nedeľa 6. júla 2014

Segedínsky guláš v tlakovom hrnci s domácou knedľou

A nielen segedín ale aj všetky ostatné jedlá z mäsa ktoré treba dusiť, pripravujem už vyše dvadsať rokov v tlakovom hrnci. Stáť pri hrnci, miešať mäso a podlievať ho aby  mi neprihorelo to ja nepoznám...:) Varenie je jednoduchšie a hlavne rýchlejšie a pri dodržaní bezpečnostných predpisov aj bezpečné. Aspoň dúfam, že ma môj hrniec nikdy nesklame. :)
Ako sa pripravuje segedínsky guláš netreba skúseným gazdinkám pripomínať, ale keďže sú medzi nami aj stále nové, mladé a neskúsené gazdinky a nielen ženy ale aj chlapi vareniachtiví, povedala som si, že pridám aj môj recept ako robím guláš ja.



Suroviny: 1 kg bravčového mäsa plece alebo stehno, l kg  kyslej kapusty, mletá červená paprika, malá konzerva paradajkového pretlaku, sladká smotana, hladká múka na zahustenie, masť (olej), cibuľa, cesnak, mletá rasca, soľ, čierne mleté korenie. 

Postup: Do tlakového hrnca dám rozpustiť masť (na prípravu gulášov používam radšej masť ako olej ale môže sa dať samozrejme aj olej). Pridám očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Opražím do zlatista, pridám pretlačené 3 strúčiky cesnaku, soľ, mletú rascu  a chvíľu pražím. Potom zaprášim mletou  paprikou a hneď dám na kocky nakrájané mäso. Dobre premiešam, osolím, okorením a chvíľu dusím kým mäso nepustí šťavu - miešam. 

Ďalej sa dá postupovať tak, že mäso zalejem vodou, zatvorím hrniec a nechám dusiť 15-20 minút, potom hrniec po odsyčaní pary otvorím, dám kapustu, znova ho zatvorím a dusím všetko ešte 15 minút. 
Alebo sa dá postupovať aj tak, že k mäsovému základu pridám hneď aj kapustu, zalejem vodou, hrniec zatvorím a všetko spolu dusím 25-30 minút. Robila som už aj tak aj tak.

Keď je mäso a kapusta dostatočne mäkká (ak nie treba čas dusenia upraviť), pridám paradajkový pretlak, ďalší pretlačený cesnak,  chvíľu nechám povariť a už len zahustím sladkou smotanou zmiešanou s hladkou múkou. Nechám chvíľu povariť, dochutím soľou, prípadne korením a odstavím. 





Domáca knedľa

Robiť knedľu doma som začala až teraz. Vždy som sa bála že sa mi nepodarí, a preto som ju radšej kupovala. Rodina však čím ďalej tým viac protestovala, a tak som sa rozhodla, že ju teda vyskúšam urobiť a uvidím, či budú spokojní alebo sa vrátime ku kupovanej.... bola som rada, že sa knedľa podarila a chutila.

Suroviny: na 3 knedle - 750 g polohrubej múky, 3/4 kocky droždia, 190 ml vody, 190 ml mlieka, 1 vajce, 2 PL oleja, 1 KL soli, 1 KL cukru. 

Postup: Z droždia, cukru  a 1 dl vlažného mlieka som urobila kvások. Múku som preosiala do misky, zmiešala som so soľou. Vlažné mlieko a vodu som zmiešala, rozšľahala som v tekutine vajce a olej. Kvások som dala do múky, priliala som tekutinu a vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť. Potom som ho rozdelila na 3 časti - asi po 400 g, vytvarovala som knedle, nechala som podkysnúť a parila som 25 minút v parnom hrnci. Podložku v hrnci som potrela olejom aby sa knedľa neprilepila. Skôr ako som ju uparenú vybrala popichala som ju, vybrala z hrnca a potrela vrch olejom. 



štvrtok 3. júla 2014

Kakaový koláč s malinami

Kto má rád výrazne kakaové koláče a  koláče bez plnky, tak nech vyskúša. 




Suroviny: 230 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 4 PL kakaa, 1 KL škorice, 4 vajíčka, 160 g práškového cukru, 5 PL oleja,  šťava z 1 pomaranča (alebo 8 PL teplej vody), maliny, malinový lekvár.

Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 100 ml sladkej smotany.

Postup: Zmiešala som múku s práškom do pečiva, škoricou a kakaom. Vajíčka som vyšľahala s cukrom na penu, prilievala som olej a ďalej som šľahala.  Potom som pridala po lyžiciach vodu (nemala som pomaranče) a keď bola pena hustá, primiešala som vareškou múčnu zmes. 

Cesto som naliala do tortovej formy priemer 26 cm, dno som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. Vložila som do rúry vyhriatej na 175 stupňov a piekla som asi 35 minút.

Poleva: Nad parou som rozpustila čokoládu, primiešala som sladkú smotanu a dobre som vymiešala. 

Vychladnutý koláč som potrela malinovým lekvárom, iba vrch a poliala som polevou. Nakoniec som poukladala maliny.



nedeľa 29. júna 2014

Čokoládový pudingoš

Pudingoš - už samotný názov sa mi vždy páčil a dávno som sa  chystala vyskúšať ho, ale nevedela som si vybrať  recept, mám ich  niekoľko. Nakoniec ani neviem prečo som vybrala tento... Pri príprave cesta som bola trochu zaskočená aké je husté a lepivé, ale nakoniec sa mi ho podarilo vypracovať a konečný výsledok pudingoša bol dobrý. Z uvedenej dávky som urobila tri poriadne veľké pletence. Po nakrájaní ich bola hromada. Samozrejme nebol to problém,  zjedli sa všetky. 😊



Suroviny:  900 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 5 PL oleja, 400 ml mlieka (podľa potreby aj viac), 2 vajcia, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva, štipka soli, olej na potretie.

Plnka: 750 ml mlieka, 300 - 350 g kryštálového cukru, 2 balíčky čokoládového pudingového prášku, 125 g masla.

Postup: Z trochy vlažného mlieka (asi 100 ml), droždia a 1 KL cukru som  pripravila kvások. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a soľou. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala vajíčka. Kvások som pridala k múke, prilievala som mlieko a olej a spracovala som hladké cesto. (Pretože sa mi dosť lepilo, pridala som trochu múky). Cesto som nechala na teplom mieste 20 minút vykysnúť.
Pripravila som si puding podľa návodu a ešte do teplého som primiešala maslo. Puding som nechala dobre vychladnúť. (Lepšie by bolo uvariť si puding ešte pred prípravou cesta aby stihol vychladnúť).
Vykysnuté cesto som rozdelila na tri časti - bochníky. A každý bochník ešte na dve časti, mala som 6 malých bochníčkov. Každý som rozvaľkala na obdlžník hrúbky asi 5-8 mm, potrela som vychladnutým pudingom (ten som si tiež rozdelila na 6 častí). Nedávala som puding až úplne na kraj cesta z jednej strany, aby sa pri rolovaní nevytláčal. Vznikli mi záviny, ktoré som potom po dva preplietla. Preniesla som opatrne  na plech vyložený papierom na pečenie a na plechu som ich  potrela olejom aj boky aby sa nezlepili. Chvíľu som nechala na plechu podkysnúť a vložila som do vyhriatej rúry na 185 stupňov. Piekla som do zlatohneda. Hotové vychladnuté pudingoše som pocukrovala.


Poznámka: Radšej by som cesto rozdelila až na 4 bochníky aby som mala 4 menšie pudingoše.  Pre menšiu rodinu odporúčam upiecť len z polovičnej dávky surovín.