pondelok 21. apríla 2014

Venčeky II.

Na stránke už venčeky síce mám, ale tentokrát som ich urobila s iným krémom a poliala som ich karamelovou polevou a bielou čokoládou. Sú vynikajúce. 


Suroviny a postup na prípravu venčekov  ako ich robím  ja mám tu VENČEKY

Krém: 7,5 dl mlieka, 3 vanilkové pudingy v prášku, 2 vanilkové cukry, 2 žĺtky, 250 g kryštálového cukru, 1 a 1/2 masla (365 g), práškový cukor 2-3 PL.

Šľahačka: 3 šľahačkové smotany 33 %, 6 PL kryštálového cukru.

Poleva: 350 g práškového cukru, 6-7 PL horúcej vody, 3 PL karamelovej hmoty, biela čokoláda.

Príprava krému: Asi v 3 dl mlieka som rozmiešala pudingové prášky a žĺtky. Zvyšok mlieka som dala variť s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Keď sa mlieko začalo variť, priliala som pudingové mlieko a varila som hustú kašu. Za občasného premiešania som kašu nechala vychladnúť a potom som ju prišľahala k maslu. Vyšľahala som krém.

Príprava šľahačky: Kryštálový cukor som upálila na karamel a zaliala som ho asi 2 dl smotany. Nezľaknúť sa keď všetko stvrdne, miešať ďalej až do rozpustenia a kým hmota nezačne hustnúť, potom odstaviť a nechať vychladnúť. Nie úplne lebo by karamel stuhol. Odobrala som si 3 PL ktoré som použila pri príprave polevy. Zvyšnú šľahačku som vyšľahala a zľahka som primiešala karamel.

Poleva: Preosiaty práškový cukor som vymiešala s horúcou vodou a karamelom. 

Dokončenie: Na spodnú časť prekrojených venčekov som nastriekala krém a šľahačku. Prikryla som vrchnou časťou venčekov ktorú som pred tým namočila v poleve. Hotové venčeky som ešte dozdobila bielou čokoládou. 

Poznámka: 
Priznám sa, že príprava takejto karamelovej šľahačky vzbudzuje u mňa vždy obavy, či sa mi vydarí a stalo sa mi už viackrát že sa mi všetko nakoniec zrazilo 😕 Radšej robievam šľahačku práškovú. 
Vtedy postupujem tak, že na skaramelizovaný cukor nalejem 4,5 dl mlieka a rozvarím kým sa karamel úplne nerozpustí. Karamelové mlieko vložím do chladničky, najlepšie do druhého dňa, potom prisypem 3 balíčky práškovej šľahačky a dobre vyšľahám. 


Krémové vajíčka

Recept na krémové veľkonočné vajíčka prinášam síce neskoro, sviatky sú už za nami, ale dá sa využiť aj pri inej sviatočnej príležitosti alebo len tak na všedný deň a nemusia to byť len vajíčka, vykrojiť z cesta si môžete tvary aké sa vám páčia. 

Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 2 žĺtky, 250 g masla (Hera), 175 g práškového cukru.
Krém: 125 g masla, 50 g bielej čokolády, 50 g kondenzovaného sladeného mlieka.

Postup: Suroviny na cesto spracovať, zabaliť do potravinovej fólie a odložiť do chladničky na niekoľko hodín, môže byť aj cez noc. Potom cesto rozvaľkať asi na 3 mm a vykrajovať vajíčka tak, aby sa dali spájať po dva kusy. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov piecť.
Krém: Nad parou si rozpustiť čokoládu a primiešať ju - nie horúcu k maslu zmiešanému s kondenzovaným mliekom. Všetko spolu dobre premiešať a krémom spájať upečené vychladnuté vajíčka. Podľa chuti a fantázie ozdobiť.