štvrtok 28. marca 2013


Gúľa sa k Vám tichúčko veľkonočné vajíčko.

Prichádza len na čas krátky,  

zaželať Vám krásne sviatky. 


Korbáč, vodu, kraslíc moc,

nech prinesie Veľká noc.

Zdravie, šťastie, úsmev v tvári, 

zaželať chcem  k sviatku jari.




Dusený špenát

Zelený štvrtok...u nás musí byť  v ten deň na obed niečo zelené. Dnes to teda bol špenát.

Tieto zelené lístky boli po desaťročia považované za najvýživnejšiu zeleninu obsahujúcu železo.Sklamanie nastalo vtedy, keď sa zistilo, že obsah železa, kvôli ktorému sa považoval za elixír sily je iný, oveľa menší...
Špenát však obsahuje mnoho iných dôležitých minerálov a vitamínov ako aj kalcium,magnézium, zinok a selén. Bohato je zastúpený vitamín E, ktorý pomáha organizmus chrániť pred karcinogénnymi ochoreniami, chráni cievy, pečeň a dokonca bojuje i proti únave a stresu. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Konzumovaním špenátu ako bonus získame aj krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú pleť. Využitie tejto rastlinky je široké. 
Dusený je vhodný ako príloha k mäsu, rybám, cestovinám. Dáva sa aj do šalátov a pripravujú sa z neho koláče z lístkového cesta.

Príprava: Používam mrazený špenát. 
Na oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášim 1 PL hladkej múky a pridám nerozmrazený špená. Podlejem troškou vody a za občastného miešania špenát rozmrazím. Pridám nasekaný cesnak, soľ, kari korenie, majoránku a chvíľu dusím. Nakoniec zalejem sladkou smotanou zmiešanou s 1 PL hladkej múky.
Ako prílohu uvarím zemiaky zmiešané s maslom.

V lete keď používam doma vypestovaný špenát, listy najskôr povarím v odokrytom hrnci a potom dusí podľa receptu. Podlievam vodou, v ktorej sa špenát varil.



utorok 19. marca 2013

Salámový šalát

Viackrát odskúšaný  šalát sa teší u nás doma veľkej obľube. Pripravovala  som ho už aj na rôzne rodinné oslavy  pre najbližších príbuzných a vždy mal úspech. Jeho príprava nie je náročná a použité suroviny sú tiež  jednoduché.

Suroviny: 500 g sálamy - šunková, diétna - podľa vlastnej chuti, mala by to byť mäkká saláma nie suchá, 1 konzerva kukurice, 6 kyslých uhoriek, 5 na tvrdo uvarených vajíčok, 2 cibule, konzerva šampiňónov (nemusí byť), soľ, korenie
Nálev: 1 PL octu, 2 PL worcestrovej omáčky, 3 PL kečupu, 2 PL oleja, 250 ml tatárskej omáčky

Postup: Salámu nakrájam na prúžky, uhorky a vajíčka na kocky a cibuľu nadrobno. Všetko dám do misky, pridám konzervu kukurice - bez nálevu. Pridám soľ, korenie a premiešam. 
Suroviny na nálev - okrem tatárskej spolu zmiešam a privediem do varu. Horúcim nálevom zalejem šalá, premiešam a pridám tatársku omáčku - kto nechce, nemusí dať ale nám to chutí lepšie aj s tatárskou. 
Zľahka šalát premiešať a nechať v chladničke odstáť. 



pondelok 11. marca 2013

Jarkin strúhaný tvarohový koláč

Jarka je moja sestra. Recept mám od nej už veľa rokov  a koláč je  výborný. Od podobných receptov sa odlišuje hlavne polevou, ktorou sa potiera a ktorá mu dodáva zvláštnu chuť. Ak vyskúšate, určite neoľutujete. 😉


Suroviny: (rozpis je na väčší plech) 500 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 350 g tuku (Hera, Palmarín), 1 žĺtok, 1 prášok do pečiva, 2 - 3 PL kakaa (dala som 3 tak bol poriadne tmavý, záleží od kakaa).

