štvrtok 7. februára 2013

Fánky

Fašiangové obdobie bez fánok si neviem ani predstaviť. Vyskúšala som už viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento, fánky sú krehké a rozsýpajú sa na jazyku. 

Suroviny:  500 g hladká múka špeciál (alebo polohrubá  múka) , 125 g tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 2 žĺtka, 1 PL práškového cukru, 1 PL rumu, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/2 kelímku kyslej smotany (dávam podľa potreby), citrónová kôra a šťava.

Postup:  Múku preosejem, pridám na menšie kúsky nakrájaný tuk, žĺtka, cukor, rum, sódu, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a šťavu, smotanu. Vypracujem polotuhé cesto a nechám postáť 1/2 - 1 hodinu. Potom rozvaľkám na hrúbku 3 mm a krájam na štvorce, obdlžníky, trojuholníky, v strede nakrojím. Olej v kastróli  rozohrejem a fánky z oboch strán vyprážam  na miernejšom ohni. Vyberám na servitku alebo papier aby trochu vychladli a potom posýpam práškovým a vanilkovým cukrom.

Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)







pondelok 28. januára 2013

Mandľové muffiny s čokoládou

Jemná mandľová chuť s čokoládou a šľahačkou  bola vynikajúca.... A konečne som použila moje nové formičky v tvare šálok, sú iba štyri ale zvyšok som dávala do  silikónových košíčkov.

Suroviny: 260 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 2-3 PL opražených mletých mandlí, 100 ml oleja, 240 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 KL rumu, čokoláda plnená.

Postup: Sypké suroviny v miske zmiešam. Zvlášť zmiešam tekuté suroviny a prilievam k sypkým. Miešam ručne vareškou kým sa všetko nespojí. Do silikónových košíčkov vložím papierové. 
(Kto nemá môže piecť aj bez papierových košíčkov, ja ich používam kvôli tomu, že sa mi to viac páči keď je muffin ako ja hovorím "oblečený"...:) 
Naplním košíčky asi do 2/3 obsahu a vtlačím kocku čokolády. 
Pečiem pri 180 stupňoch 30 minút. Treba skúsiť špáratkom a čas prispôsobiť. 

Na vychladnuté muffiny  nastriekam šľahačku a ozdobím.

Z dávky mi vyšlo 15 kusov muffin. 


Kakaové muffiny

Tento víkend bol u nás v znamení "muffín"... Robila som hneď dvojaké. A preto, že u nás jednoznačne vyhráva takmer vo všetkom čokoláda, upravila som aj tieto recepty tak, aby čokoláda v nich  nechýbala.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 1/2 KL sódy bikarbóny, 175 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kakaa, 200-250 ml mlieka, 2 vajíčka, 100 ml oleja,  čokoláda.

Postup: Všetky sypké suroviny zmiešam v miske. Zvlášť zmiešam mlieko s vajíčkami a olejom. Prilejem k sypkým surovinám a vareškou dobre premiešam. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke ale ani husté, podľa toho prispôsobím aj množstvo mlieka. Nasekám mliečnu a bielu čokoládu na väčšie kúsky a zamiešam do cesta, časť čokolády si nechám.  
Do plechu na muffiny vložím papierové košíčky a rozdelím lyžičou rovnomerne cesto. Na vrch zatlačím zvyšné kúsky čokolády. 
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. 

Z dávky som urobila 12 muffín ale boli ozaj veľké 😊