostala a mohla som koláč urobiť. Koláč  sa mi  podaril a chutil ale...Cesto bolo vláčne, pekne vykyslo, radosť s ním robiť, len ma prekvapilo to, že som z toho množstva urobila koláče až dva, aj keď v recepte bolo uvedené, že je pre jednu okrúhlu formu. Kde sa stala chyba neviem...



Suroviny:  500 g hladkej múky, 100 g masla (Hera), 100 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 30 g droždia, štipka soli, vajce na potretie.

Plnka: 800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk, 3-4 PL mletých orechov, 3 PL kryštálového cukru (to bolo veľmi málo, dala som až 8 PL, mala som kyslejšie jabĺčka), 1 vanilkový cukor, škorica mletá.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšnú múku som preosiala, pridala som soľ, cukor. V mlieku som rozšľahala žĺtky, rozpustila som si tuk. Do múky som priliala kvások, zamiešala som s múkou, priliala som mlieko a vlažný tuk. 
Vypracovala som vláčne cesto. Nechala som ho kysnúť 1 hodinu. 
Potom som cesto rozvaľkala na plát 48x36 cm. Na cesto som uložila jabĺčka, posypala som škoricou, orechami, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Stočila som do rolády - snažila som sa pevne. Nakrájala som na 1,5 cm kolieska a kládla som ich do vymastenej okrúhlej formy tesne vedľa seba. (Do dvoch foriem). Nechala som ešte podkysnúť a potom som potrela vajíčkom. Vrch som ešte posypala cukrom a orechami, ale to už v recepte nebolo, ja som si to chcela len tak vylepšiť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút. 


štvrtok 10. januára 2013

Pečená ryba

Suroviny: Ryba podľa vlastného výberu (aljašská treska, pangasius...), korenie na ryby, soľ, vajíčka, strúhanka, maslo, citonová šťava.

Postup: Ryby nechám rozmraziť, papierovou servítkou osuším od vody a pokvapkám citrónovou šťavou. Chvíľu ich nechám postáť. Potom ich posolím, posypem korením na ryby. Jednotlivé porcie uložiím do zapekacej misky, ktorú  vytriem  maslom. Celé zalejem rozšľahanými vajíčkami a husto  posypem strúhankou. Vrch  ešte obložím plátkami masla. Pečiem pri teplote 190 stupňov kým ryby zmäknú a získajú peknú zlatistú farbu.
Ako prílohu k tejto rybke robím rýchly zemiakový šalát.

Rýchly zemiakový šalát

Zemiaky uvarím v šupke a očistím ich. Potom ich nakrájam na kolieska. Pridám nadrobno nakrájanú cibuľu (malo by jej byť viac, samozrejme ak niekto cibuľu nemá až tak rád podľa chuti). Uvarím nálev z vody, cukru, soli a octu. Odstavím, pridám korenie, vegetu a horčicu. Horúcim nálevom zalejem zemiaky zmiešané s cibuľou, pridám nakrájané kyslé uhorky. Vymiešaný šalát nakoniec zalejem kyslou smotanou (môže byť aj biely jogurt)  a nechám odstáť.

Nech Vám chutí!