Plnka: 4 tvarohy (1 kg) používam mäkký, nie hrudkový, 250 g práškového cukru, 1-2 vanilkové cukry, 2 žĺtky, 1 PL Solamylu (kukuričný škrob), sneh z 3 bielkov.

Poleva: 150 g Palmarínu, 150 g práškového cukru, 3 PL kakaa, 2 PL vriacej vody a 2-3 PL rumu.

Postup: Suroviny na cesto zmiesim, zabalím do potravinovej fólie a odložím do chladničky aby cesto stuhlo a dalo sa strúhať. 

Medzitým si urobím plnku.
Tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtky a Solamyl vymiešam na hladký krém. Zľahka primiešam tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

Plech vytriem tukom a vysypem múkou alebo použijem papier na pečenie. 
Stuhnuté cesto rozdelím na dve časti. Jedna môže byť trochu väčšia, použijem ju na spodnú časť koláča.  
Cesto nastrúham na strúhadle - veľké slzičky. 
(Ja si nastrúhané cesto jemne rukou potlačím).   
Plnku rozložím na nastrúhané cesto a pozorne nožíkom rozotriem. 
(Ide to trochu horšie ako keď sa rozotiera plnka na rozvaľkané cesto ale dá sa to zvládnuť). 
Na plnku nastrúham druhú časť cesta. 
Vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem asi 55 minút.

Polevu urobím tak, že nad parou rozpustím tuk, pridám k nemu cukor, Solamyl, vodu a rum. Vymiešam na hladkú polevu. 
Polevu si pripravujem tesne pred tým ako ju idem natrieť na vychladnutý koláč.
(Poleva je mäkšia, nestuhne ako čokoládová.)

Lasagne s mletým mäsom



Suroviny: 12 ks lasagní, 700 g mletého mäsa, 2 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 1 malý paradajkový pretlak, 240 g  konzerva paradajok alebo 8 olúpaných čerstvých paradajok, soľ, korenie, 1 dl červeného vína, 50-100 g syra, bazalka, 0,5 l mlieka, 50 g masla, 3-4 KL hladkej múky, olej.

Postup: Najskôr som si predvarila lasagne, netreba do mäkka. Cibuľku som očistila a nakrájala nadrobno. Osmažila som ju na oleji, pridala som nadrobno nakrájaný cesnak, krátko som ho opražila, keď začal voňať, pridala som mleté mäso, korenie na mleté mäso, soľ, pretlak a červené víno (nemusí byť). Za občasného miešania som mäso asi 20 minút dusila,občas som premiešala a  podlievala vodou a kečupom. 

V recepte ktorý som použila bolo uvedené, že treba uvariť omáčku z paradajok. Použila som konzervované, tak som ich chvíľu dusila s bobkovým listom. Dochutila som soľou a cukrom. Potom som omáčku pridala k udusenému mäsu.
(Príprava omáčky sa mi zdala zbytočná...keď budem recept robiť opäť, pridám paradajky k mäsu a budem spolu dusiť).

Kým sa mäso dusilo, urobila som si bešamelovú omáčku. Na masle som opražila hladkú múku, zaliala som mliekom a povarila. Pridala som soľ, nastrúhaný syr a bazalku. Už som nevarila, len som miešala kým sa syr neroztopil.

Do pekáčika vytretého olejom som uložila 4 lasagne. Preliala som bešamelovou omáčkou, dala som 1/2 množstva mäsovej zmesy, 1/2 paradajkovej omáčky, prekryla som lasagnami, znovu bešamel, mäso, omáčka a vrch lasagne zaliate zvyškom bešamelu. 

Na vrch som poukladala na plátky nakrájanú mozzarellu a  hermelín. V recepte to nebolo ale mala som doma tieto syry tak som ich využila. a urobila. Lasagne som piekla pri teplote 185 stupňov 40 minút.