pondelok, 15. júla 2013

Ríbezľovo-orechový koláč

Znovu je tu obdobie  ríbezlí a ja si  neviem  predstaviť tento čas bez šťavnatého, krehkého ríbezľového koláčika s chrumkavou  snehovou perinkou... Ako každý rok, tak aj teraz  som vyskúšala niečo iné ako vlani aj keď na pohľad takmer rovnaký ako predošlé recepty, TU a TU   ale tá chuť......Kto má rád orechové plnky nech vyskúša, určite nebude ľutovať.



Suroviny: 100 g Hery, 1žĺtok, 170 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 1-2 PL mlieka, trochu citrónovej kôry a pár kvapiek šťavy. 

Plnka: 120 g mletých orechov, 2 PL kryštálového cukru, 1-2 PL mlieka, ríbezľový lekvár.

Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru, 1 PL maizeny (zemiakový škrob), 400 g očistených ríbezlí, 1 PL kryštálového cukru.

Postup: Najskôr som vypracovala cesto z uvedených surovín. Cesto som zabalila do fólie a odložila do chladničky. 
Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som  z nich odobrala na posypanie  a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor  aby sa ríbezle obalili. 
Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. ( Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť. 
Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom, (to nemusí byť), natrela som orechovú plnku a vložila som predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. 
Piekla som 25 minút.Vybrala som z rúry. Znížila som teplotu na 150 stupňov. 
Vyšľahala som bielky s cukrom na hustú penu, pena je skôr krémovitá, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom. 
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí. 
Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry. 


Poznámka: Cesto v koláči je tenučké, možno by som dávku cesta zdvojnásobila ale koláčik bol vynikajúci aj tak. 

1 komentár:

  1. Vidím že aj ty si si zatancovala pri ríbezlí :-). Krásny koláčik vonia až sem :-)

    OdpovedaťOdstrániť