piatok 13. decembra 2013

Rumové venčeky

A toto je niečo nové...čokoláda musí byť! Venčeky nesklamali, chutili nám.

Suroviny: 300 g polohrubej múky, 100 g čokolády na varenie, 100 g práškového cukru, 150 g masla (Hera), 1 vajce, 2 PL rumu, štipka soli, žĺtok na potretie a mandľové lupienky  na posypanie.

Postup: Preosiala som múku spolu s cukrom, nastrúhala som čokoládu, nakrájala tuk. Pridala som štipku soli, vajce a rum. Vypracovala som cesto a zabalené odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na 2 časti a každú som rozšúľala na hrúbku ceruzky. Nakrájala som na 10 cm kúsky, po dva som spolu splietla a spojila do venčeka. Vrch som potrela rozšľahaným žĺtkom s 1 PL vody a pritlačila do mandľových lupienkov. Venčeky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov som piekla asi 13-15 minút. 
Z uvedenej dávky mi vyšlo 42 ks. 











Linecké pečivo

Koláčiky z lineckého pečiva nesmú chýbať na vianočnom stole. Pečiem ich veľmi rada a ešte radšej zdobím. Tentokrát som ich  vyzdobila len tak skromne...


Suroviny: 420 g hladkej múky, 280 g Hery (ja dávam Palmarín, pečivo je mäkké), 140 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vanilkový cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy, lekvár.

Postup: Múku preosejem spolu s cukrom, pridám vanilkový cukor a premiešam. Pridám nakrájaný tuk a žĺtky s citrónovou šťavou. Vypracujem rýchlo cesto. Zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladničky aspoň na hodinku. Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3 mm a vykrajujem tvary. Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 170 stupňov nie dlho aby neboli koláčiky veľmi tmavé. Vychladnuté pospájam lekvárom a ozdobím podľa fantázie. 



nedeľa 8. decembra 2013

Punčová torta s pudingovým krémom

6. december je nielen sviatok Mikuláša ale u nás doma aj narodeninový deň mojej dcéry. A tak som tortu  upiekla hlavne pre Evku. Vyskúšala som  nový recept na korpus a skombinovala som dve plnky.   Torta sa vydarila a čo bolo najdôležitejšie, že chutila 😊




Suroviny: na tortovú formu s priemerom 26 cm som použila 6 vajíčok. 
Koľko vážili vajíčka - aj so škrupinou, toľko som odvážila jemného kryštálového cukru a polohrubej múky, na každé vajíčko 2 PL vlažnej vody (12 PL),  2 PL oleja, 1 KL prášku do pečiva a 1 KL šťavy z pomaranča. 

Plnka punčová:  Rozmrvený plát z korpusu, lekvár, rum, sirup, práškový cukor a mleté orechy, asi 80 g masla.

Plnka pudingová: 0,5 l mlieka, 1 Zlatý klas (môže byť aj vanilkový puding), kryštálový cukor 5-6 PL, vanilkový cukor, 100 g masla.

Postup: Žĺtky som šľahala s cukrom a postupne som pridávala vlažnú vodu.  Do hustej nadýchanej peny som prišľahala šťavu z pomaranča a olej. 
Zľahka som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a pevný sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. 
Cesto som vyliala do tortovej formy. 
(Ja dávam na dno formy papier na pečenie, ktorý jemne potriem olejom a aj boky formy potriem olejom a vysypem hrubou múkou). 
Piekla som pri teplote 175 stupňov. 
(Cesto tak narástlo, že presahovalo nad okraj formy, bála som sa, že mi vytečie...😊 našťastie nestalo sa tak). 
Po upečení som nechala korupus čiastočne vychladnúť vo forme a potom som ho vyklopila na mriežku. Na druhý deň som rozkrojila na 4 pláty. 




Urobila som pudingovú plnku: Z mlieka, Zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru som uvarila puding. Odstavila som ho a ešte do horúceho som primiešala maslo. Krém som občas premiešala a nechala vychladnúť.

Na punčovú plnku som použila jeden plát korpusu: Ten som rozmrvila a pridala som lekvár, sirup, rum, cukor, mleté orechy a nakoniec maslo. Suroviny som pridávala pomaly v takom množstve, aby hmota nebola veľmi riedka. (Treba prilievať sirup a rum pomaly a aj lekvár pridávať po menších množstvách.) 

Začala som skladať tortu. 
Spodný plát som pokvapkala rumom a natrela tenkou vrstvou lekváru. Na lekvár som natrela punčovú plnku a prikryla som druhým plátom. Ten som tiež pokvapkala rumom a natrela pudingovým krémom. Prikryla som tretím plátom. Vrch torty som poliala punčovou polevou, pripravenou z prášku.