pondelok 9. septembra 2013

Piškótová bábovka s hrozienkami

Jednoduchá a vláčna bábovka ku kávičke....😉

Suroviny: 4 vajcia, 180 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1-2 KL citrónovej šťavy, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, hrozienka podľa chuti.

Postup: Celé vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom som vyšľahala do hustej bielej peny. Postupne som pridávala citrónovú šťavu, olej a mlieko. Už len vareškou som zamiešala do cesta múku s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som do nej cesto a vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som 35-40 minút. 
Upečenú a vychladnutú bábovku som posypala práškovým cukrom.


utorok 3. septembra 2013

Krémové rezy s piškótami

Po dlhom čase som konečne upiekla zákusok s maslovým krémom. Počas  horúcich letných dní ktoré boli sa mi veru do krémových  nechcelo. Radšej som robila zákusky a koláče s ovocím a tvarohovými plnkami.
Cez víkend sme mali malú rodinnú oslavu a preto som chcela pripraviť niečo slávnostnejšie. Tento zákusok som robila už viackrát, je chutný a vyzerá dobre.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 150 g prškového cukru, 100 g tuku Palmarín, 1-2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 3-5 PL mlieka - podľa potreby aby sa dalo vypracovať vláčne cesto.

Krém: 500 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 2 balíčky vanilkového cukru, 250 g masla, 200 g práškového cukru, 2 balíky dlhých piškót (môžu byť aj okrúhle piškóty, ja však používam dlhé), malinový alebo jahodový sirup na poliatie piškót (tentoktát som vyskúšala uvarenú kávu s rumom 150 ml kávy a 2 PL rumu), 100 g čokolády na varenie a 60-70 g Cery.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve rovnaké časti. Každú časť som rozvaľkala na obdlžník vo veľkosti asi 30x38 cm. Pláty som upiekla na opačnej strane plechu - položila som papier na pečenie a potom cesto. Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút. 
Po upečení som pláty nechala dobre vychladnúť.

Krém: V mlieku som rozmiešala múku, pridala som vanilkové cukry a uvarila som kašu. Vyšľahala som  maslo s cukrom a postupne som primiešala po častiach takmer vychladnutú kašu. 
Keďže som piškóty tentokrát  polievala rumovou kávou a nie sirupom, tak som aj do krému priliala trochu rumu. 
Vychladnutý plát cesta som natrela polovicou krému a uložila som piškóty. Každú piškótu som poliala lyžičkou vychladnutej kávy s rumom (alebo sirupom) a natrela som druhou časťou krému. Zakryla som plátom, zaťažila a dala som koláč stuhnúť. 
Vrch koláča som poliala čokoládovou polevou pripravenou z várovej čokolády a cery.

Poznámka: Nezľaknúť sa že sú pláty tvrdé ako drevo 😊 ony odmäknú.  Zákusok je dobre preto pripraviť v predstihu, nakoľko potrebuje čas aby pláty od krému odmäkli. Najmenej 24 hodín je dobre aby postál. Potom až krájať.  
Čo sa týka použitia kávy s rumom, viac nám chutil zákusok s piškótami poliatymi so sirupom. 




nedeľa 1. septembra 2013

Slané trojuholníky

Veľmi  dobrý recept na slané kysnuté trojuholníčky mám od svojej priateľky Alenky. Aj keď v jej recepte je použitá plnka len z masla a cesnaku, ja som si to trochu upravila a robím plnky dve. Z uvedenej dávky vyjde okolo 90 kusov menších trojuholníčkov, niektoré kúsky sa skôr podobajú po upečení na slimáčiky :) čo samozrejme nevadí. Ak potrebujem občerstvenie na oslavu a viem, že hosťom nevadí vôňa a chuť cesnaku, veľmi rada vždy siahnem po tomto recepte. 


Suroviny: 1 kg hladkej múky, môže byť aj polohrubá, 100 ml oleja, 1 PL soli, 500-600 ml mlieka, 42 g drožida, 1 vajíčko na potretie a sezam alebo rasca na posypanie
Na plnky:
 I.  120 g Hery, 8 strúčikov pretlačeného  cesnaku (môže byť aj viac, podľa chuti), 80-100 g nastrúhaného syra, 1/2 KL soli.
II. 180 g mäkkej salámy (šunková, dietna), 100 g nastrúhaného  údeného syra, 4 PL kečupu, korenie na pizzu, soľ, cesnak podľa chuti.
Veľmi dobrá je aj plnka podľa pôvodného receptu na celú dávku cesta:  250 g zmäknutej Hery   2 žĺtky, 2 KL soli a 6-8 strúčikov pretlačeného cesnaku. Všetko spolu vymiešať.

Postup: Z droždia a trochy vlažného mlieka si urobím kvások. Pridám k preosiatej múke zmiešanej so soľou.  Prilievam vlažné mlieko a olej. Mlieko podľa potreby kým nevypracujem vláčne cesto. Cesto si rozdelím na 4 bochníky, prikryjem ich  a nechám kysnúť. 
Pripravím si plnky. Na syrovo-cesnakovú zmiešam rozpustenú Heru s cesnakom, soľou a syrom. Salámu pomeliem alebo nasekám najemno, pridám kečup, soľ, cesnak, korenie na pizzu a syr.
Bochníčky vykysnutého cesta po jednom rozvaľkám do väčšieho  obdlžníka a natriem plnkami. Stočím do tenkej rolády, potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem sezamom alebo celou rascou   a krájam trojuholníčky. 



Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie.  Na plechu ich nechám chvíľu podkysnúť a potom pečiem v rúre vyhriatej na 190 stupňov 25 - 30 minút.





utorok 27. augusta 2013

Tvarohová bomba s ovocím

Zalistovala som v knižke "Veľká európska kuchárka" a očaril ma tento recept. Kniha uvádza, že je zo Švédska. 
Nevedela som akú formu mám na "bombu" použiť, a tak som sa rozhodla pre veľkú antikórovú misku.  Keď som ju vyložila roládami bolom mi jasné, že musím množstvo krému zdvojnásobiť.😊 Recept som si preto upravila. Samozrejme uvádzam aj pôvodné znenie aké je v knižke.



Suroviny na roládu: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g hladkej múky.

Krém: 15 g želatiny, 100 ml vody, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru,  200 g rôzneho ovocia (po  50 g maliny,  jahody, marhule, broskyne), ja som použila nektarinky,  jahodový alebo malinový lekvár.

Postup: 6 žĺtkov som vyšľahala so 120 g cukru na hustú penu. Zvyšok cukru som vyšľahala s bielkami na hustý sneh. Sneh som zľahka zmiešala so žĺtkami a postupne som zľahka zamiešala múku. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie rozmerov 39x32 cm. (Jemne som ho potrela olejom). Piekla som pri 190 stupňoch asi 12 minút.(Nepiecť dlho aby sa cesto pečením nevysušilo a pri stáčaní nelámalo).

Upečený plát  som preklopila na utierku posypanú práškovým cukrom, pozorne som stiahla papier a stočila do rolády. Nechala som vychladnúť, potom som potrela lekvárom a roládu som nechala stuhnúť. Dobre vychladnutú som ju nakrájala na 25 kusov. 

Misku som vystlala potravinovou fóliou a po obvode som naukladala rolády. (Ja som ich použila 12 a 8 som potrebovala na uzavretie plnky, stačilo mi 20 rolád).

Pripravila som si plnku: Upravila som si množstvá takto: 20 g mletej želatiny som dala napučať do 1 dl vody. Zmiešala som 500 g tvarohu krémového s 250 g práškového cukru. Vyšľahala som šľahačku zo 400 ml šľahačkovej smotany a primiešala som ju k tvarohu. 

Napučanú želatinu som podľa návodu zohriala kým sa nerozpustila, vlažnú som ju priliala k tvarohovo-šľahačkovému krému. Nakoniec som primiešala na kúsky nakrájané nektarinky. (Stačilo mi 5). Krém som vyliala na rolády v miske a uložila som zvyšných 8 rolád.

Misku som vložila do chladničky a nechala cez noc stuhnúť. Hotovú bombu som už len vyklopila na tanier.

Poznámka: Ovocie by som radšej do krému nezamiešavala, ale uložila po vrstvách. Bolo by rovnomernejšie rozložené.




streda 21. augusta 2013

Domáci kečup

Paradajky v záhrade už krásne dozrievajú a to znamená, že treba z nich  začať niečo robiť. U nás doma je na prvom mieste kečup, potom omáčka na pizzu a nakoniec sušené paradajky. Receptov na doma robený kečup je veľa. Ja som pred niekoľkými rokmi vyskúšala tento. Zapáčil sa mi, a tak pripravujem kečup podľa neho, upravila som si pôvodné množstvá surovín - zvýšila som dávku aby som urobila kečupu viac. Zjednodušila som aj postup pôvodného receptu ale na chuti a kvalite to neubralo.
Tu je teda môj recept.

Suroviny: 5 kg paradajok, 820 g cibule - už očistenej, 5-6 kápií, 1,5 kg jabĺk - očistených , 2-3 cvikly, 1 hlávka cesnaku, feferónka (ak chceme kečup pikantnejší, nemusí byť),  3 KL mletej červenej papriky, 2,5 dcl octu, 4-5 KL soli, 4 KL vegety, 12 zrniek čierneho korenia, 12 zrniek nového korenia, 8 klinčekov, 6 bobkových listov, 1 KL horčičného semiačka, 460 g kryštálového cukru.

Postup: Paradajky nakrájam na menšie kúsky a dám do väčšieho hrnca. Očistím cibuľu, kápiu, jablká - stačí vybrať jadierka, nemusia sa šúpať, cviklu ošúpem, očistím cesnak. Kápiu, jablká a cviklu nakrájam na menšie kúsky a spolu s cesnakovými strúčikmi dám do hrnca s paradajkami. Dám variť a za občasného miešania varím kým sa nezačnú oddeľovať šupky z paradajok. Pridám mletú papriku, ocot, soľ, vegetu, koreniny a varím do rozvarenia a zmäknutia jabĺčok. 
Masu preprasírujem a do hladka rozmixujem. Jemnú šťavu dám variť, pridám cukor a varím do požadovanej hustoty. Treba miešať aby sa kečup nepripálil ku dnu hrnca. Varím približne 35-40 minút. Kečup nalejem do čistých fliaš, dobre zatvorím a dám ešte na 15 minút sterilizovať.  Počas varenia kečup ochutnám a ak treba pridám viac soli alebo cukru, záleží od kyslosti paradajok. 

Z uvedenej dávky mi vyšlo 15 rôzne veľkých fliaš - ako sú na obrázku.