pondelok 22. júla 2013

Tvarohovo-ríbezľové koláče

Zažiadalo sa nám niečo z kysnutého cesta. A čo iné by to malo byť v tomto krásnom letnom čase ako niečo v čom bude sezónne ovocie...: Kyslastá chuť ríbezlí veľmi dobre dopĺňala sladkú tvarohovú plnku. Nám doma koláčiky chutili tak vyskúšajte. 



Suroviny:  700 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 350 ml mlieka, 42 g droždia, 150 g Hery, 4 žĺtky + vajíčko na potretie, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka: 250 g hrudkového tvarohu, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 2 KL kukuričnej múčky, ríbezle.

Posýpka: 70 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, 50 g Hery.

Postup: Najskôr som  si urobila  kvások - rozmrvila som droždie, zasypala 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky, zaliala som  trochou vlažného mlieka a nechala vykysnúť. Múku som preosiala  do misky, pridala som  soľ - štipku, nastrúhala som citrónovú kôru z 1/2 citróna a pridal som aj šťavu. Prisypala  som  vanilkový cukor a práškový cukor. V zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Heru som rozpustila a nechala som vychladnúť aby nebola veľmi horúca. Keď vzíšiel  kvások, priliala som ho do misky s múkou a začala miesiť (ja zásadne len rukou). Postupne som prilievala mlieko a rozpustený vlažný tuk.  
Vypracovla som  vláčne cesto. Misku som zatvorila  (robievam v miske-kyske) a dala som ju na teplé miesto aby cesto nakyslo.  Počas kysnutia som ešte raz premiesila.  
Po opätovnom vykysnutí som  cesto dala na dosku,   rozdelila na 32 častí - každá mala 40 g a urobila som guľky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie - ďalej od seba. Chvíľu som ich nechala kysnúť a potom som malým pohárikom urobila v strede jamku. Tým sa guľka roztlačila do tvaru koláča. 
Kraje som natrela rozšľahaným vajíčkom, do dierky som dala tvarohovú plnku. Na tvaroh som pokládla bobuľky ríbezlí a posypala som posýpkou. Koláče som piekla pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.

Počas kysnutia cesta som si urobila plnku zmiešaním všetkých uvedených surovín: tvaroh, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtok a kukuričnú múčku. 

Pripravila som si aj posýpku. Zmiešala som cukor s múkou a nakrájala som na menšie kúsky Heru. A už len prstami som všetko drobila. Posýpku som vložila do chladničky až kým som ju nepoužila.

Poznámka: Pri pečení sa koláčiky trochu deformovali ale na chuti to nevadilo,  nabudúce by som skúsila  cesto rozvaľkať  a vykrajovať kolieska. 


streda 17. júla 2013

Jogurtová torta (krok za krokom)


Aj keď recept na jogurtovú tortu  už na mojom blogu mám, rozhodla som sa  uverejniť ho ešte raz. Robím to hlavne kvôli tým, ktorí mali problémy pri príprave a z nejakého dôvodu  sa  im torta  nevydarila.  Dnes som recept  doplnila o ovocnú želatinu. 


Suroviny:  3 malé biele smotanové jogurty, 1 šľahačka v prášku, 125 ml mlieka, 1-2 vanilkové cukry, práškový cukor podľa chuti, 1 dl vody, 5 KL jemne mletej želatiny Dr.Oetker, ovocie, piškóty okrúhle.

Želé: 1 balíček červeného tortového želé, voda so sirupom.


Najskôr som si pripravila tortové želé podľa návodu na obale. Použila som vodu so sirupom.


Formu som vypláchla studenou vodou a naliala som želé. 
Naukladala som ovocie, (maliny a marhule). Formu som vložila do chladničky aby želé stuhlo.


 Do 1 dl vody som dala  napučať želatinu. Asi 5-10 minút.



 Kým želatina napučala, zmiešala som jogurty s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. 


Vyšľahala som šľahačku, ja pridávam aj do nej trochu cukru ale to už každý podľa chuti.


Napučanú želatinu som  zohrievala na miernom plameni kým sa nerozpustíila a nevznikla biela vlažná tekutina. NEVARIŤ!


Do smotanového základu som primiešala šľahačku, asi za lyžičku šľahačky som primiešala k želatine. 

Vmiešaľa som želatinu. (Tu chcem zdôrazniť, že želatina nebola studená ani stuhnutá  a horúca nemala byť prečo, nakoľko som ju zohrievala len krátko ako som to vyššie spomenula, mohla som ju hneď ako som ju rozpustila použiť).


Netreba sa zľaknúť ak nie je krém  až tak hladký, želatina ho vždy trochu zrazí ale po stuhnutí to nie je vidno. 

Asi polovicu krému som naliala na stuhnuté želé, uložila som maliny a zaliala som zvyškom krému. 
(Pretože som použila aj želé a ovocie, mala som krému trochu viac a nevmestil sa mi celý do formy.  Nakoniec som uložila piškóty a formu som uzatvorila. (Treba vypustiť vzduch z formy). 





Takto som formu vložila do chladničky a nechala som tortu dobre stuhnúť. Trvá to 8 a viac hodín. 
Potom som už len formu z Tupperwaru  postupne otvorila. Najskôr som pozorne oddelila strednú  vnútornú časť, potom spodnú a nakoniec hlavnú časť formy ale to už tí, ktorí ju majú a robia v nej určite vedia. 



Budem rada, ak som týmto podrobným postupom aspoň niekomu poradila a pomohla. 



pondelok 15. júla 2013

Ríbezľovo-orechový koláč

Znovu je tu obdobie  ríbezlí a ja si  neviem  predstaviť tento čas bez šťavnatého, krehkého ríbezľového koláčika s chrumkavou  snehovou perinkou... 
Ako každý rok, tak aj teraz  som vyskúšala niečo iné ako vlani, aj keď na pohľad takmer rovnaký koláč ako predošlé  TU a TU   
Ale tá chuť...orechy a ríbezle... nikdy by som neverila, že to môže spolu tak chutiť. 😋
Kto má rád orechové plnky nech vyskúša tento koláč,  určite nebude ľutovať. Vynikajúci.



Suroviny: 100 g Hery, 1žĺtok, 170 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 1-2 PL mlieka, trochu citrónovej kôry a pár kvapiek šťavy. 

Plnka: 120 g mletých orechov, 2 PL kryštálového cukru, 1-2 PL mlieka, ríbezľový lekvár.

Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru, 1 PL maizeny (zemiakový škrob), 400 g očistených ríbezlí, 1 PL kryštálového cukru.

Postup: Najskôr som vypracovala cesto z uvedených surovín. Cesto som zabalila do fólie a odložila do chladničky.

Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som  z nich odobrala na posypanie  a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor  aby sa ríbezle obalili.

Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. (Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť. 

Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom a  orechovou plnkou. 
Vložila som do rúry  vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. Piekla som 25 minút.
Vybrala som z rúry a  znížila som teplotu na 150 stupňov. 

Vyšľahala som bielky s cukrom na krémovitý sneh, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom. 
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí.

Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry.